Kaj je Qigong?

0
1698

Kaj je Qigong?

Qi je kitajska beseda, ki jo lahko prevedemo kot “življenjska energija”. Tradicionalna kitajska medicina in kitajska filozofija govorita o tem, da je Qi poživljajoča sila, ki teče znotraj vsega živega. Vsako živo bitje je polno te življenjske sile, po smrti pa v bitju ni več Qi-ja, toplote oziroma življenjske energije. Zdrave osebe imajo več Qi-ja kot bolni ljudje. Zdravje pa je vseeno še nekaj več od samega obilja Qi-ja. Zdravje sporoča, da je Qi v našem telesu čist in ne kalen ter da teče gladko kot potok, brez zastojev in blokad.

Qi

Qi lahko razumemo tudi kot energijo življenja, ki jo začutimo v naravi. Naša Zemlja se premika, preobraža, diha in živi s Qi-jem. Moderni znanstveniki pravzaprav govorijo enak jezik kot starodavni poeti, ki so Zemljo klicali Gaja, živo bitje. Kadar se zavedamo in cenimo lepoto živali, rib, ptic, cvetja, drevja, globokih oceanov in lebdečih oblakov, čutimo njihov Qi in se z njimi počutimo eno. Ljudje smo del narave ter si Qi delimo z vsem okoli nas.

Gong

Gong je kitajska beseda, ki jo razumemo kot “delo” oziroma “koristi”, ki jih pridobimo skozi vztrajnost in vajo. Qigong zato v samem bistvu pomeni delo z življenjsko energijo ter učenje nadzorovanja toka in porazdelitve Qi-ja, da bi izboljšali svoje zdravje in harmonijo telesa in duha.

QiGong

Qigong je celostni sistem vaj in meditacije za samozdravljenje. Je starodavna praksa, ki se je razvijala preko tisočletij in zajema zdravilne drže, premikanje, masažo samega sebe, dihalne tehnike, gibalne vaje ter meditacijo. S temi različnimi metodami se v telesu nalaga in shranjuje Qi, podobno kot rezervoar služi shranjevanju večjih količin vode. Tudi nečist in onesnažen Qi, ki je esenca bolezni se lahko očisti in spremeni v čist, zdravilen Qi. Namen nekaterih Qigong vaj je sprostitev in odstranitev nečistega Qi-ja z dihanjem. Dihanje je proces vsrkavanja čistega vira energije, kisika in proces odstranjevanja nečistosti in ogljikovega dioksida. Podobno kot pravilno dihanje, Qigong pripomore k bolj učinkoviti izmenjavi stare in onesnažene energijo s svežo življenjsko silo.

Pri Qigong vajah gre za vadbo oziroma trening, saj Qigong ni omejen kot je omejena uporaba zdravil v zahodni medicini. Qigong se priporoča izvajati vsak dan svojega življenja. Qigong lahko pimerjamo s športom, saj v Qigong vadbi prav tako uživamo, pri tem pa za vadbo ne potrošimo veliko denarja in časa. Najbolj priporočljivo je, da vadbi namenimo 20 do 40 minut na dan. Pri vadbi ne potrebujemo posebnih pripomočkov, niti ne potrebujemo velikega prostora.

Prav vsak se lahko ukvarja s Qigong vadbo, saj vadba zajema nešteto tehnik, primernih za različno starost in telesno pripravljenost. Qigong zajema stoječe, sedeče in ležeče vaje, z manjšimi prilagoditvami vaj pa lahko večino izvedemo tudi le sede ali leže. Iz tega razloga je Qigong vadba primerna tudi za ljudi, ki so gibalno ovirani.

Kategorije Qigonga

Tehnike pri Qigong vadbi so porazdeljene v dve glavni kategoriji. Poznamo dinamični ali aktivni Qigong (dong gong) ter miren oziroma pasivni Qigong (jing gong). Dinamični Qigong zajema očitno gibanje telesa, pri katerem se celotno telo premika iz ene v drugo držo, podobno kot pri plesu. Dinamični Qigong zajema tudi vaje pri katerih je drža telesa enaka, spreminja pa se gibanje rok. Dong gong pa je najpopularnejša vrsta Qigong vadbe na Kitajskem in drugod po svetu. Je jang, aktivna vadba, vseeno pa zajema jin, pasivnost. Na zunaj je vidno premikanje telesa, znotraj pa je naš um miren, počiva.

