KATARAKTA

Katarakta so beli, neprozorni madeži, ki se pojavijo na navadno prozorni leči v očesu. Pojavijo se zaradi prostih radikalov ali oksidativnih poškodb beljakovinske strukture v očeh. Za lažjo predstavo jih lahko primerjamo s poškodbo, ki se zgodi beljakovinam jajčnih beljakov, ko kuhamo ali cvremo jajca. Katarakte povzročajo slabovidnost, lahko celo slepoto.

V zgodnji fazi bolezni je nastanek katarakt moč še ustaviti, včasih je mogoče, da tudi izginejo. Ko pa so katarakte že bolj razvite, to ni več možno. V primerih, ko so posamezniki zaradi katarakt hudo slabovidni je lahko potrebna tudi kirurška odstranitev katarakt in vsadek leče. Kot pri vsaki drugi bolezni, je najbolj priporočljiva preventiva oziroma zdravljenje v zgodnjih fazah obolenja.

Znaki in Simptomi

Znaki katarakte so zamegljenost in motnost očesne leče in postopna izguba vida. Gre torej za zameglitev očesnih leč, zaradi česar izginja presojnost, tako da svetloba ne doseže zenice. Katarakta lahko popači vid tako, da so podobe zabrisane in medle, skoraj tako kot če bi gledali čez plasti gaze ali če se kdaj pogledate v ogledalo, ki je zarošeno s paro. Kadar je motnost očesne leče izjemno huda, lahko nastane popolna slepota.

Vzroki

Katarakte lahko nastanejo zaradi starostnih sprememb, ko običajni zaščitni mehanizmi očesa ne zmorejo več preprečiti poškodbe, ki jih povzročajo prosti radikali. Očesne leče in njihovo zdravje je odvisno od pravilnih ravni in aktivnosti antioksidantov in encimov. Ko so običajni zaščitni mehanizmi očesa preobremenjeni ali nezadostni, se začne nastajanje katarakt. K vzrokom oziroma tveganju za nastanek katarakt precej pripomore tudi izpostavljenost cigaretnemu dimu in sončni svetlobi. Večinoma katarakta nastaja kot posledica staranja, vseeno pa vzroke zanjo lahko iščemo tudi v prirojenih napakah, poškodbah oči in diabetesu. Celice v očeh se ne obnavljajo, zato se poškodbe od prostih radikalov kopičijo in tako povzročijo katarakto.

Dieta in ukrepi, ki pomagajo pri katarakti

Posamezniki, ki zauživajo hrano, bogato z antioksidanti (na primer vitamin C, vitamin E, selen in karoten) imajo mnogo manjšo možnost za razvoj katarakte. Za preprečevanje nastanka katarakt je priporočljivo jesti zelenolistno zelenjavo, špinačo, papriko, gomolje jam, korenček, brokoli, buče, bučke, sladki krompir in ostalo zelenjavo ter sadje, ki je močno obarvano. Močno obarvana hrana namreč vsebuje veliko antioksidantov.          

Nastanek katarakt so znanstveniki povezali tudi z vnosom soli in transmaščob, zato pazite, da hrane ne presolite in da transmaščobe v prehrani zamenjate z zdravimi maščobami (deviško olivno olje, deviško kokosovo olje, nerafinirano bučno olje…). Izogibajte se ocvrti hrani, pokvarjenim oziroma nagnitim živilom in drugim virom škodljivih prostih radikalov.

Poleg izboljšanja kakovosti naše prehrane je treba za zdrave oči sprejeti še nekatere druge ukrepe. Na sonce ne hodite brez dobrih sočnih očal, vaša očala morajo zadržati UVA in UVB žarke. Ko je sonce visoko, nosite tudi klobuk s širokimi krajci. Ne kadite, saj kajenje spodbuja nastajanje prostih radikalov. Če imate sladkorno bolezen je bistvenega pomena, da jo dobro uravnate. Diabetes namreč za kar štirikrat poveča tveganje za katarakto, tudi pri ljudeh pred 65. letom starosti.

