10 vaj za gojenje sočutja v vsakodnevnem življenju

Sočutje je darilo, ki vedno znova daje. Ko razvijete občutek povezanosti in pristno skrb za druge ljudi, ne samo, da jim pomagate s svojo prisotnostjo in dejanji, tudi sebi s tem poklanjate neprecenljivo darilo. Kako? Le tako, da ste vpeti v vsak trenutek svojega življenja s svojim srcem in umom, se naučite teči proti izkušnjam in ne stran od njih. Na ta način se naučite spopadati z izzivi življenja. Odprto srce je razvijanje moči in ne šibkosti.

10 va za gojenje sočutja

Človek lahko vadi meditacijo sočutja tudi s kavča. Tu bom predstavil preprosto sedečo meditacijo, kot tudi 10 neformalnih vaj, ki lahko pripeljejo več sočutja v vaše življenje. S prakso kmalu ne boste več vedeli, kdaj se praksa sočutja začne in kdaj konča, saj bo sočutje del vašega vsakdana.

Preprosta vaja za negovanje sočutja

Ko sedite tiho in udobno, pripeljite svojo pozornost na telo, tako znotraj kot tudi zunaj. Začutite, kje se vaša zadnjica stika s kavčem oziroma stolom. Začutite dih v vašem telesu. Ritem izmenjave vdiha in izdiha. Hladen zrak vdihnemo in izdihnemo toplega. Ujemite ritem dihanja. Zrak, ki ga vdihnemo, se resnično segreje, ko pride v kontakt z vašim telesom. Toplota prihaja iz srca, ki poganja kri po žilah. Razmišljajte o tem, ko vdihujete hladen in izdihujete topel zrak. Predstavljate si, da je vaš izdih kot vozilo, ki popelje vaš dih, vašo srčno toploto v svet. Naj bo vsak izdih darilo vsem okoli vas, naj se vaš dih dotakne drugih.

Sedaj pa si predstavljate, da se ta topel izdih spoji z zlato svetlobo. Ta svetloba dežuje kapljice veselja na vse, kar se dotakne – tudi na vas. Zelo pomembno je, da si pustite občutiti to veselje. To veselje je dostopno vsem. Naj veselje dežuje na vas in druge, naj odstrani bolečino in trpljenje in naj podpira zdravje.

Od kavča do življenja

Najzanesljivejši način, da preverite, če vaša meditacije deluje, je, da jo uporabite v vsakdanjem življenju. Tu je nekaj vaj za vsakdanje življenje.

1. Vsak dan začnite z namero

10 vaj za gojenje sočutja v vsakodnevnem življenjuDan začnite z namero. To ni nekakšna lista obveznosti, ki jih morate storiti. Bolj kot karkoli drugega, je namera smernica, kako bi se radi gibali skozi dan. Npr. moja namera danes je bila, da bom poskušal biti bolj prisoten v stiku z ljudmi. Poizkusite nekaj preprostega. Npr. danes bom bolj polno dihal, danes bom prijazen do vseh. Ustvariti namero, pomeni obarvati dan z barvo, ki jo sami želite. Lahko služi tudi kot opozorilo, kako ravnati v stiku z ljudmi.

2. Izdihujte sočutje

Izdihujte sočutjeTo je preprosto in deluje kjerkoli in kadarkoli. Poskusite prežeti vsak vdih s sočutjem, preden ga izdihnete. Ni potrebno, da to analizirate, enostavno dihajte sočutje. Dihajte z željo, da bi pomagali drugim, izdihujte veselje. Vsak vaš dih je darilo.

 

3. Zahvalite se življenju

Zahvalite se življenjuVzemite si trenutek od česarkoli že počnete in poskusite uvideti, kaj vse je bilo potrebno, da je do te izkušnje lahko prišlo. Na primer, če ta trenutek pijete kavo, pomislite na vse ljudi, ki so bili potrebni, da ste do te kave lahko prišli; od ljudi, ki so posadili kavna grmičevja in za njih skrbeli, do tistih, ki so nabrali semena, jih pripeljali, prepražili. Nekdo je ta zrna zmlel, zavrel vodo (ste bili to vi?). Potem pa imate tu še skodelico, ki je sestavljena iz materialov, ki so bila nabrana, procesirana, oblikovana itd. Verjetno ste že opazili, kako deluje ta vaja. Ko razširite svoje zavedanje na vse pogoje in ljudi, ki so bili potrebni, da lahko npr. pijete skodelico kave, se zaveste te magične interakcije, ki se skriva za preprosto skodelico kave. Ta vaja ne izboljšuje samo vašega občutka povezanosti z drugimi, ampak daje tudi občutek hvaležnosti, ki se skriva za vsako preprosto izkušnjo.

