Ali zapravljate življenje?

Ko ste bili otrok, ste sanjarili, da bi postali astronavt, znan igralec, zdravnik ali inženir? Če je tako, kako se vam je to izšlo? Upam, da živite svoje sanje. Za vse ostale, ki ne živite svojih sanj, pa tu predstavljam trinajst znakov, ki nakazujejo, da morda zapravljate svoje življenje, čeprav si tega ne želite priznati.

Predstavljam trinajst znakov, ki nakazujejo, da morda zapravljate svoje življenje

1. Preveč svojega časa porabite za stvari, ki jih nebi smeli početi1. Preveč svojega časa porabite za stvari, ki jih nebi smeli početi

Igranje video iger. Gledanje resničnostnih šovov. Brskanje po spletu (kako pa bi drugače odkrili to stran? J). Prigrizki. Prekomerno pitje in seznam se lahko nadaljuje. Resno se ozrite po puščavi svojega življenja. Kje preživite večino svojega časa? Čemu služi ta čas? Ali vas vodi v boljše življenje? Gradite temelje za lepšo prihodnost? Če temu ni tako, potem morate prevrednotiti svoje rutinske navade in razvade in v svoje življenje vnesti spremembe.

Veliko se pritožujete2. Veliko se pritožujete

Veliko je ljudi, ki so preobremenjeni z življenjem in to povedo vsem. Ste eden teh ljudi? Se pritožujete glede službe, glede šefa, vaše plače, vaših sosedov, vašega partnerja? Če to počnete, potem ne ustvarjate nič drugega, kot negativno energijo. Negativnost stvari ne more spremeniti. Zaradi negativnosti boste le obtičali na mestu. Spremenite svoje misli in začnite govoriti o tem,kaj v svojem življenju cenite in se ne ozirajte na stvari, ki jih ne.

3. Ne razvijate svojega uma3. Ne razvijate svojega uma

Če kot oseba konstantno ne rastete in se nenehno učite, potem v življenju stagnirate. Ste kot zanemarjen ribnik, v katerem ni nič razen zelenih alg. To se zgodi z vašim umom, če ni aktiven. Pozitivni izzivi bodo razširili vaše obzorje in vaš um.

4. V sebi nosite veliko negativnih misli4. V sebi nosite veliko negativnih misli

Notranji govor lahko naredi ali uniči vaše življenje. Kot je rekel Henry Ford: »Ali mislite, da lahko ali pa mislite, da ne morete… v vsakem primeru imate prav.« Če si govorite, da niste pametni, da bi napredovali, da ste nesposobni ustvariti biznis, potem imate prav. Če si pravite, da ste preveč utrujeni, da bi v življenje vnesli spremembe, potem imate prav. V karkoli verjamete, to spreminjate v realnost. Pozorno spremljate svoj notranji monolog, saj boste odkrili, da se vaše življenje ujema z vašimi prepričanji.

Nimate navdiha imejte strast5. Nimate navdiha

Ali čutite strast do česarkoli? Poznam veliko ljudi, ki mislijo, da nimajo nobene strasti. Vendar to nikoli ni tako. Nekaj mora obstajati v čemer uživate? Zato morate ponovno odkriti, kaj vas navdihuje in to početi večkrat.

6. Ne načrtujete prihodnosti6. Ne načrtujete prihodnosti

Odlično je, če živite v sedanjosti in ste polno prisotni v trenutku, vendar pa je dobro, če se občasno ozrete proti prihodnosti, že samo zato, da boste vedeli kam želite iti. Če ste brez ciljev in načrtov, potem ste kot čoln sredi oceana, ki brezciljno tava, v upanju, da ga neusmiljeni tokovi in veter popeljejo do rajskega otoka. Potrebujte načrt, ki vas bo korak za korakom vodil do cilja. Tako kot vas GPS pripelje do cilja, potrebujete svoj notranji GPS, ki vas bo vodil.

7. Preveč časa preživite z ljudmi, ki ne prispevajo k vaši osebnostni rasti7. Preveč časa preživite z ljudmi, ki ne prispevajo k vaši osebnostni rasti

Enostavno je obtičati z ljudmi, ki vas ohranjajo v coni ugodja. Vendar, če se ne premaknete iz te cone, boste v njej stagnirali celo življenje. Takšni ljudje so lahko za vas »energetski vampirji«. Iz vas bodo posesali življenje, v zameno pa vam ne bodo vrnili nič. Poiščite ljudi, ki bodo prispevali k vaši rasti.

