Je češerika dobesedno vaše tretje oko

Ali je mogoče, da ima človek dobesedno tretje oko, ki ga povezuje z duhovno dimenzijo?

tretje oko, ešerika, epifiza

Češeriko (epifizo) dandanes pogosto opisujejo kot organ intuicije, most med telesom in duhom, malo ljudi pa ve, da je češerika dobesedno oko. 

Češerika je žleza v velikosti graha in je v geometričnem središču možganov. Veliko starodavnih kultur je češeriki pripisovalo velik psihični in duhovni pomen. Njena oblika je podobna storžu, simboliko storža pa najdemo v Grški antiki, pri Sumercih in Rimljanih.  Indijska kultura povezuje češeriko z duhovno budnostjo, razsvetljenjem. Zakaj je bilo toliko starodavnih kultur obsedenih s simboliko češerike?  Odgovor bo morda znan, ko se opravi obsežne biofizikalne analize notranjosti češerike.

Pod kožo v lobanji kuščarja se nahaja na svetlobo odzivno tretje oko, ki predstavlja evolucijski ekvivalent češerike v človeku. Češerika pri človeku sicer nima direktnega dostopa do svetlobe, vendar pa tako kot pri tretjem očesu kuščarjev ponoči povečano izloča melatonin. Izziv je, da bi bolje razumeli mehanizme, ki uravnavajo sintezo in sproščanje melatonina. Češerika je oko uma.

 

Dr. Cheryl Craft  z oddelka za celice in nevrobiologijo iz Univerze v južni Kaliforniji pravi: »Secirana, je češerika plazilcev zelo podobna očesu.«

Fascinantno je to, da ima češerika v sebi tkivo očesne mrežnice, ki je sestavljeno iz fotoreceptorjev, ki so prav takšni kot v očesu. Češerika je tudi povezana z vizualnim korteksom v možganih. Dr David Klein iz Science Daily pravi: »Fotoreceptorji očesne mrežnice, so zelo podobni celicam v češeriki.« Vsebuje tudi podobne tekočine, prav tako kot oko.«

Članek v Science News  pravi naslednje:

»Očesna mrežnica in češerika sta organa, ki sta primarno odgovorna za prepoznavanje in sofisticirano procesiranje svetlobe. Do pred kratkim se je zdelo, da ta dva organa pri sesalcih nimata veliko skupnega in so jih zato znanstveniki  raziskovali ločeno. Nove raziskave ugotavljajo presenetljive podobnosti, kar pospešuje raziskovalna prizadevanja na obeh področjih. Ugotovitve teh raziskovalcev pravijo, da je češerika evolucijski predhodnik sodobnega očesa.« 

Študija objavljena v Experimental Eye Research  pravi: »Čeprav je češerika sesalcev samo indirektno fotosenzitivna prisotnost proteinov v češeriki, ki so po navadi vključeni v fototransdukciji (zaznavi svetlobe) v mrežnici, povečuje možnosti, da se dogajajo direktni  svetlobni dogodki tudi v češeriki sesalcev.«   

Zdi se zares močno naključje, da organ, ki mu že tisočletja različne kulture pravijo tretje oko, vsebuje komponente, ki so potrebne za delovanje oči. Ali je možno, da so starodavne kulture vedele o čem govorijo, ko so govorile o tretjem očesu? Poleg tega za češeriko pravijo, da izloča molekulo Dimetiltriptamin ali DMT, ki ji pravimo tudi »duhovna molekula«. DMT naj bi se izločal med spanjem (ko sanjamo), med duhovnimi in mističnimi izkušnjami in v času smrti. To je kemična spojina, ki ima izmed vseh drog največ halucinogenih učinkov.

Francoski filozof René Descartes (1596-1650) je v svojih delih češeriko izpostavil kot sedež duše. Rekel je, da je to center, kjer sta duša in telo povezana in kjer dobimo sporočila od božanskega. Tudi Jezus pravi v Mateju  6-22: »Svetilka telesa je oko. Če je torej tvoje oko čisto, bo svetlo vse tvoje telo.« Ideja, da obstaja duhovno oko torej ni nova.

To seveda ni dokaz, da je češerika duhovno oko, ki vidi v druge dimenzije, vendar pa je dokaz, da ima biološki potencial, da bi dejansko lahko bila oko. Zdaj imamo trden znanstveni dokaz, da je češerika lahko tretje oko in od tu naprej lahko špekuliramo, zakaj se je razvila in če ima za nas spiritualno in duhovno vrednost.

Veliko ljudi, ki so doživeli izven telesno izkušnjo (astralno projekcijo), je poročalo, da so videli  tanko srebrno linijo, ki je povezovala njihov duh in telo. Ta srebrna linja je tekla skozi čelo do češerike. Ali je mogoče, da ima naše astralno telo, ki obstaja v našem fizičnem telesu, dostop do višjih dimenzij, da dobesedno prejme  informacije od psihičnih in duhovnih dimenzij v  obliki fotonov in slik, ki jih prejme preko te srebrne linije v češeriko? Je češerika nekakšna televizija besed, ki jih oko ne more zaznati? Zdaj ko vemo, da češerika lahko deluje kot oko, so odpirajo nova vprašanja.

Žal je zaradi onesnaženja od težkih kovin in fluorida češerika podvržena kalcinaciji, kar lahko zatre biološke funkcije češerike kot je proizvodnja melatonina, ki nadzira spanje. Morda to lahko vpliva tudi na psihične in duhovne funkcije, ki jih češerika morda opravlja.