4. Izberite prijaznost

Izberite prijaznostV vsakem odnosu, v vsaki interakciji obstaja izbira. S čimerkoli boste soočeni, konfrontacijo, nasmehom, izzivom, vedno imate izbiro, kako se boste odzvali. Bolj kot ste prisotni v trenutku, več časa imate, da razmišljate o svojih opcijah. Eksperimentirajte z izbiro odnosa, v katerem poskušate biti prijazni. Kaj bi radi, da vam rečejo, naredijo drugi. Odprite vrata neznancu, recite dober dan in se nasmehnite blagajničarki v supermarketu, začnite vaš email prijatelju ali sodelavcu s prijaznim sporočilom. Ugotovili boste, kako prijetno je ustvarjati prijetne interakcije z drugimi. To bo polepšalo vaš dan. V odnosih s tistimi, ki so nam najbližji smo pogosto rutinski, skoraj refleksni – ne razmišljamo o njihovih čustvih. Ustavite se in poiščite bolj premišljen in nežen način poslušanja in govorjenja in opazili boste, kako se odnos razvija drugače, kot če bi se refleksno odzvali. Če izberete prijaznost, boste lažje šli tudi skozi težke konfrontacije. Bolj učinkoviti in srečnejši boste.

5. Bodite nežni do sebe

bodite nežni do sebePrivoščite si odmor. Zaznajte, kdaj ste do sebe preostri. Zapomnite si, da tako vi kot tudi vsa ostala bitja, želite biti le srečni in osvobojeni trpljenja. Naj bodo vaši notranji monologi bolj nežni in prijazni, ne pa polni kriticizma. Bodite nežni do sebe, ste vse kar imate. Smejte se svojim napakam in jih spustite.

6. Imejte občutek povezanosti z drugimi

Imejte občutek povezanosti z drugimiPoskušajte zares »VIDETI« ljudi v vašem življenju. Vsaj enkrat na dan opazite nekoga, ki ga drugače ne bi zaznali in pomislite, ta oseba želi, tako kot jaz ,biti srečna, zdrava, prosta trpljenja. Naredite očesni kontakt, nasmejte se, recite živijo in poskusite občutiti toplino, ki izhaja iz medsebojnih odnosov. Zelo pomembno je, da pri tem ne pričakujete recipročnosti – samo potrudite se. To koristi odnosom, četudi prejemnik nasmeha, nasmeha ne vrne nazaj.

7. Bodite hvaležni

Bodite hvaležniV tem hitrem tempu sveta, pogosto pozabimo na stvari, za katere smo hvaležni. Vprašajte se, kaj se je zgodilo danes, za kar sem hvaležen? Na koncu dneva, tik preden greste v posteljo, v mislih preletite dan. Kaj se je v tem dnevu zgodilo, zaradi česar smo lahko hvaležni? Poskusite našteti dogodke ali primere, za katere menite, da so vredni vaše hvaležnosti. Lahko so to preproste stvari; okusen sadež, streha nad glavo, prosto parkirno mesto. Lahko so to tudi velike stvari, kot je ljubeča družina. Znanstvene raziskave kažejo, ko ljudje prakticirajo hvaležnost, so srečnejši in bolj zdravi.

8. Vključite svoje srce v težke izzive

 Vključite svoje srce v težke izziveOdprite svoje srce za nasprotnika oz. za težke situacije v življenju. Kadarkoli se v vas pojavi odpor, globoko vdihnite in izdihnite napetost. Izdihnite željo, da bi bilo vse dobro. S tem boste razvozlali vozle odpora in vzpostavili bolj pristen odnos z drugo osebo.

9. Naučite se ostati s trpljenjem

 Naučite se ostati s trpljenjemNe bežite stran od trpljenja, ne bežite stran od težkih situacij. Ko so težave prisotne, pa naj bo to slaba novica, bolan prijatelj ali sorodnik, se naučite ostati v tej situaciji. Zapomnite si, da je videti trpljenje, biti z njim in si želeti da trpljenje izgine, akt moči, poguma in sočutja, ki trpljenje zmanjša, tudi če ga ne odpravi.

10. Ne spreglejte lepote

Ne spreglejte lepoteUstavite se in dihajte. Ozrite se naokoli. Svet ponuja neskončno število estetskih lepot. Tako pogosto nas potegne v notranjo dramo in pozabimo na lepoto, ki je zunaj. Poglejte, vohajte, poslušajte, okušajte. Morda je to tako preprosta stvar kot rosna kaplja na jutranji cvetlici, zvok dežja na pločniku. Prečudovit sončni zahod, ki nebo obarva v barve, ki jih še nikoli niste videli. Neskončna lepota se skriva v vsaki malenkosti sveta. Poskusite razviti prakso, da lepoto opazite vsaj 3x na dan. Te izkušnje so majhne kapljice veselja, ki polepšajo dan in vas popeljejo v enost z naravo.