Prehranski dodatki, ki se priporočajo pri katarakti

Vitamini in minerali

Baker pospešuje zdravljenje in upočasni rast kataraktBaker

Baker pospešuje zdravljenje in upočasni rast katarakt, zato je pomembno, da ga osebe s katarakto dodajajo v telo s prehranskimi dopolnili.

 

cink pospešuje zdravljenje in upočasni rast kataraktCink

Tudi cink, tako kot baker pospešuje zdravljenje in upočasni rast katarakt.

 

Pomanjkanje vitamina B2 (riboflavina) znanstveniki povezujejo z nastankom kataraktVitamin B2

Pomanjkanje vitamina B2  (riboflavina) znanstveniki povezujejo z nastankom katarakt. Kar 2/3 ljudi, ki so stari nad 65 let trpijo za pomanjkanjem vitamina B2, kar je tudi lahko eden izmed razlogov, ki pojasnjuje zakaj imajo katarakte pogosto starejši ljudje. Vitamin B2 je bistven tudi za nastajanje glutationa (več spodaj), ki je prav tako pomemben za zdravje ljudi.

Drugo

antioksidanti proti kataraktiAntioksidanti

Vsi antioksidanti pomagajo pri preprečevanju nastajanja katarakt in zavirajo njihovo rast. Priporočljivo je, da v svoje telo z dodatki vnašate vitamin A (beta karoten), vitamin C, vitamin E in selen. Raziskave so potrdile, da beta – karoten, ki ga dobimo v sadju in zelenjavi izjemno dobro vpliva na preprečevanje razvoja katarakt. Ena izmed raziskav je pokazala, da so ljudje, ki so zauživali hrano z veliko beta – karotena za 40% bolj varni pred razvojem katarakte kot tisti, ki tega pomembnega vitamina dobivajo bolj malo.

Raven vitamina C je v zdravih očeh precej visoka, v bolnih pa ga je malo. Pri raziskavah so ugotovili, da vitamin C varuje proteine in druge snovi v očeh in očesnih lečah pred poškodbami ultravijoličnih žarkov. Tudi vitamin E je izjemno pomemben za zdrave oči. Raziskave so namreč potrdile, da so ljudje z nizkimi koncentracijami vitamina E v skoraj dvakrat večji nevarnosti za katarakto v primerjavi z ljudmi, ki ga imajo dovolj.

glukazamin ua zdrave očiGlutation

Glutation je kombinacija treh aminokislin in je zelo pomemben za celično presnovo. Varuje celice pred poškodbami prostih radikalov. Deluje kot antioksidant in prenaša pomembne aminokisline v celice. V zdravih očesnih lečah se nahaja veliko glutationa, zato so znanstveniki mnenja, da je velikega pomena pri varovanju oči.

Zelišča

borovniceBorovnice

Borovnice vsebujejo veliko bioflavonoidov, kar pomaga pri odstranjevanju kemikalij iz mrežnice očesa. V eni izmed študij je bilo dokazano, da je izvleček borovnic v kombinaciji z vitaminom E zaustavil napredovanje katarakt pri kar 48 bolnikih od 50, ki so imeli starostno pogojeno katarakto.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Baker: 3 mg / dan

Beta – karoten: 10, 000 IU / dan

Cink: 50 mg / dan

Glutation: dve 500 mg kapsuli / dan

Izvleček borovnic: jemljite 40 – 80 mg izvlečka, 3krat / dan

Selen: 400 mcg / dan

Vitamin B2: jemljite do 10 mg vitamina B2 na dan, kot del formule  B kompleksa

Vitamin C: jemljite 3000 mg / dan, porazdeljeno tekom dneva

Vitamin E: 400 IU

 

Viri:

▪ Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

▪ Mindsel, E. (2010), Vedno zdravi. Z vitamini, minerali, zelišči in zdravo hrano. Ljubljana: Mladinska knjiga.

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.