Akupunktura

Tradicionalno Kitajsko Medicino lahko razdelimo v štiri kategorije; Akupunktura, QiGong, Kitajska Zelišča in Tui Na Masaža. Ker je Akupunktura tako tesno povezana s QiGong-om in ker se obe veščini ukvarjata s Qi-jem, je dobro, da si še nekoliko pobližje ogledamo kaj pravzaprav je Akupunktura.

Akupunktura

Obstajata dva zelo različna načina, kako lahko gledamo na Akupunkturo; s tradicionalne Kitajske perspektive in z bolj moderne znanstvene perspektive.

Razumevanje, kako Akupunktura deluje, se je razvijalo z njeno prakso, vendar opisi, ki so bili zapisani pred več kot 2000 leti v osnovi še vedno veljajo. Dominanta funkcija Akupunkturne je, da regulira Qi (življenjsko energijo) in kri.

Akupunktura in Klasika Rumenega cesarja

Pred približno 2000 leti je bil napisan izredno znan tekst »Klasika Rumenega cesarja” . Ta knjiga govori o naravnem samozdravljenju in notranji medicini. V njej je bila Akupunktura opisana kot način, kako spustimo Qi ali kri, tako da v telo naredimo luknje po določenih poteh, imenovanih meridiani. Za nekatere od teh meridianov je bilo predlagano, da se spusti iz telesa kri in ne Qi, spet za druge, da se spusti Qi in ne kri. Za mnoge bolezni je veljalo, da vstopijo v telo skozi kožo in se prebijajo globlje v telo skozi mišice, organe in če se ne pozdravijo dovolj zgodaj, pridejo bolezni vse do kostnega mozga. Z vstavitvijo igle na primerno akupunkturno točko, na primerno globino, lahko bolezen izpustimo iz telesa.

 

Preden so obstajali mikroskopi, s pomočjo katerih so ljudje lahko razločili posamezne celice, preden je avtopsija razkrila zapleteno notranjo zgradbo telesa, so zdravilci in modreci dojemali notranje delovanje telesa preko delovanja zunanjega sveta. Na tej osnovi so delovanje telesa opisali na načine, kot so opisovali zunanji svet. Eden ključnih aspektov narave zgodnih kultur so bili namakalni sistemi z vodnimi kolesi, majhnimi in velikimi rekami, umetnimi kanali in ocean. Predstavljali so si, da mora imeti telo podoben sistem za premikanje življenjskih tekočin. Te tekočine so poimenovali Qi in kanale so poimenovali meridiani.

Namesto da bi opredeljevali Akupunkturo kot spuščanje nečesa iz telesa, so jo zdravniki tisočletja kasneje opisali kot reguliranje nečesa, kar je v telesu. Pretok Qi-ja skozi meridijane, tako kot pretok vode po potoku, je lahko blokiran s prepreko, npr. jez preko potoka. V potokih in rekah je to morda padlo drevo ali blato, vejevje itd.; v človeku je to lahko udarec, slabo vreme ali pa slaba hrana, itd. Ko je pretok vode v potoku blokiran, poplavlja nad blokado, pod blokado pa se posuši. Če se blokada odstrani, lahko voda ponovno teče po naravni poti. Na podoben način, če je Qi v meridianih blokiran, potem nekje v telesu Qi poplavlja, nekje pa ga je premalo. Če bi lahko odstranili blokado iz meridiana, bi Qi ponovno stekel po naravni poti.

V potoku, kjer imamo prepreko (blokado) je pogosto dovolj, da ostranimo samo del blokade, ali naredimo skozi blokado luknjo in pritisk vode bo pogosto popolnoma samodejno odstranil zajezitev. V človeškem telesu bo imela vstavljena igla v blokiran meridian pogosto podoben efekt. Kot ima potok določene točke, ki so lažje dostopne (ali lažje blokirane), imajo tudi meridiani določene točke, ki imajo velik vpliv na pretok energije, če v njih vstavimo iglo. Mnogo akupunkturnih točk je poimenovanih po geoloških strukturah; gorah, rekah, oceanih itd.

Čeprav je ta opis osnovnega akupunkturnega koncepta nekoliko preprost, razloži pristop, ki se ga danes učijo študenti tradicionalne akupunkture: najti področje motnje, izolirati glavne blokade in odstraniti blokade. Seveda je bilo skozi tisočletja temu modelu dodanih veliko sofisticiranih nivojev. Iglo se lahko vstavlja na različne načine, kar ima lahko različne subtilne učinke, odvisno od točke, globine , smeri in celo od kemične kompozicije igle (zlato, srebro, jeklo). Na primer, nekatere tehnike vstavljanja igel so namenjene le temu, da se poveča pretok Qi-ja v meridianu, brez da bi nujno odstranjevali blokade.

Na koncu so vsi opisi akupunkture, ki slonijo na tradicionalnem modelu osnovani na tem, da je potrebno v telesu popraviti neravnovesje in pretok Qi-ja. Če je cirkulacija Qi-ja popravljena, lahko telo odstrani vse simptome. S časom, s pravo dieto, vadbo in navadami, lahko na ta način premagamo skoraj vsako bolezen.