Jetrna ciroza

Zdravilna hrana

▪ sadni sokovi

▪ mleko

▪ jagodičevje

▪ papaja

▪ polnozrnate žitarice in kosmiči

▪ soja, grah, stročnice in leča

▪ ribe

Škodliva hrana

▪ alkohol

▪ živila pridelana s pesticidi in drugimi kemičnimi snovmi

▪ maščobe in olja

▪ meso, bogato z maščobami

▪ rafinirana, predelana in konzervirana hrana

▪ sladkor

▪ pekoča hrana in začimbe

▪ sol

▪ kava

Osnovno o cirozi jeter

Jetra so eden izmed najpomembnejših žleznih organov našega telesa. Nahajajo se tik pod trebušno prepono in so odgovorna za številne pomembne funkcije. Proizvajajo žolč, holesterol, lecitin, protrombin odgovoren za strjevanje krvi, številne encime ter albumine, ki so krvne beljakovine ključne za odstranjevanje odpadnih produktov iz telesa. Poleg tega jetra skrbijo za pravilno delovanje številnih hormonov, proizvajajo aminokisline in presnavlja beljakovine v glukozo in maščobe, kadar telo potrebuje energijo. Jetra so tudi skladišče mnogo v maščobi topnih vitaminov (A, D, E in K) ter mineralov. Večina snovi, ki jih zaužijemo potuje skozi jetra, tako hranila kot tudi zdravila in zdravilne učinkovine. Jetra so tista, ki skrbijo za presnovo in izločanje le teh, s tem pa urejajo ravnotežje snovi v telesu ter skrbijo za zaščito pred okužbami. Bolezni, ki prizadenejo jetra, se odražajo na zmanjšanju vseh naštetih jetrnih funkcij.

jetrna ciroza

Ciroza jeter je končna stopnja več različnih jetrnih bolezni. V zgodnjih stadijih bolezni je stanje še ozdravljivo, v tem času se aktivno iščejo vzroki, ki se jih nato zdravi. Brez ustreznega zdravljenja bolezen sčasoma napreduje v neozdravljivo stanje, pojavijo se spremembe, v katerih se lahko razvije tudi rak jetrnih celic. V Evropi ciroza skupaj z jetrnoceličnim rakom predstavlja tretji vzrok smrti pri odraslih nad 50. letom starosti. Kadar so jetra tako daleč poškodovana, da okrevanje več ni mogoče, je presaditev jeter edina še možna rešitev življenja.

Simptomi in znaki

Osebe s cirozo lahko imajo vrsto različnih simptomov in znakov, zato enotna slika bolezni ne obstaja. Dokaj značilne so kožne spremembe, ki se pojavijo na predelu prsnega koša in hrbta. Te so v obliki pajkasto razraščenih podkožnih kapilaric. Velikokrat se pojavi rdečica dlani, slaba poraščenost kože, ob zlatenici je koža rumenkaste barve, prav tako so rumenkaste beločnice. Koža lahko zelo srbi. Opažamo povečan trebuh na katerem so lahko vidne podkožne žile, pogosta je popkovna kila. Možne so krvavitve iz žil požiralnika ali iz nižje ležečih predelov prebavil, lahko se pojavijo razjede na požiralniku. Približno tretjina obolelih ima žolčne kamne. Na preiskavah, ki jih izvajajo v laboratorijih, se pod mikroskopom na jetrnem tkivu vidi preoblikovanje tkivne sestave. Pri napredovali cirozi jeter so prizadeti praktično vsi organi v telesu.

Vzroki

Najpogostejši vzrok jetrne ciroze v razvitih deželah je alkohol, sledi mu bolezenska zamaščenost jeter, tretji najpogostejši vzrok jetrne ciroze je hepatitis C. Ciroza jeter se lahko pojavi tudi v otroškem oziroma obdobju mladostništva. V tem primeru je glavni razlog presnovna jetrna bolezen. Vzroki za obolenje se lahko prepletajo med seboj in tako govorimo o součinkovanju več vzrokov. Ena izmed pogostih kombinacij, ki se pojavljajo je prekomerno pitje alkohola in hepatitis C oziroma debelost, diabetes tipa 2, bolezensko povišan krvni tlak ter povišan holesterol LDL. Pri nekaterih osebah ne moremo najti vzroka za obolenja in v teh primerih poimenujemo cirozo kriptogena. 

Dieta

Prva pomoč glede vnosa živil je zagotovo popolna abstinenca od alkohola. Prvih nekaj dni po ugotovitvi bolezni je priporočljivo pričeti s čiščenjem jeter tako, da se izvaja sedemdnevni post s sokovi. Primerni so sokovi iz svežega sadja oziroma zelenjave, natančneje rdeče pese, limone, papaje in grozdja. Sadje mora biti zelo dobro dozorelo.

