Regeneracija telesa

Lahko človek pozdravi samega sebe le s pomočjo svojega uma?  Lahko pozitivno mišljenje in prepričanje pozitivno vpliva na potek zdravljenja? Ima sposobnost regeneracije vsak?

Ali lahko človek pozdravi samega sebe?

Sodobna znanost pravi, da je le tisto, kar je vidno, tudi merljivo. Obstoj nekega fenomena se ugotavlja skozi analizo mehanizmov in preučevanjem rezultatov in posledic.

Toda znanost se pogosto zmede pri fenomenih, ki nimajo razumne razlage, kot je to v primerih samoozdravitve. Ko so zdravniki ljudem dali samo še nekaj mesecev življenja brez možnosti ozdravitve, pa so ti ljudje kljub temu popolnoma ozdraveli sami od sebe. Čudež?

Dejstvo, da duh vpliva na telo, je globoko zasidrano že v našem jeziku. Pogosto uporabljamo besedne zveze kot je, »vzelo mi je sapo«, »zlomilo mi je srce«. Kadarkoli trpimo za emocionalno bolečino, povezujemo čustva in občutke s telesom.

Kaj se zgodi, ko ljudje sami najdejo rešitve za svoje težave brez posredovanja znanosti. Ko je placebo tableta dovolj, da popravi škodo, ki jo je utrpelo človeško telo? Gre v teh primerih za moč volje ali vere? Je to nekakšen čudež ali ima človeško telo res sposobnost in mehanizme za samoozdravitev?

Po raziskavah na celičnem in molekularnem nivoju človeškega telesa ni nobenega dvoma, da živčni, hormonski in imunski sistem tvorijo med seboj nekakšno interakcijo. Magnetna resonanca in tomograf pozitronske emisije omogoča možnost, da si ogledamo, kateri možganski predeli so aktivni, ko človek vzame placebo tableto in kakšne reakcije se takrat odvijajo v telesu.

Kljub nepripravljenosti tradicionalne medicine do fenomenov samoozdravitve, se vedno več in več zdravnikov zaveda, da travmatični dogodki, ki se zgodijo osebi, vplivajo na imunski sistem te osebe in da lahko pozitivno mišljenje in prepričanje pozitivno vpliva na potek zdravljenja. Tako se tudi v strokovni znanosti mnenje počasi spreminja in moč misli in duha prihaja v ospredje.

Dokazano je, da lahko vizualizacija, domišljija, sprostitev, meditacija in včasih celo molitev pripelje do pozitivnih sprememb v telesu. Morda bodo v prihodnosti biomehanizmi samozdravljenja človeškega telesa postali eden največjih znanstvenih odkritij.