KOPRIVNICA ALI URTIKARIJA

Pri koprivnici ali urtikariji gre za alergijsko reakcijo, ki se odrazi na koži. Koprivnica je pravzaprav kožni izpuščaj, ki se kaže s ploščatimi oteklinami bele ali rdečkaste barve. Predeli kože z urtikarijo so različno veliki, prizadeti so lahko tudi zelo veliki deli kože. Koprivnica lahko izgine že v nekaj urah, možno pa je tudi, da po nekaj urah izgine in se kmalu spet pojavi. Poleg akutne vrste koprivnice poznamo tudi kronično koprivnico, pri kateri se izbruhi izpuščajev izražajo in ponavljajo več mesecev zapored.

Znaki in Simptomi

Za koprivnico so značilne bele ali roza maroge ter večje izbokline na koži, ki jih obdaja rdečica. Te spremembe na koži se pojavijo zaradi sproščanja histamina. Za koprivnico oziroma urtikarijo je značilno, da prizadeti deli kože srbijo. Bolezen je lahko blaga in se pojavi le enkrat ali nekajkrat v življenju posameznika, približno 50% bolnikov s kronično koprivnico pa razvije angioedem, ki je resnejša oblika urtikarije in prizadene tkivo globje pod kožo. 

Vzroki

Glavni razlog za pojav koprivnice oziroma urtikarije je sproščanje histamina iz mastocitov (vnetne celice, ki pri vzdraženju izločajo histamin in druge posrednike vnetja) ter bazofilcev (bele krvne celice, ki imajo pomembno vlogo pri alergijah). Sprožilni dejavniki, ki so odgovorni za sprostitev histamina in podobnih snovi pa so zelo raznoliki. Sprožilni dejavnik je lahko fizični kontakt ali pritisk (gre za tako imenovan demografizem, ki pomeni pretirano odzivnost kože, povzročeno z mehanskih draženjem kože); vročina (holinergična urtikarija oziroma od vročine povzročeni izpuščaji na koži); mraz (urtikarija se pojavi, kjer je bila koža izpostavljena mrazu); voda (urtikarija se pojavi, ko je koža izpostavljena vodi, posebno, če je ta bolj hladna ali vroča). Sprožilni dejavnik koprivnice ali urtikarije je lahko tudi avtoimunski odziv, alergije ali preobčutljivosti na zdravila (posebno na antibiotike ali aspirin), alergije ali preobčutljivosti na hrano ter razni nalezljivi mikroorganizmi (hepatitis B, candida albicans in streptokokne bakterije).

Dieta in življenjski slog oseb, ki imajo koprivnico

Najbolj pogost razlog za koprivnico, posebno v primeru kronične urtikarije je alergija na hrano. Hrana, ki največkrat povzroča težave so jajca, mleko, piščanec in prekajeno meso ter alkoholne pijače, sir, čokolada, citrusi, mehkužci in oreščki. Med sprožilce koprivnice spadajo tudi prehranski aditivi, na primer barvila, ojačevalci okusa, razna sladila, konzervansi, antioksidanti ter stabilizatorji, ki se jih dodaja vnaprej pripravljeni hrani. Več različnih študij je pokazalo, da diete, ki ne vsebujejo prehranskih alergenov in dodatkov zmanjšajo pojavnost bolezni pri kar 50 – 75% ljudeh, ki imajo sicer kronično urtikarijo. Najbolj priporočljivo za osebe, ki se soočajo s koprivnico je, da sledijo alergijski izločitveni dieti, kar pomeni, da z izločitvijo določenih vrst hrane postopno ugotovijo katera hrana jim ustreza in katera ne ter se slednje izogibajo. V kolikor bolniki nimajo izjemno hudih težav pa je priporočljivo, da iz prehrane izločijo vsaj najbolj pogoste prehranske alergene in prehranske aditive. V primeru, da je vzrok za koprivnico oziroma urtikarijo v prehranskih alergenih, bi koprivnica morala izginiti peti ali šesti dan izločitvene diete. Po enem tednu sledenja strogega prehranskega režima se priporoča v jedilnik postopno dodajati nove vrste hrane, in sicer tako, da na vsake dva dni prizadete osebe poskušajo uvesti novo živilo. Če bo oseba zaužila hrano, na katero je alergična, se bo to jasno izkazalo s koprivnico in na ta način se bo ugotovilo katere hrane se je potrebno izogibati tudi v bodoče.

Mnogo raziskav je dokazalo, da k pojavnosti koprivnice, posebno pri kronični urtikariji, veliko doprinese stres. Stres se je izkazal kot pomemben dejavnik, ki ošibi naš imunski sistem, da se ta ne more ubraniti alergičnih reakcij. Nekaterim posameznikom s koprivnico izjemno pomaga sproščanje ali meditacija, zato je priporočljivo, da osebe s koprivnico najdejo tehniko sproščanja stresa, ki jim ustreza. Priporočljive metode soočanja s stresom so avtogeni trening, dihalne vaje, meditacija ali pa qi gong ter tai qi. Vse to bo pripomoglo k boljšem obvladovanju bolezni.

Prehranski dodatki, s katerimi si lahko pomagate pri koprivnici:

Zdravila, ki jih predpisujejo zdravniki za preprečevanje in lajšanje koprivnice so antihistaminiki, kot dodatno pomoč pa se priporočajo spodaj navedeni prehranski dodatki.

Vitamini, minerali in antioksidanti

B12Vitamin B12

Mnogo pacientov poroča o izboljšavi koprivnice, če s prehranskimi dodatki uživajo vitamin B12, pa čeprav laboratorijski izvidi ne kažejo nikakršnega pomanjkanja tega vitamina.

vitamin C Vitamin C

Visoke doze vitamina C pomagajo tako pri koprivnici kot pri alergijah, ki se izražajo na drugačne načine in ne na koži (seneni nahod, astma…), saj vitamin C znižuje nivo histamina. Vitamin C preprečuje izločanje histamina iz belih krvnih celic, obenem pa pomaga telesu, da se ta škodljivih snovi, ki se sproščajo ob alergijskih reakcijah hitreje razstrupi.

Drugi dodatki

kvertecin proti koprivniciKvercetin

Kvercetin je flavonoid, ki zavre nastajanje in sproščanje histamina ter drugih alergijskih in vnetnih mediatorjev, ki jih proizvajajo mastociti in bazofilci.

 

Maščobne kisline omega proti kprivniciRibje olje

Tudi ribje olje se je izkazalo kot učinkovita pomoč pri urtikariji. Pri obvladovanju alergij bistveno pomagajo omega – 3 maščobne kisline, z njimi pa je ribje olje izjemno bogato. Ribje olje vsebuje omega – 3 maščobne kisline, ki delujejo protivnetno in na ta način preprečuje alergijske reakcije. Za izboljšanje koprivnice je ribje olje priporočljivo uživati daljša obdobja.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Kvercetin: 200 – 400 mg, 20 minut pred vsakim obrokom

Ribje olje: 3000 mg / dan

Vitamin B12: 1000 mg / dan

Vitamin C: 2000 mg / dan

 

Viri:

▪ Murray, M., Pizzorno, J. (2012), The Encyclopedia of Natural Medicine. Third Edition. New York: A Division of Simon & Schuster, Inc.

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.