ASTMA

Astma je kronična bolezen dihal, kjer gre za stalno vnetje dihalnih kanalov (bronhijev). Vnetje vpliva na pretok zraka v pljuča in iz njih, kar povzroča oteženo dihanje. Astma je alergijska bolezen, alergeni zaradi prekomerne imunske reakcije zožijo bronhije, zateče sluznica pljuč, pretirano pa nastaja tudi debela sluz. Vse skupaj močno oteži dihanje, v najhujših primerih pa se lahko zgodi, da je bolnik popolnoma nesposoben dihati.

Akutni astmatični napad lahko zahteva takojšnjo medicinsko pomoč. Če imate hude astmatične napade se zato obvezno posvetujte z zdravnikom ali po potrebi poiščite takojšnjo pomoč.

Znaki in Simptomi

Za kronično astmo so značilni ponavljajoči napadi kratke sape, kašljanje, sopenje in pretirano nastajanje sluzi v dihalnih poteh. Običajno imajo bolniki več alergij, ki se jih dokazuje z alergijskimi testi: kožnimi / krvnimi testi na hrano in ostale alergene v zraku. Alergijo se dokaže s povišanimi ravnmi IgE protiteles v krvi ali pa s povišanimi vrednostmi eozinofilcev v krvi.

 

Vzroki

Astmo delimo na dve večji kategoriji: alergijsko in nealergijsko. Pri prvi vrsti astme gre za alergijsko stanje, za katerega so značilne povišane vrednosti IgE protiteles. Pri nealergijski astmi pa gre za reakcijo bronhijev na različne dejavnike, kot so toksične kemikalije, mrzel zrak, fizična aktivnost, razne infekcije in čustvena vznemirjenost. Pri obeh vrstah astme pa sprožilni dejavniki povzročijo sproščanje kemikalije histamina, ki povzroča vnetje pljučnih celic.

Obolevnost za astmo narašča povsod po svetu, še posebno med otroki. Razloge za to gre najverjetneje iskati v večji obremenitvi imunskega sistema zaradi onesnaženosti zraka, vode in hrane ter v prehitrem odstavljanju dojenčkov in posledično bolj zgodnjemu vnašanju trde hrane. K razvoju astme doprinesejo tudi prehranski aditivi in genetsko modificirana hrana, kar vodi v alergične reakcije na hrano; najverjetneje pa bolezen poslabšuje tudi uporaba antibiotikov.

Pri nadzorovanju astme je pomemben naš življenjski slog. Stres dokazano poslabšuje ali celo sproži astmo. Preproste sprostitvene tehnike, na primer qigong, tai chi, joga ali dihalne vaje ter sproščanje bi morale biti zato del vsakdana bolnikov. Enako pomembno kot sproščanje pa je tudi prilagoditev našega bivalnega okolja: pršice in živalski prhljaj so sprožilci alergijskih reakcij. Potrebno je odstraniti nepotrebne preproge, zavese in odeje zamenjati z manj kosmatimi, bolj pralnimi materiali. V gospodinjstvu naj se uporablja nekemična čistila, pa tudi hišni ljubljenčki se morajo umakniti iz bivalnih prostorov človeka. 

Dieta

Najpomembnejše kar lahko naredimo za omilitev simptomov je izogibanje prehranskim alergenom in aditivom, ki nam škodijo. Veliko študij je pokazalo, da imajo alergije na hrano pomembno vlogo pri astmi, še posebno pa to velja za otroke. Ključno je tudi, da zmanjšamo vnos soli, saj kar nekaj raziskav dokazuje, da večja raba soli negativno vpliva na resnost obolenja in zvišuje tveganje za astmatične napade, ki so tako hudi,  da vodijo v smrt. Hrana naj vsebuje malo sladkorja, veliko pa sveže zelenjave, magnezija in maščobnih kislin omega – 3. Na prehranskih izdelkih, ki jih kupujemo je potrebno preveriti sestavine in v telo vnašati kar najmanj aditivov, barvil in emulgatorjev, saj so ti pogosto sprožilci alergijskih reakcij.

Prehranski dodatki, ki pomagajo blažiti astmo

Vitamini, minerali in antioksidanti

 

b vitamin proti astmiB vitamini

B vitamini so naravno sredstvo za zmanjševanje stresa. Ker stres poslabšuje ali celo sproži astmo oziroma astmatične napade, je priporočljiv dnevni vnos B vitaminov.

 

magnezij proti astmiMagnezij

Magnezij se je izkazal kot zelo pomemben pri sproščanju bronhialnih mišic, kar olajša pretok kisika v pljuča. Več študij pa je dokazalo, da dodajanje magnezija tako pri otrocih kot odraslih z astmo izboljša dihalno funkcijo, poviša vrednosti antioksidantov v telesu in zmanjšuje alergijske reakcije. To omogoča boljši nadzor nad boleznijo in zvišuje kvaliteto življenja.

c vitamin proti astmiVitamin C

Z vitaminom C zaviramo nastajanje histaminov, ki poslabšujejo astmo.

