Meditacija med vožnjo z avtom

Pravijo, da kakor vozite, tako tudi živite svoje življenje. Hitite, se razburjate, ste odsotni? Je vožnja odraz vašega življenja? Vožnja je lahko tudi meditacija! 

Meditacija med vožnjo z avtom

Kaj vaši možgani počnejo, medtem ko se vozite z avtom. Razmišljate o tem, kaj morate storiti, ko boste prispeli na cilj? Premlevate o svojih problemih? Pojete in se izgubljate v besedilu in čustvih, ki jih glasba v vas prebudi? Se razburjate nad idiotom v Porscheju, ki vam je ravno zaprl pot ali pa se razburjate nad zastojem na cesti? Če počnete katero od naštetih stvari, se vprašajte, če se zavedate ceste tako, kot bi se je morali? Ali obstaja bolj varen in sproščen način vožnje.

Seveda obstaja

Nekako tako. Če sledimo navodilom iz meditacije, naš um je 25% osredotočen na čuječnost, 25% na zavedanje in 50% na zaznavo.

Poizkusite 25% fokusa usmeriti na samo vožnjo, to je čuječnost. Zavedajte se vaših rok na volanu, na cesto pred vami, kam greste, na druge udeležence v prometu itd. Potem porabite 25% na zavedanju, kar pomeni, da se del vas vedno zaveda tega ali je vaša čuječnost vključena ali izključena. Če moje zavedanje zazna, da so moje misli odplavale, ta del poskrbi, da se moja pozornost vrne nazaj na vožnjo. Preostalih 50% je sproščenih, prostih da poslušajo glasbo, ne da bi nas glasba popeljala v misli.

Ko vozite na tak način, vožnja postane meditacija in takšen način vožnje ima tudi druge prednosti.

Zaznava okolja in prostora nam omogoča panoramsko zavest o tem, kje smo in o tem kar se dogaja, zato je veliko večja možnost, da boste zaznali avto, ki vas poskuša izsiliti po napačni strani. Veliko težje se boste izgubili, če potujete po neznanih krajih in če se že izgubite, boste veliko lažje ostali mirni. Opazujete lahko pokrajino, ne da bi vam ta vzela pozornost.

Drugi vozniki in zastoji vas ne bodo več iritirali, saj počnete nekaj, kar vas veseli.

Na cilj boste prišli mirni in spočiti.

Kaj vi počnete z vašo glavo, medtem ko vozite? Ste že kdaj poskusili meditacijo med vožnjo?