POTOVALNA SLABOST

Potovalna slabost je slabost, ki se lahko pri posamezniku pojavi ob potovanju po zraku, na kopnem ali po vodi. Nekateri ljudje je ne poznajo in jih praktično nikoli ne doleti, spet drugi slabost začutijo le po nekaj minutni in bolj ovinkasti vožnji z avtomobilom, ob pozibavanju ladje ali čolna ali ob letenju z letalom, kjer je najbolj neprijeten vzlet in pristanek. Potovalna slabost ni nevarna, lahko pa precej zagreni potovanje – namesto, da bi uživali v počitnicah in uživali v prelepih razgledih, je ves trud preusmerjen v zadrževanje slabosti, kar je izjemno izčrpavajoče. Pri bolj občutljivih posameznikih potovalna slabost lahko traja še nekaj dni po tem, ko se je potovanje že zaključilo. Če spadate med tiste, pri katerih je potovalna slabost izjemno huda pred sprejemom odločitve, da ne boste več potovali, poskusite z nasveti, ki jih bomo podali v članku. Morda vaše slabosti ne bodo popolnoma preprečili, gotovo pa jo bodo nekoliko omilili.

Potovalna slabost se pojavi kadar je mehanizem, ki nadzira notranje ravnovesje zaradi določenih dejavnikov moten. Eden izmed najpomembnejših telesnih struktur, ki so odgovorne za ohranjanje ravnotežja je vestabularni aparat (ravnotežni organ), ki se nahaja v notranjem ušesu. Valovanje, guganje, pozibavanje ali nestanovitna vožnja lahko povzročijo, da se tekočina v ušesu začne pretakati, tok pa jo potisne proti vestabularnem aparatu, ki kot odgovor na to dogajanje po živčnih poteh pošilja alarmantna sporočila v možgane. Ta sporočila naši možgani prevedejo kot znane občutke slabosti, vrtoglavice, mrzlega potenja ter pospešenega dihanja. Opisan mehanizem je sicer povsem naraven, njegov namen pa se najverjetneje skriva v sporočilu posamezniku, da se nahaja v negotovih pogojih, kar lahko pomeni resno grožnjo za življenje. Ta mehanizem naj bi človeka opozoril na nevarnost, ki se ji mora izogniti. Problem tega mehanizma v današnjem času je seveda to, da naše telo ne loči kdaj smo zares izpostavljeni nevarnosti ter kdaj se le vozimo po cesti, ki je bolj hribovita in bolj polna ostrih ovinkov.

Za mehanizem ravnovesja oziroma njegovo pomanjkanje so prav tako zelo pomembne naše oči oziroma vid. Ko na primer sedimo v vlaku in se vozimo čez ravno pokrajino, ušesna tekočina ostane stabilna. To možganom pove, da je telo v mirovanju in da se ne premika. Naše oči pa v istem trenutku možganom pošiljajo popolnoma drugačno sporočilo, saj pokrajina pred očmi kar beži z veliko hitrostjo. Prav takšna nasprotujoča sporočila vznemirijo naše ravnotežje in pojasnjujejo nekoliko redkejši pojav ‘potovalne slabosti’, ki ga posameznik lahko doživi le ob gledanju filma s prizori o vratolomni vožnji z balonom, vožnji na vrtiljaku in v avtomobilu.

Nobeden od zgoraj navedenih mehanizmov ne more pojasniti zakaj nekateri ljudje doživljajo potovalno slabost in drugi ne ter zakaj nekateri posamezniki prav posebno uživajo ob divji vožnji in močnih valovih. Vemo pa, da k nastanku potovalne slabosti pripomorejo tudi tesnoba, stres, slabe prehranjevalne navade, slab zrak in dehidracija. Ko si torej hočemo pomagati lažje preživeti potovanje, so to dejavniki pri katerih lahko začnemo. Če ste nagnjeni k potovalni slabosti, potovanja dobro načrtujte vnaprej. To vam bo pomagalo, da boste vplivali na dejavnike, ki jih je možno obvladovati in si s tem zmanjšali neprijetne občutke. Obstaja več različnih tehnik, metod in dodatkov kako si ublažiti slabost, vendar se jih morate poslužiti še pred samim potovanjem. Če vas bo hujša slabost doletela nepripravljene, si boste v tistem trenutku zelo težko pomagali.