Tej dieti sledi dva do tritedensko prehranjevanje le s sadjem in mlekom. Takrat se priporočajo trije obroki dnevno, saj pogostejši obroki tudi bolj obremenijo presnovo in jetra. Od sadja so priporočljiva jabolka, hruške, grozdje, grenivke, pomaranče, ananas in breskve. Prvi dan po sedemdnevnem postu sta dovoljena dva kozarca mleka na dan, nato postopoma povečujemo količino za en deciliter dnevno, dokler ne dosežemo količine petih kozarcev mleka na dan. Mleko je najboljše sveže in nepasterizirano, lahko pa je rahlo pogreto, če to obolelemu ugaja. Težava, ki jo imamo dandanes je ta, da večino mleka kupimo v trgovini. V trgovinah se redko kdaj dobi nepasterizirano nehomogenizirano mleko katerega njegov izvor bi poznali. Pogosto nismo prepričani glede izvora mleka, se pravi ne moremo kupiti domačega mleka od živali, ki so spuščene zunaj. Prav tako je med molžo potrebna posebna pozornost glede higiene. Torej v kolikor ne morete dobiti takšnega mleka, raje kupite pasterizirano mleko. Dobro je, če kupite  nehomogenizirano mleko, pridelano na ekološki način.

Po dveh do treh tednih prehrane s sadjem in mlekom sledi dodajanje ostalih živil na jedilnik. Pričnemo dodajati semena, oreške in žitarice, ostalo zelenjavo in sadje, kjer pazimo na zadostno količino zaužitih nepredelanih oziroma presnih živil. Pazimo na zadosten vnos kvalitetnih beljakovin, ki jih pridobimo s kozjim mlekom, domačo skuto, kaljenimi semeni in žiti ter oreški, od katerih naj bi največ zaužili mandljev.

Hrana, ki škoduje pri jetrni cirozi

Abstinenca od alkohola je ključna za preprečitev nadaljnjih poškodb jeter.Alkohol

Abstinenca od alkohola je ključna za preprečitev nadaljnjih poškodb jeter.

 

Potrebno je paziti, da je sadje, ki ga uživamo v času okrevanja, pridelano vsaj na ekološki oziroma biodinamični način, saj se le tako izognemo strupom.Živila pridelana s pesticidi in drugimi kemičnimi snovmi

Potrebno je paziti, da je sadje, ki ga uživamo v času okrevanja, pridelano vsaj na ekološki oziroma biodinamični način, saj se le tako izognemo strupom. Vse, kar zaužijemo se presnavlja preko jeter, zato si jih ne želimo dodatno obremenjevati s strupi. Ti se nahajajo ne le znotraj, temveč tudi na lupini sadja, predvsem citrusov in ostalih svetlečih se sadežev. Snovi, katerim se je potrebno izogibati so pesticidi, anorganska gnojila in kemikalije, ki so po sadju polite tudi že po pobiranju zato, da ohranjajo svežino sadja. Če res nimate možnosti kupiti zdravo pridelanega sadja, ga pred uživanjem zelo dobro operite najprej pod tekočo hladno vodo in nato še nekaj sekund pod tekočo vročo vodo. Tako boste lahko očistili tudi večino voska, v kolikor je ta prisoten na zunanji strani svetlečih se sadežev.

Za več tednov moramo iz prehrane izključiti vse maščobe in olja, saj se le ta presnavljajo s pomočjo žolča, ki ga proizvajajo jetra. Maščobe in olja

Za več tednov moramo iz prehrane izključiti vse maščobe in olja, saj se le ta presnavljajo s pomočjo žolča, ki ga proizvajajo jetra. Ob nižjem vnosu mastne hrane se zniža tudi proizvodnja žolča, kar jetra razbremeni in jim omogoči optimalno okrevanje. Tako v dieti bolnika s cirozo sprva ne poznamo zdravih in škodljivih maščob, temveč se izogibamo vsem vrstam le teh.

meso lahko škoduje pri revmatoidnem artritisuMeso, bogato z maščobami

Po postu in nekaj tednih kasneje, ko pričnemo v dieto dodajati druga živila, je potrebna pozornost pri mesu. Najbolje je, da ga oboleli ne uživa kar precej časa, dokler se znaki na preiskavah ne izboljšajo v veliki meri. Vendar če res ne gre drugače, se izbira pusto meso, nikakor pa ne uživa predelanih mesnin in mesnih izdelkov katere koli vrste. Dovoljena je torej predvsem perutnina, od tega belo meso, saj ostali deli vsebujejo precej več maščob. V zmernih količinah se lahko uživa ribe, sveže, pečene brez maščobe in ne predelanih ali konzerviranih v olju.

Živila, ki so predelana in podvržena postopkom rafiniranja, so očiščena večine za telo zdravih snovi. Rafinirana, predelana in konzervirana hrana

Živila, ki so predelana in podvržena postopkom rafiniranja, so očiščena večine za telo zdravih snovi. Poleg tega predelana in konzervirana hrana vsebuje vrsto dodatkov, ki še dodatno obremenjujejo jetra in prebavila ter delujejo v telesu toksično.

