VISOK KRVNI TLAK ALI HIPERTENZIJA

Visok krvni tlak ali hipertenzija je bolezen, ki običajno ne povzroča težav. Čeprav poteka brez neprijetnih simptomov, jo je potrebno zdraviti. V nasprotnem primeru lahko visok krvni tlak pripelje do možganske kapi, srčnomišičnega infarkta, odpovedi ledvic in še nekaterih drugih zapletov. Visok krvni tlak predstavlja eno izmed največjih tveganj za srčni infarkt ali srčno kap.

Krvni tlak zagotavlja primeren pretok krvi v ožilju. Pretok krvi mora zadostiti potrebe organov po kisiku in hranilnih snoveh, ki so potrebne za normalno delovanje organov oziroma celotnega telesa. Višino krvnega tlaka določata dve vrednosti:

▪ Višja vrednost (sistolični tlak) predstavlja tlak v arterijah med srčnim utripom, ko se srce skrči in iztisne kri v ožilje.

▪ Nižja vrednost (diastolični tlak) predstavlja tlak v arterijah med dvema utripoma, v času relaksacije srca.

Vrednost krvnega tlaka izražamo v milimetrih živega srebra (mmHg).

Optimalni krvni tlak odraslega človeka je < 120 in < 80; vrednost še vedno normalnega krvnega tlaka pa je 120/80 do 129/84. Pri tem prva številka predstavlja sistolični tlak in druga diastolični tlak. Nad temi vrednostmi je krvni tlak previsok. Hipertenzijo delimo v več skupin:

▪ Mejna hipertenzija: 130/85 do 139 /89

▪ Hipertenzija 1. stopnje: 140/90 do 159/99

▪ Hipertenzija 2. stopnje: 160/100 do 179/109

▪ Hipertenzija 3. stopnje: več kot 180/110

Za diagnozo visokega krvnega tlaka je potrebno visok krvni tlak izmeriti dvakrat zapored ob treh merjenjih.

 

V ambulantah se z arterijsko hipertenzijo zdravniki srečujejo zelo pogosto. Pred desetimi leti je imelo po Sloveniji povišan krvni tlak kar 40% odrasle populacije, kardiologi pa sklepajo, da je sedaj številka narasla na polovico odraslih. Visok krvni tlak se običajno pojavi po 30. letu starosti, imenujemo pa ga tudi tihi morilec, saj se bolezenski znaki pojavijo le redkokdaj preden nastanejo resnejše zdravstvene komplikacije. Visok krvni tlak je najpogostejša srčno – žična bolezen.

Visok krvni tlak je škodljiv, ker si mora srce bolj prizadevati, da oskrbuje telo s krvjo in kisikom, to pa je za srce in arterije velik napor. Srce se zato lahko razširi, arterije se zabrazgotinijo, otrdijo in zožijo, zaradi česar postanejo manj prožne. Takrat organi v telesu ne dobijo dovolj kisika in hranil, zato ne morejo pravilno delovati. V zoženi arteriji se hitro ustavi tudi krvni strdek, kar lahko povzroči srčni infarkt ali kap.

Znaki in Simptomi

Mejna hipertenzija ali hipertenzija 1. stopnje poteka brez simptomov. Hipertenzija 2. in 3. stopnje se kaže v povečani zaspanosti, zmedenosti, glavobolu, slabosti in bruhanju.

Vzroki

V kar 95% vzrok za povišan krvni tlak ni znan. Vendar pa se v zadnjih dveh desetletjih poudarja, da na pojav hipertenzije vpliva predvsem genetika. Poleg genetike je visok krvni tlak tesno povezan z življenjskim slogom in načinom prehranjevanja. Največji dejavniki, ki zvišujejo tveganje za pojav bolezni so uživanje kave, pretirano pitje alkohola, pomanjkanje gibanja, stres in kajenje. K visokemu krvnemu tlaku pripomore še debelost, slabo razmerje med kalijem in natrijem v telesu (posledica napačnega načina prehranjevanja in pretiranega vnosa soli), premajhen vnos hrane bogate z vlakninami, pretiran vnos sladkorja in nasičenih maščob ter premajhen vnos esencialnih maščobnih kislin. Prav tako tveganje za razvoj visokega krvnega tlaka predstavlja še prehrana, ki telesu ne priskrbi dovolj kalcija, magnezija in vitamina C.