 

Vitamin EVitamin E

Vitamin E deluje protivnetno, zaradi česar pomaga pri preprečevanju astmatičnih napadov.

 

vitamin D proti astmiVitamin D

Pomanjkanje vitamina D se povezuje s povečano reakcijo na alergene v zraku, z zmanjšano pljučno funkcijo in težjim nadzorom astme. Raziskave so pokazale, da vitamin D pomaga pri izboljšanju bolezni, saj zavira naraščanje vnetnih proteinov v pljučih.

Drugi dodatki

KvercetinKvercetin

Kvercetin spada med bioflavonoide in daje sadju ter zelenjavi značilno barvo. Tekom raziskav o kvercetinu so znanstveniki ugotovili, da je antihistaminik in zato zavira alergijske reakcije. Deluje protivnetno, kar prepreči draženje dihalnih poti.

Bromelain odpravlja vnetjaBromelain

Je močna učinkovina proti vnetjem. Nahaja se v ananasu. Pomemben je predvsem zato, ker spodbuja delovanje kvercetina, saj pospeši njegovo vsrkanje v telo. Iz tega razloga ga je priporočljivo jemati skupaj s kvercetinom v zeliščnih ali vitaminskih pripravkih. Zdravi alergijske simptome in astmo.

Zelišča

BršljanBršljan

Pripravki, ki vsebujejo bršljan znano pomagajo pri kašljanju in astmi. Ekstrakt bršljanovih listov olajša dihalne težave tudi pri kronični bronhialni astmi. Ena izmed študij je pokazala, da bršljanovi pripravki pomagajo odpreti dihalne poti ter povečujejo zmogljivost pljuč.

Čebula zavira astmoČebula

Učinkovine v čebuli zavirajo nastajanje snovi, ki povzroča krčenje bronhialnih mišic, hkrati pa bronhialne mišice tudi sprošča, kar pripomore k lažjemu pretoku zraka.

 

ginko biloba proti asmiGinko biloba

Je naravno protivnetno sredstvo in preprečuje draženje dihalnih poti, ki sproži astmatični napad. Izboljšuje krvni obtok, zaradi česar telo dobi več kisika. Astmatiki zaradi oteženega dihanja pogosto ne dobijo dovolj kisika, ginko pa kisik, četudi ga ni dovolj, učinkoviteje razporedi po tkivih.

kavaKofein

Kofein je sorodnik teofilina, ki je standardno zdravilo za astmo in odpira dihalne poti. Ker je kofein močna učinkovina, se ga običajno odsvetuje, vendar pa je v tem primeru prav priporočljiv. Nekatere osebe, ki imajo astmo poročajo, da prihajajoč napad lahko olajšajo z dvema skodelicama močne kave.

Peteršiljev čajPeteršiljev čaj

Preprost čaj pomaga pri čiščenju pljuč, saj pospešuje in lajša izkašljevanje.

 

sladič proti astmiSladič

Kitajski zdravilci astmo že tisoče let zdravijo s sladičem. V današnjem času se ga da kupiti kot pripravek v tabletah ali kapsulah. Njegovo jemanje pa je prepovedano, če imate visok krvni pritisk.

Kadar je astma hudo in resno bolezensko stanje je pomembno, da bolnika spremlja zdravnik. V najhujših primerih je najboljši pristop k zdravljenju kombinacija konvencionalnih zdravil, ki pomagajo pri trenutnem astmatičnem napadu ter prehranski dodatki, ki pomagajo ublažiti alergične reakcije in s tem preprečiti akutne napade astme. Enako pomembno je tudi, da prilagodimo način življenja in se izogibamo alergenom, ki jih poznamo in kadar je to mogoče.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

▪ Bromelain in kvercetin: dve 500 mg kapsuli vsakega / dan

▪  B vitamini: ena do dve 500 mg tableti vitamina B₁₂ / dan in dve 500 mg tableti / dan pantotenske kisline (spada v družino B – kompleksa)

▪  Ginkobiloba: 60 mg kapsula po 3krat / dan

▪ Magnezij: 300 mg / dan pri otrocih in 340 mg / dan pri odraslih, porazdeljeno tekom dneva

▪ Sladič: 1 kapsula do 3krat / dan

▪  Vitamin C: dve 500 mg tableti / dan

Vitamin D: 50 – 10 mcg / dan

▪  Vitamin E: 400 IE / dan 

Viri:

Mindsel, E. (2010), Vedno zdravi. Z vitamini, minerali, zelišči in zdravo hrano. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.

Murray, M., Pizzorno, J. (2012), The Encyclopedia of Natural Medicine. Third Edition. New York: A Division of Simon & Schuster, Inc.