Ste zasvojeni s telefonom8. Ste zasvojeni s telefonom

Seveda je lahko telefon super pripomoček, ki nam omogoča, da so nam vsi in vse informacije na dosegu roke. Čeprav je to lahko koristno, pomislite koliko časa zapravite na svojem telefonu. Še huje, pomislite na vse odnose, ki trpijo zaradi vašega telefona. Morda pišete sms ali pa brskate po internetu, medtem ko imate družinsko kosilo. Če vas telefon odvrača od tega, da bi svoj čas preživljali polno prisotni z vašimi prijatelji in družino, potem vas telefon odvrača od stvari, ki so v življenju zares pomembne.

9. Denar zapravljate za svari, ki niso pomembne9. Denar zapravljate za svari, ki niso pomembne

Obstaja razlika med stvarmi, ki jih »želite« in tistimi, ki jih »potrebujete«. V današnji družbi, je razlika med želeti in potrebovati postala zelo zamegljena. Obstaja veliko ljudi, ki ne more plačevati svojih kreditov, v svojem žepu pa nosijo najsodobnejši telefon. Če dobro pomislimo, obstaja zelo malo stvari, ki jih zares potrebujemo. Hrano, vodo, streho nad glavo, so ene od teh stvari. Vse ostalo so samo dodatki. Preverite za kaj vse porabljate svoj denar in po potrebi naredite spremembe. Morda lahko denar, ki ga boste prišparali, vložite v svojo prihodnost. Sodobne raziskave so pokazale, takrat ko človek pridobi dobrine, ki so potrebne za golo eksistenco, materialne dobrine samo še neznatno vplivajo na srečo.

nespočenost10. Ne spite dovolj

Nisem zdravnik, sem pa prebral dovolj knjig, da vem, kako pomembno je spanje. O tem bi lahko pisal na 20 straneh, pa v tem članku žal ni dovolj prostora. Spanje je ključnega pomena za trdno zdravje. Če nimate dovolj časa, da bi spali ali pa imate samo slabe navade kot so, da hodite prepozno spat, potem morate to nujno spremeniti.

Ne skrbite za svoje telo 11. Ne skrbite za svoje telo

Ni samo spanje pomembno za vaše zdravje, temveč tudi telesna vadba in zdrava prehrana. Vem, da vam ne pripovedujem nič takega, česar ne bi že sami vedeli. Uravnotežena prehrana in redno gibanje ima več učinkov, kot je samo izguba telesne teže. V Tai Chi in Qi Gong vadbi velja, da je gibanje življenje, gibanje premika energijo v telesu in energija daje vitalnost in zdravje. Preverite svoje navade, že male spremembe lahko prinesejo velike rezultate.

Ne zapuščate cone ugodja12. Ne zapuščate cone ugodja

Vem, da je enostavno živeti v coni ugodja. Ko grem sam v poznano restavracijo, vedno naročim isto jed. Ne, ker bi me bilo strah poskusiti nekaj novega, ampak ker mi je hrana, ki jo navadno naročim, všeč. Vendar to ni cona ugodja, o kateri govorim. Govorim o tem, da morate včasih v življenju tudi tvegati, da bi kvaliteto življenja izboljšali. Zavedajte se tudi, da obstaja razlika med tvegati in »tvegati«. To ne pomeni, da tvegate življenje, temveč le to, da tvegate svojo energijo in čas.

Ste nesrečni13. Ste nesrečni

Življenje je tekma, ne tekma z drugimi, temveč tekma s samim seboj. Kako uspešni ste v svojem življenju ni odvisno od vašega gmotnega stanja, od vašega socialnega statusa itd. Uspeh se meri v sreči. Že Aristotel je v Nikomahovi etiki dejal: »Najvišje dobro je sreča, ki je cilj vseh naših dejanj in smisel našega življenja.« Življenje bi moralo biti srečno. Življenje bi moralo biti zabavno. Če ne uživate življenja, vanj vnesite spremembe.

Če ste se našli v kateri izmed 13 točk, ne obupujte. V svoje življenje lahko vedno vnesete spremembe. Vendar je prva sprememba, ki jo morate storiti to, da se znebite ideje, da tega ne morete storiti. Pogosto je v življenju največja ovira ravno vaš um. Spremenite vaš um in nato spremenite vaše življenje.