Dieta in ukrepi potrebni za osebe, ki se spopadajo z visokim krvnim tlakom

Visok krvni tlak se ne sme jemati zlahka. Če krvni tlak znižamo na optimalno ali vsaj normalno raven nam to podaljša življenje in izboljša njegovo kakovost. Da bi nam znižanje krvnega tlaka uspelo, je potrebno temu prilagoditi naš življenjski slog. Poskrbeti moramo za dovolj telesne aktivnosti in za uspešno spopadanje s stresom, ki je velik dejavnik za razvoj in vzdrževanje stanja hipertenzije. Priučite se raznih sprostitvenih tehnik. Priporočljive so dihalne vaje, meditacija ter qi gong in tai chi. Če kadite prenehajte, odpovejte se alkoholu ali pijte zmerno.

Najpomembnejši ukrep za osebe s previsokim krvnim tlakom je izguba odvečne telesne teže. Tudi če izgubimo vsaj nekaj odvečnih kilogramov in ne dosežemo idealne telesne teže, to vseeno pomaga zmanjšati stopnjo povišanega krvnega tlaka. Raziskave so pokazale, da imajo vegetarijanci precej manjšo pojavnost visokega krvnega tlaka in tudi drugih srčno – žilnih obolenj. Njihova prehrana namreč vsebuje precej več kalija, sestavljenih ogljikovih hidratov, esencialnih maščobnih kislin, vlaknin, kalcija, magnezija in vitamina C ter hkrati manj nasičenih maščob ter predelanih in preprostih ogljikovih hidratov. Vse to dobro vpliva na vzdrževanje optimalnega krvnega tlaka.

Prehrana, ki vsebuje visoke vrednosti natrija in nizke vrednosti kalija je močno povezana z visokim krvnim tlakom. Obratno prehrana z visokimi vrednostmi kalija in nizkimi vrednostmi natrija znižuje krvni tlak. Najlažje znižamo vnos natrija z izogibanjem vnaprej pripravljenih obrokom in z bistveno manjšo uporabo kuhinjske soli; zvišan vnos kalija pa dosežemo s povečanim vnosom sadja in zelenjave, polnozrnatih žitaricah ter stročnic.

Prehranski dodatki, ki so priporočljivi za osebe s hipertenzijo:

Za uravnavanje visokega krvnega tlaka je na voljo mnogo zdravil na recept in večina med njimi je diuretikov, ki zmanjšujejo količino vode v telesu. Zdravila so zelo učinkovita, vendar imajo precej resnih stranskih učinkov (utrujenost, depresija, impotenca). Pri večini bolnikov je s pravilno prehrano, dodatki in zdravim življenjskim slogom mogoče hipertenzijo obvladati brez zdravil ali pa vsaj zmanjšati potrebo po zdravilih.

Vitamini in minerali

kalij za urejanje pristiskaKalij

Kalij je močna zaščita pred visokim krvnim tlakom. Ta mineral spada v skupino hranil, ki jih imenujemo elektroliti. Ti so odgovorni za uravnavanje tekočinskega razmerja v telesu, za pravilen srčni utrip in za uravnavanje električnih impulzov iz živčnih in mišičnih celic. Krvni tlak kalij uravnava na več načinov. Ker je diuretik zmanjšuje količino tekočine v telesu in na ta način razbremenjuje srce in ožilje ter s tem znižuje krvni tlak. Zavira nekatere encime in hormone, ki povzročajo zviševanje krvnega tlaku ter sprošča mišice, ki obdajajo žilne stene, zaradi česar se zmanjša upor pri pretakanju krvi. To vodi v znižanje krvnega tlaku. Povečano uživanje kalija s hrano uspešno zmanjšuje potrebo po zdravilih za zniževanje krvnega tlaku. S kalijem so bogate banane, suhe marelice, krompir, pomarančni sok, cvetača, bučke in navadni jogurt. Naj bo vsak dan na jedilniku osebe s hipertenzijo vsaj ena ali dve vrsti hrane, ki vsebuje veliko kalija.

