TENZIJSKI GLAVOBOL

Glavobol je izjemno pogosta nadloga, ki jo pozna prav vsak. Poznamo več vrst glavobolov, najbolj pogosti vrsti pa sta tenzijski glavobol in migrena. Za tenzijske glavobole je značilna nenehna, enakomerna in topa bolečina, za migrenske glavobole pa utripajoča in ostra bolečina.

Znaki in Simptomi

Tenzijski glavobol označuje nenehna, enakomerna in topa bolečina, ki se začne na zadnjem ali sprednjem delu glave ter se razširi na celotno glavo. Znak tenzijskega  glavobola je tudi občutek pritiska, oziroma občutek, da je lobanja v trdnem primežu. Pogosto se hkratno z glavobolom pojavi tudi občutna napetost mišic vratu in ramen.

Vzroki

Tenzijski glavobol je običajno posledica prevelike napetosti mišic obraza, vratu ali lasišča, ki nastane zaradi stresa, anksioznosti oziroma tesnobe ali nepravilne oziroma slabe drže. Napete mišice stisnejo živec ali dotok krvi v živec, kar ustvarja občutek bolečine in pritiska. Če se napete mišice sprostijo in napetost v telesu popusti, glavobol lahko mine skoraj v trenutku. Tenzijski glavobol lahko sproži tudi naprezanje oči, prevelika glasnost ali hrup ter škripanje z zobmi. Vrsta tenzisjkega glavobola je tudi sinusni glavobol, ki se pojavi zaradi zamašenega prehoda v sinusnih votlinah, kar pritiska na živce obraza in glave. Tenzijski glavobol pa poleg vsega naštetega povzroča tudi vnetje ušes in alergije na hrano. Pogosto se tenzijski glavobol lahko poslabša ali izboljša s pritiskom roke na triger točko na vratnih mišicah. Triger točka označuje predel, ki je središče napetosti v mišici.

Dieta in življenjski slog

Vzroki tenzijskega glavobola so predvsem mehanske narave, zaradi česar je potrebno nasloviti strukturne težave telesa. Pri tenzijskem glavobolu velikokrat izjemno pomaga masaža, obisk pri kiropraktiku in druge tehnike, s katerimi lahko vplivamo na telo (manualna terapija, akupunktura, akupresura ipd.). Izjemnega pomena pri preprečevanju in obvladovanju tenzijskega glavobola je sproščanje mišic. Tega se lahko priučimo z različnimi tehnikami sprostitev, na primer z avtogenim treningom, s progresivnimi relaksacijskimi vajami ter s qigongom in tai chijem. Več vrst kliničnih študij je dokazalo, da so te metode izjemno uspešne pri spopadanju s tenzijskim glavobolom, obenem pa nimajo nikakršnih stranskih učinkov.  Poskusite si za sprostitev in kratko meditacijo vzeti vsak dan vsaj 10 minut, najmanj dvakrat do trikrat na teden pa se poslužujte vadb kot so qigong, tai chi in joga, saj vam bodo sprostile napete mišice.

Prehranski dodatki, s katerimi si lahko pomagate pri obvladovanju tenzijskega glavobola

Zahodna medicina tenzijske glavobole lajša predvsem s protibolečinskimi zdravili, čeprav tudi zdravniki vedno večji poudarek polagajo na masažo, sproščanje in razne vaje, pri katerih je poudarek predvsem na hrbtu, ramenih in vratu. Protibolečinska zdravila so pri lajšanju tenzijskih glavobolov sicer učinkovita, vendar imajo številne neželene učinke. Bolj prijazni našemu telesu in velikokrat prav tako učinkoviti pri spopadanju z glavobolom so naslednji zeliščni in drugi dodatki:

Vitamini, minerali in antioksidanti

Ljudem, ki imajo veliko tenzijskih glavobolov običajno primanjkuje magnezija Magnezij

Ljudem, ki imajo veliko tenzijskih glavobolov običajno primanjkuje magnezija ali pa je nivo magnezija zelo nizek. Obstaja kar nekaj domnev in študij, da nizek nivo magnezija povzroča glavobole – tako migrenske kot tenzijske.

Zelišča

Baldrijan

Baldrijan zmanjšuje stres in lajša bolečine tenzijskega glavobolaBaldrijan zmanjšuje  stres in lajša bolečine tenzijskega glavobola. Priporočljivo je, da iz rastline naredite prevretek. V 2 dcl vode prevrite 2 čajni žlički posušene korenine baldrijana in pustite čaj stati 10 minut. Ko začutite, da vas napada tenzijski glavobol spijte 1 skodelico čaja.  Ne spijte več kot 1 skodelico pripravka na dan.

Beli vratič je rastlina, ki zmanjšuje pogostost in intenziteto glavobolovBeli vratič

Beli vratič je rastlina, ki zmanjšuje pogostost in intenziteto glavobolov. Na voljo se dobi v obliki kapsul ali ekstrakta.

 

Čeladnica - Ta rastlina pomaga blažiti tenzijski glavobolČeladnica

Ta rastlina pomaga blažiti tenzijski glavobol. Najbolj priporočljivo je pitje čaja čeladnice, do tri skodelice dnevno, možno pa je najti tudi ekstrakte rastline, ki jih uživajte po navodilih na embalaži. Uživanje čeladnice bo imelo največji učinek po obrokih.

Ingver deluje protivnetno in je učinkovit pri glavobolihIngver

Ingver deluje protivnetno in je učinkovit pri glavobolih. Uporablja se ga za preprečevanje nastanka glavobola kot tudi za lajšanje trenutnih bolečin.

 

Svetlinovo olje pomaga pri širjenje krvnih žil in na ta način lajša bolečine tenzijskega glavobola.Svetlinovo olje

Svetlinovo olje pomaga pri širjenje krvnih žil in na ta način lajša bolečine tenzijskega glavobola.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Beli vratič: vzemite ¼ ali ½ čajne žličke ekstrakta trikrat na dan ali sledite navodilom za jemanje dodatka na embalaži kapsul

Ingver: vzemite 500 mg kapsulo štirikrat na dan ali 100 – 200 mg ingverjevega ekstrakta trikrat na dan. Za zdravljenje akutnega glavobola vzemite ekstrakt na vsaki 2 uri, do največ šestkrat na dan.

Magnezij: 250 – 400 mg, trikrat na dan

Svetlinovo olje: 500 mg v kapsuli, dva do trikrat na dan

 

Viri:

▪ Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.