Pri mirni ali pasivni Qigong vadbi je mirno celotno telo. Qi se nadzoruje preko osredotočenosti uma, vizualizacije in natančnih metod dihanja. Jing gong je na zunaj jin, pasivna vadba, znotraj pa jang, aktivna oblika vadbe. Telo je pri miru, dih pa se premika. Um je pozoren in aktivno osredotočen na Qi znotraj nas.

Poenostavljeno povedano, dinamični Qigong je telesna vadba, pasivni Qigong pa je oblika meditacije. Vseeno pa ti kategoriji nista nepovezani. Nepremičnost in premikanje sta relativni ter ne brezpogojni pravili. Pomembno je predvsem, da najdemo ravnovesje med jin-om in jang-om v vsakdanjem življenju, ne le pri Qigong vadbi. V gibanju iščimo mirnost in počitek, pri počitku bodimo čuječi in pozorni.

Uporabnost Qigong vadbe

Obstaja več razlogov zakaj se ukvarjati s Qigong vadbo. Najpomembnejši  razlog je, da nam Qigong vadba pomaga ohranjati zdravje in preprečevati bolezni. Poznamo tudi vrsto Qigong vadbe, ki se imenuje medicinski Qigong (Yi Jia Gong).

Medicinski Qigong

Medicinski Qigong se uporablja kot celosten in neodvisen sistem samozdravljenja. Zdravilci kitajske tradicionalne medicine svojim pacientom kot del zdravljenja mnogokrat priporočajo medicinsko Qigong vadbo. Tradicionalna kitajska medicina pri zdravljenju enakovredno uporablja zelišča, akupunkturo, masažo ter Qigong vadbo. Medicinski Qigong se pacientom priporoča kot dodatek k drugim terapijam ali pa predstavlja način kako še naprej ohranjati zdravje posameznika. Raziskave, ki so preučevale kakšen učinek ima Qigong vadba na osebe, ki so zbolele, so potrdile, da pacienti, ki redno vadijo, hitreje okrevajo in se tudi priučijo veščin, ki so potrebne za nadaljne ohranjanje zdravja.

Zunanje zdravljenje Qi-ja (Wai Qi Zhi Liao) je starodavna kitajska metoda zdravilnega dotika in veja medicinskega Qigonga. Ko oseba, ki redno vadi Qigong, pridobi sposobnost nadzora nad svojim notranjim tokom Qi-ja, lahko poskusi tudi z zdravljenjem drugih. Takšen zdravilec položi roke na telo osebe, ki je zbolela, doseže njen Qi ter usmerja zdravilni Qi.

Čez nekaj mesecev redne vadbe in samozdravljenja, se velikokrat zgodi, da posamezniki pri sebi opazijo, da imajo več energije. Včasih se sprašujejo, kaj naj z njo sploh naredijo. Odgovor je vedno enak: “Delite jo!” Z zunanjim zdravljenjem Qi-ja lahko delite energijo zdravljenja z drugimi, ki so manj energetsko opremljeni kot vi. Svojo energijo lahko delite s prijatelji, s tistimi, ki jih imate radi ter s sodelavci. Vaš Qi lahko delite tudi z naravo, med sprehodom po lepem kraju, ki nas navdahne. Narava na čudovite načine ustvari sprostitev in ravnovesje, kar nas napolni z energijo, ki jo potrebujemo in nam odvzame nepotrebne presežke energije.

Duhovni Qigong

Pri meditativni ali duhovni Qigong vadbi (Jing Gong) se pri vajah poskušamo osredotočiti na čisto in mirno stanje našega uma, z globokim samozavedanjem in harmonijo z naravo. Nekateri mojstri Qigong vadbe meditativni Qigong delijo na dve kategoriji, in sicer na budistični Fo Jia Gong ter daoistični Dao Jia Gong, kar odraža vpliv budistične in daoistične filozofije. Razlika med tema dvema kategorijama pa je v praksi pogosto zamegljena. Skozi celotno kitajsko zgodovino sta se budistična in daoistična filozofija namreč prepletali in vplivali druga na drugo. Enako lahko rečemo tudi za Qigong vadbo. Izvajalci meditativne in medicinske Qigong vadbe si delijo cilj razvitega telesa in duha, kar se lahko opiše s starogrškim pregovorom “zdrav duh v zdravem telesu”. Um in telo medsebojno vplivata drug na drugega, zaradi česar je nemogoče imeti popolnoma zdravo telo brez zdravega uma in obratno. Meditativni Qigong je zato vedno razumljen kot del medicinske Qigong vadbe.