Znaki in Simptomi

Znaki potovalne slabosti so:

▪ izjemna občutljivost na vse dejavnike

▪ slabost

▪ hladno znojenje

▪ omotica

▪ hitro dihanje

▪ utrujenost

▪ bruhanje

▪ izguba koordinacije

Vzroki

Glavni vzrok za potovalno slabost so motnje v notranjem ušesu, ki je odgovorno za občutek ravnotežja. K temu pripomorejo nasprotujoča si sporočila, ki jih sprejemajo možgani preko vidnih dražljajev in preko notranjega ušesa. Ostali dejavniki, ki pripomorejo k potovalni slabosti so:

▪ tesnoba in stres

▪ prenajedanje

▪ uživanje (pre)težke hrane pred ali med potovanjem

▪ dehidracija

▪ slab zrak

Prehrana in življenjski slog

Pri ljudeh, ki jih hitro doleti potovalna slabost je pomembno predvsem, da pred in med potovanjem jejo le lahko hrano. Juhe in zelenjava, kuhana na sopari spadajo med priporočljive vrste hrane, saj pomagajo pomiriti vaš želodec. Če dalj časa potujete z letalom, vlakom ali ladjo, se poskusite vnaprej dogovoriti, da vam postrežejo prilagojene obroke hrane. V vaše obroke vključite pšenične kalčke in rjavi riž. Ta hrana je bogata z vitamini B kompleksa, ki pomagajo preprečiti pojav vznemirjenega želodca ter lajšati stres. Zelo dobra izbira so tudi polnozrnati krekerji. Tudi ti so namreč bogati z B vitamini, ljudje pa jih običajno dobro prenašajo tudi med rahlo slabostjo. Zato so tudi ena izmed priporočljivih vrst hrane, kadar ste se zastrupili ali kadar vas je premagal rotavirus. Mnogim ljudem pomaga, če ob slabosti nekaj malega žvečijo. Priporočljiva izbira je pastinak, ki ga počasi surovega grizljajte ali pa naj bo sestavina obroka pred ali med potovanjem. Pastinak lajša slabost. Pomembnejše navodilo, če vas hitro popade potovalna slabost je tudi redno pitje vode. Na vsaki dve uri spijte kozarec vode. Če potujete z letalom, kjer je zrak običajno bolj suh, pijte še pogosteje. Bodite previdni, da ne pijete mrzle vode. Voda naj bo sobne temperature ali celo nekoliko pogreta, saj ima to na telo bolj pomirjujoč učinek. Kadar čutite, da vas je začela popadati slabost, pričnite žvečiti rezino limone ali limete. Svežina tega sadja vam bo pomagala.

Dobro priporočilo za preprečevanje potovalne slabosti je, da se že dan ali dva pred potovanjem izogibate težki hrani. Ne jejte nič ocvrte in mastne hrane, ki je polna maščob. Uživanje maščobe le pripomore k slabosti in vznemirjenemu želodcu. Kadar se odpravljate na počitnice,  bi morda najraje proslavili s kozarcem alkohola. Temu se raje izognite, že izjemno majhna količina popitega alkohola prispeva k dehidraciji, ta pa slabo vpliva na notranje uho. Veliko ljudi med potovanjem izjemno spremeni način prehranjevanja. Temu se izognite. Ljudje, ki so nagnjeni k potovalni slabosti naj jedo podobno kot doma. Eksperimentiranje s eksotičnimi jedmi ali neprestani posladki vam bodo samo škodili.