Hrana z veliko sladkorja vpliva na kislinsko-bazno ravnovesje v telesu.Sladkor

Hrana z veliko sladkorja vpliva na kislinsko-bazno ravnovesje v telesu. Vodi v zakisanje telesa, kar spremeni presnovne zakonitosti, skrbi pa tudi za proizvodnjo maščob. Odvečni sladkor se nalaga v obliki maščobnih celic, sprememba v le te pa poteka skozi jetra. Prepričati se moramo torej, da je sladkor v vseh oblikah v obdobju ciroze jeter škodljiv. Le tega zagotovo ne primanjkuje v kolikor se držimo priporočil glede uživanja sadja.

Pekoča hrana in pekoče začimbe povišajo vrednosti kisline v želodcu, kar vodi do draženja želodca in požiralnika ter poveča tveganje za krvavitve iz žil v požiralniku.Pekoča hrana in začimbe

Pekoča hrana in pekoče začimbe povišajo vrednosti kisline v želodcu, kar vodi do draženja želodca in požiralnika ter poveča tveganje za krvavitve iz žil v požiralniku.

 

Uporaba soli v prehrani pripomore k zadrževanju vode v telesu, kar povzroča težje izplavljanje toksinov in poslabša stanje povišanega krvnega tlaka ter drugih pridruženih stanj.Sol

Uporaba soli v prehrani pripomore k zadrževanju vode v telesu, kar povzroča težje izplavljanje toksinov in poslabša stanje povišanega krvnega tlaka ter drugih pridruženih stanj. Če ne gre drugače, solimo res samo živila, ki nujno potrebujejo dodatek soli, kot so ribe ali pusto meso. Ostalo hrano uživamo nesoljeno.

Kava škoduje, saj pripomore k zakisanosti telesaKava

Kava škoduje, saj pripomore k zakisanosti telesa.

 

 

Hrana, ki pomaga

V jagodičevju najdemo ogromno vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki pripomorejo k izboljšanju obolenja jeter in pripomorejo k zdravju celotnega telesa.Jagodičevje

V jagodičevju najdemo ogromno vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki pripomorejo k izboljšanju obolenja jeter in pripomorejo k zdravju celotnega telesa.

 

Semena papaje pripomorejo k izboljšanju simptomov in znakov jetrne cirozePapaja

Semena papaje pripomorejo k izboljšanju simptomov in znakov jetrne ciroze. Prah zmletih semen se dodaja k sadnemu soku.

 

V obdobju ciroze je dobro užiti več polnozrnatih živil, saj vlaknine poskrbijo za normalno prebavo.Polnozrnate žitarice in kosmiči

V obdobju ciroze je dobro užiti več polnozrnatih živil, saj vlaknine poskrbijo za normalno prebavo.

 

Zaradi obolenje je nujno, da zaužijemo dovolj beljakovin. Le te so pomembne za obnavljanje telesnih celic. Soja, grah, stročnice in leča

Zaradi obolenje je nujno, da zaužijemo dovolj beljakovin. Le te so pomembne za obnavljanje telesnih celic. Dnevni vnos proteinov pri cirozi naj bi znašal 1,2g na kg telesne teže. Priporočljive so beljakovine rastlinskega izvora, kot so soja, grah, stročnice ter rdeča leča.

Zmerne količine rib zadostijo telesnim potrebam po kalorijah, hkrati pa zaradi vsebnosti zdravih maščob ne obremenijo jeterRibe

Zmerne količine rib zadostijo telesnim potrebam po kalorijah, hkrati pa zaradi vsebnosti zdravih maščob ne obremenijo jeter.

 

Druga priporočila

Pri okrevanju je pomemben počitek, zato naj oboleli leži v postelji ter se ne napreza. V kolikor je bolezni pridruženo zaprtje, je potrebno narediti vse, da se le to odpravi. Zaradi tega se priporočajo redni dnevni klistirji s toplo vodo. Za okrevanje jeter so primerne tudi tople obloge z brisačo. V ta namen obstajajo recepti za čaj oziroma zeliščni pripravek, v katerega se brisača namoči. Nato se položi preko jeter in zavaruje z drugimi povezami ali debelo odejo. Obloga se odstrani, ko občutek toplote preneha. Vsako jutro naj bi se oboleli gibal ter izvajal dihalne vaje čez dan. Skrbeti je potrebno za zadostno količino popite vode čez dan. V kolikor primanjkuje pomembnih mikrohranil se priporočajo naravni prehranski dodatki. Kadar gre za odvisnost od alkohola je priporočljivo obiskati program za zdravljenje odvisnosti.

 

Viri

▪ Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

▪ Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.

▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

▪ Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Boooks. New York: Atria Books. 2005.