Konfucijanski Qigong

Konfucijanski Qigong (Ru Jia Gong) je vrsta Qigong vadbe, ki naj bi krepila posameznikov značaj. Kitajski filozof Konfucij je govoril in učil o pomembnosti etičnega obnašanja in harmoničnih medsebojnih odnosih. Čeprav v zgodovinskih dokumentih ni nikjer razvidno, da bi se Konfucij ukvarjal s Qigong vadbo, pa je jasno zapisano, da je bilo več Konfucijevih učencev tudi učencev Qigong vadbe. Konfucijanski Qigong poudarja tradicionalno kitajsko prepričanje, da se zdrav posameznik tudi lepše vede ter je bolj pošten. Če skrbite sami zase in vam je mar zase, vam bo mar tudi za druge ter obratno. Če zlorabite samega sebe, boste zlorabili tudi druge, vaše obnašanje bo neetično. Konfucijanski Qigong je bolj kot posebna šola Qigong vadbe, filozofska usmeritev, same vaje in tehnike vadbe pa so enake drugim vrstam Qigong vadbe. Poseben cilj te Konfucijanske Qigong vadbe je skozi vaje doseči dobrohotnost, odkritost, spoštovanje in druge značajske vrline.

Borilni Qigong

Borilni Qigong (Wu Gong) se nanaša na borilne veščine, ki predstavljajo najbolj zastopan šport na Kitajskem. Namen borilne Qigong vadbe je učenje vaj, ki izboljšajo posameznikovo sposobnost obrambne in napada. Tehnike, ki se jih uporablja pri tej vrsti Qigong vadbe lahko pripomorejo tudi k večji uspešnosti v drugih športih. Posamezniki, ki se ukvarjajo z borilno Qigong vadbo bolj poudarjajo fizične vaje in manj pozornosti namenjajo meditaciji. Vaje so namenjene krepitvi, raztezanju, telesni kondiciji ter izjemno hitri regeneraciji po poškodbah.

Službeni Qigong

V današnjem času se je razvila popolnoma nova oblika Qigong vadbe – službeni Qigong. Ta oblika vadbe si prizadeva razbremeniti vsakodnevni stres, vzdrževati zdravje ter izboljšati delovno učinkovitost. V nekaterih podjetjih so prvih dvajset minut na delovnem mestu nameniti Qigong vadbi. Opazili so, da so zaposleni tekom dneva potem manj napeti ter lažje odgovarjajo potrebam poslovnih strank. Qigong vadba na delovnem mestu nam pomaga ohraniti osredotočenost, pomaga nam pri sprejemanju modrejših odločitev ter nam pomaga pri pogajanju.

Učinki QiGong vadbe

Uporabnost Qigong vadbe se kaže na vseh področjih našega življenja, učinki vadbe pa so medsebojno povezani. Zdravo telo bo prispevalo k zdravem duhu in obratno. Dobro zdravje je pogoj za moč in vzdržljivost, ki sta nujni pri borilnih veščinah in drugih športih ter lahko zmanjšata ali preprečita resnost poškodb. Borilne veščine poudarjajo pravilno telesno držo, pravilno dihanje in občutljivost, kar je pogoj za izboljšanje zdravja. Čist, miren um in močno telo prispevata k naši samozavesti, samonadzoru in bolj etičnem obnašanju. Dobro zdravje telesa in duha nam pomagata pri doseganju finančnih ciljev.

Katerakoli tehnika Qigong vadbe se lahko uporablja za doseganje različnih ciljev, odvisno od tega kakšen je namen osebe, ki se ukvarja z vadbo. Nekdo lahko dihalne vaje izvaja z namenom, da bi pozdravil ponavljajoče bronhitise, nekdo drug pa lahko popolnoma enake vaje izvaja z namenom, da bi bil močnejši pri serviranju v tenisu. Glasbenik lahko izvaja Qigong vaje z namenom izboljšanja svoje drže, nadzora nad dihanjem in izboljšanjem nastopa. Qigong je umetnost ter znanost proizvajanja in čiščenja notranje energije. Pri Qigong vadbi lahko razvijemo spretnosti in veščine, ki so široko uporabne.

Qigong v svoji najbolj tradicionalni obliki poudarja zdravljenje in meditacijo. Beseda medicinski Qigong je zato skoraj nepotreben dodatek, ki se uporabi le takrat, ko to nujno zahteva kontekst besedila. Kadar govorimo o Qigong vadbi, najverjetneje govorimo o vadbi, ki krepi naše zdravje. Kljub temu pa je pomembno vedeti, da Qigong vadba ni omejena le na zdravljenje, temveč vpliva na vse vidike našega življenja.