kalcij in magnezijKalcij

Raziskave so pokazale, da dodatki kalcija pri nekaterih ljudeh s hipertenzijo pomagajo znižati krvni tlak. Poleg nižanja visokega krvnega tlaku kalcij tudi preprečuje pojav visokega krvnega tlaka. Kalcij prav tako preprečuje preeklampsijo –  visok krvni tlak, ki se pojavi med nosečnostjo.

magnezij Magnezij

Magnezij dokazano pomaga pri zniževanju krvnega tlaku. Priporočljivo je dodajanje magnezija v prehranskih dopolnilih, v prehrani pa ga najdemo v fižolu, rjavem rižu, koruzi, oreščkih, špinači, brokoliju, grahu, bučkah, krompirju in sladkem krompirju, v ribah in posnetem mleku. Potrudimo se, da bo na našem jedilniku veliko zgoraj naštete hrane.

vitamin c proti visokemu pristiskuVitamin C

Vitamin C pomaga zniževati krvni tlak, hkrati pa tudi zmanjšuje tveganje za pojav hipertenzije.

 

Zelišča

česen pomaga urejati visok kvni pristiskČesen

Česen močno pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Če imate hipertenzijo pojejte 3 – 10 strokov česna na dan ali posezite po česnovih prehranskih dopolnilih ter sledite navodilom o zauživanju dodatka, ki so natisnjena na embalaži.

diuretiki za nižanje pristiskaDiuretiki

Diuretiki iz telesa odvajajo odvečno vodo in sol, zato so naravni diuretiki v prehrani oseb s hipertenzijo zelo priporočljivi. Zauživajte veliko peteršilja, preslice, gladeža, gornika, kilovnika, sladke koreninice, brinovih jagod ter medvedike. Priporočljiva je še lucerna, zelena, artičoke, beluši, kumare in regrat.

glog za zdrav pritiskGlog

Glog se v ljudski medicini že zelo dolgo uporablja za zdravljenje srčno – žilnih bolezni. Od 17. stoletja dalje so to rastlino uporabljali za lajšanje angine pektoris in aritmije ter uravnavanje krvnega obtoka. To zelišče znižuje krvni tlak med telesnim naporom in okrepi sposobnost srca za črpanje krvi. Poleg tega je tudi naravni diuretik, ki iz telesa odvaja odvečno vodo in sol, kar razbremeni srce.

Drugi dodatki

q12 za zdravo srceKoencim Q – 10:

Koencim Q – 10 znižuje krvni tlak in izboljša srčno funkcijo.

 

omega 3 v ribahMaščobne kisline omega – 3

Maščobne kisline omega – 3 dobimo predvsem v sinjih ribah. Pozitivno delujejo na žilne stene, s čimer uravnavajo krvni tlak. V ta namen se svetuje tudi zauživanje ribjega olja.

 

karnitin za zdravo srceL – karnitin

L – karnitin je neproteinska kislina, ki jo najdemo v srčni mišici ter v mišicah skeleta. S pomočjo l – karnitina srce izrablja omejeno oskrbo s kisikom, zaradi česar se izboljša angina pectoris in bolezni srca, ki so posledica zmanjšanega dotoka krvi v srce. Priporočljiv je za vse srčno – žilne bolnike. Dokazano znižuje krvni tlak.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Kapsule ribjega olja: tri do šest 1000 mg kapsul / dan

Kalij: tri 100 mg tablete / dan

Kalcij: Jemljite 1000 mg kalcijevega nitrata s 400 IE vitamina D. Jemanje kalcija hkratno z vitaminom

D namreč izboljša njegovo absorpcijo.

Koencim Q – 10: 100 mg / dan

L – karnitin: dve 500 mg kapsuli / dan

Magnezij: 500 mg / dan

Vitamin C: 1500 mg / dan

 

Viri:

▪ Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

▪ Mindsel, E. (2010), Vedno zdravi. Z vitamini, minerali, zelišči in zdravo hrano. Ljubljana: Mladinska knjiga.

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.