Dober napotek za čim manjšo potovalno slabost je globoko dihanje, ki sprošča napetost in s tem pomaga preprečiti nastanek slabosti. Pred začetkom potovanje si vzemite zase nekaj mirnih in tihih minut, v katerih se skušajte sprostiti z globokim in osredotočenim dihanjem. Tudi med samim potovanjem si vsako uro vzemite nekaj minut in pozornost namenite dihanju.  S to preprosto vajo lahko pričnete že nekaj dni pred samim potovanjem. Pomagala vam bo preprečiti živčnost pred potovanjem in strah pred potovalno slabostjo, kar bo potem prispevalo k manjši potovalni slabosti. V svoje dihalne vaje vključite tudi vizualizacijo – predstavljajte si kako mirno in zadovoljno potujete ter se osredotočite na pokrajino, preko katere v vizualizaciji potujete.

Poleg prehrane in dihalnih vaj vam lahko pomagajo tudi naslednji nasveti:

▪ zatohle sobe in slab zrak v avtomobilu hitro poslabšajo slabost. Kadar je le mogoče odprite okno in nekoliko prezračite. Če potujete z ladjo, večkrat stopite na krov in se nadihajte svežega zraka.

▪ Kadarkoli je le mogoče med premikanjem svoj pogled osredotočite na stacionarni objekt. To bo pomagalo zmanjšati nasprotujoča sporočila oči in notranjega ušesa možganom.

▪ Če potujete z avtobusom ali avtomobilom, sedite spredaj. Zadnji deli vozil so običajno nekoliko manj stabilni, zaradi česar je vožnja zadaj bolj neprijetna kot spredaj.

Prehranski dodatki, ki se priporočajo za lajšanje potovalne slabosti:

Vitamini in minerali

Magnezij za zdrave kostiMagnezij

Magnezij bo pomagal preprečiti pretirano kislost želodca ter blažiti krče, ki se pojavijo ob potovalni slabosti.

 

B6Vitamin B6

Vitamin B6 bo pomagal blažiti slabost.

 

 

Zelišča

Ballota nigraBallota nigra

Ballota nigra spada med zdravilne rastline. Priporoča se ljudem s prebavnimi težavami. Lajša slabost. Priporočljivo je pitje čaja te zdravilna rastline, za večji učinek pa izberite tinkturo z ekstraktom.

CimetCimet

Tudi cimet pomaga pri spopadanju s slabostjo. Privoščite si cimetov čaj ali si pomagajte s cimetovo tinkturo.

 

IngverIngver

Ingver je znan kot rastlina, ki izjemno pomaga pri blaženju slabosti. Priporoča se nosečnicam, ki se spopadajo z jutranjo slabostjo; osebam, ki so se zastrupile s hrano ter osebam, ki jim je slabo zaradi kemoterapije. Počasi srkajte ingverjev čaj, ob hujši potovalni slabosti pa si pomagajte tudi s kapsulami oziroma tableti z ekstraktom ingverja.

poprova meta čajPoprova meta

Tudi poprova meta je rastlina, ki pomaga blažiti slabost. Učinkovita je pri lajšanju vseh prebavnih težav in se priporoča osebam s sindromom razdražljivega črevesja ter drugim, ki imajo iz kakršnega koli razloga vzdražen prebavni trakt. Počasi pred in med potovanjem pijte čaj iz poprove mete, za močnejši učinek pa si pomagajte s kapsulami z ekstraktom rastline.

Drugi dodatki

Če je za vas značilna izjemno huda potovalna slabost, ki vam preprečuje potovanja ali pa močno greni počitnice, si lahko pomagate tudi s farmacevtskimi sredstvi, ki so na voljo v lekarnah brez recepta. Do telesa so nekoliko manj prijazna kot prehranska dopolnila, ki smo jih našteli v tem članku, vendar tudi nekoliko bolj učinkovita. Pogost stranski učinek tablet proti potovalni slabosti je zaspanost in žeja.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Ballota nigra: 2 ml tinkture vzemite trikrat do štirikrat dnevno

Cimer: 1 ml tinkture vzemite trikrat do štirikrat dnevno

Ingver: vzemite 500 mg kapsulo trikrat do štirikrat dnevno

Magnezij: vzemite 250 mg odmerek dvakrat dnevno

Poporova meta: vzemite 500 mg kapsulo trikrat do štirikrat dnevno

Vitamn B6: vzemite 50 mg vitamina B6 na dan

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision