Sedem čustev 

Naše misli in naša čustva so energija. Vsaka ima svojo energetsko frekvenco in vibracijo. Vsaka stvar v tem vesolju jo ima. Ko se te frekvence in vibracije srečajo s frekvencami in vibracijami organov v telesu, proizvedejo resonanco. Ko je resonanca negativnih čustev prepogosta ali premočna, lahko poškoduje organe. Resonanca, ki jo proizvedejo pozitivna čustva in uravnotežene misli, lahko okrepi in zdravi notranje organe. 

Sedem čustev – Čustva in bolezni telesa

To se morda sliši nekoliko čudno, vendar veliko eminentnih znanstvenikov teoretizira , da je vibracija ključ do razumevanja vesolja. Ta teorija pravi, da je osnovni gradnik vsega, kar obstaja, ne delec, temveč neskončno majhna enodimenzionalna »struna«. Vibracija te strune določa, kaj struna postane. Tudi Qi, kot univerzalna energija vesolja, je določena s svojo frekvenco. 

Pet Jin-organov v človeškem telesu proizvede pet oblik Qi-ja, ta pa pet čustev; veselje, jezo, žalost, skrb in strah. Po teoriji QiGong-a so določeni organi povezani z določeno čustveno aktivnostjo. Srce je povezano z veseljem, jetra z jezo, vranica z melanholijo, pljuča z anksioznostjo in ledvica s strahom. 

 

Po QiGong teoriji so čustva velik vzrok za nastanek bolezni v telesu. Čustvena aktivnost je nekaj povsem normalnega, je interni psihološki odziv na stimulanse iz okolja. Znotraj normalnih okvirjev čustva ne povzročijo nobenih bolezni in blokad v telesu. Vendar, ko čustva postanejo tako močna, da postanejo nekontrolirana in popolnoma prevzamejo človeka, lahko resno škodujejo notranjim organom in s časom peljejo v bolezen. Ni toliko intenziteta, kot je daljša podvrženost ekstremnim čustvom tisto, kar povzroči škodo. Medtem ko zahodni zdravniki pogosto poudarjajo psihološke vidike psihosomatskih bolezni, so patološke poškodbe notranjih organov zelo resnične. 

Pretirana čustvena aktivnost povzroči močno Jin-Jang neravnovesje, aberacije pri pretoku krvi, Qi-ja (življenjska energija), blokade v meridianih in oslabitev vitalnih funkcij notranjih organov. Ko se je fizična škoda organa že začela, je premalo, če samo odstranimo čustva, ki so bila odgovorna za nastanek škode. Daljša podvrženost močnim čustvom bo zahtevala tudi fizično aktivnost. Čustva predstavljajo različne človeške odzive na stimulanse okolja in ne vodijo v bolezen pod normalnimi pogoji. 

Sedem čustev vpliva na: 

– Direktno onesposabljajo Qi v organih. 
– Vplivajo na funkcijo Qi-ja v organih. 
– Še dodatno večajo čustveno nestabilnost. 

Sedem emocij v QiGong teoriji: veselje, jeza, anksioznost, skrb, žalost, strah in prestrašenost. 

Veselje

Ko je človek pretirano vesel, se duh razprši in se ne more več centrirati. Vendar, ko govorimo v QiGong-u o veselju, govorimo o pretiranem vznemirjenju in ne o bolj pasivni obliki veselja kot je zadovoljstvo. Organ, ki je tu najbolj prizadet, je srce. Pretirana stimulacija lahko vodi do pretiranega ognja v srcu. Simptomi so razdraženost, nespečnost in palpitacije srca. 

Jeza

Jeza, kot jo mislimo skozi QiGong, vključuje večji spekter emocij, kot so zamere, razdražljivost, frustracije, itd.. Jeza lahko vpliva na jetra, kar povzroči stagnacijo jetrnega Qi-ja. To lahko povzroči, da se jetrna energija dvigne v glavo in povzroči simptome kot so glavobol, visok pritisk, vrtoglavica, itd.. Dolga podvrženost čustvu jeze lahko privede do kroničnega visokega pritiska, težav z želodcem in vranico. Ljudje, ki majo pogosto pordela lica, so po opažanjih bolj nagnjeni k napadom jeze. 

Anksioznost

Ko človek čuti anksioznost, je Qi blokiran in se ne premika. Anksioznost poškoduje pljuča, ki kontrolirajo Qi preko dihanja. Pogosti simptomi ekstremne anksioznosti so; zadrževanje dihanja, plitko dihanje in neredno dihanje. Pomanjkanje diha v času anksioznosti je splošno za vse ljudi. Anksioznost pogosto poškoduje s pljuči povezan organ, debelo črevo. Na primer, preveč zaskrbljeni ljudje so nagnjeni k ulceroznim kolitisom. 

Skrb – Pretirano Premišljevanje

V QiGong-u je premišljevanje mišljeno kot pretirana mentalna in intelektualna stimulacija. Kakršna koli dejavnost, ki vključuje veliko mentalnega napora, skrbi, lahko povzroči neskladnost. Organ, ki je najbolj neposredno ogrožen, je vranica. To lahko privede do pomanjkanja vraničnega Qi-ja, kar posledično povzroča skrbi, utrujenost, zaspanost in nezmožnosti, da se človek osredotoči. 

Žalost

Pljuča so bolj direktno vključena pri tem čustvu. Normalno in zdrava oblika žalosti bi lahko opisali kot obliko ihtenja, ki izhaja iz globin pljuč – globoki vdihi s hitrim izdihom med ihtenjem. Vendar žalost, ki ostaja nerazrešena in postane kronična, lahko povzroči disharmonijo v pljučih in oslabi Qi pljuč. To lahko posledično onemogoči funkcijo pljuč, kroženja Qi-ja po telesu. 

Strah

Strah je normalno človeško čustvo, ki omogoča preživetje. Vendar, ko postane kronično in ko vzroka za strah ne moremo onemogočiti oziroma odstraniti, potem bo to verjetno peljalo v disharmonijo. Organ, ki je tu najbolj na udaru, so ledvica. Če se človek zelo močno prestraši, ledvica izgubijo zmožnost za zadržanje Qi-ja, kar lahko vodi do neprostovoljnega uriniranja. To je lahko še posebej težavno pri otrocih. 

Preplašenost

Preplašenost je eno od tistih čustev, ki ni vezano samo na en organ. Od strahu se razlikuje po tem, da se nenadno pojavi. Primarno preplašenost vpliva na srce, še posebej v prvih trenutkih, vendar, če vztraja dlje časa, se spremeni v strah in se premakne v ledvica.