Pogosta vprašanja o Qigong vadbi

0
1252

Pogosta vprašanja o Qigong vadbi

Ali je Qigong vadba primerna za vsakogar?

Da, Qigong je primeren za vsakogar. Na Kitajskem ljudje vseh starosti, predvsem pa starejši, začnejo svoj dan s Qigong vajami, ki jih izvajajo v parkih. Qigong vadba je primerna za vsa starostna obdobja ter za različne stopnje fizične pripravljenosti. Qigong lahko izvajajo mladi, športniki ter 92 let stari ljudje. Primeren je za otroke ter osebe, ki so kakorkoli bolne in celo fizično ovirane. Qigong vaje so različne, zato lahko za vsakogar najdemo primerne vaje. Če Qigong vadbo vsakodnevno vključite v svojo rutino, vam to bo pomagalo, da ostanete zdravi, vitalni in osredotočeni ne glede na to, koliko ste stari.

Kako pogosto in koliko časa bi moral izvajati Qigong vadbo?

Pozitivni učinki Qigong vadbe so odvisni od tega, kako pogosto in koliko časa jo izvajate. Zelo priporočljivo je, da si na dan vzamete vsaj 15 minut, najbolj optimalno pa je, če vam uspe vaditi dvakrat na dan po 30 minut. Po enem mesecu takšnega ritma vadbe boste opazili, da ste bolj vitalni in mirni. Če vam uspe Qigong izvajati nekaj ur na dan, pa boste kmalu opazili bistveno izboljšanje svojega zdravja in nivoja energije. Če ste v času pričetka vadbe kakorkoli bolni, lahko pričakujete izboljšanje svojega počutja. Pomembno pa je, da vaje izvajate s čim večjo pozornostjo.

Kako naj izvajam vaje?

Ko pričnete z vadbo Qigonga, lahko naredite vse  vaje iz posameznega sistema naenkrat ali pa izberite le nekaj vaj, ki so vam najbolj všeč. Včasih so tiste vaje, ki so nam najbolj všeč tudi tiste vaje, ki jih najbolj potrebujemo za dvig našega Qi-ja. Če ste izbrali Qigong vadbo predvsem za izboljšanje slabega počutja zaradi bolezni, pa je priporočljivo, izvajati vse vaje in ne le tiste, ki vas takoj pritegnejo. Nekatere vaje so lahko za vas nekoliko manj udobne zaradi blokad Qi-ja v telesu. Čuječe in potrpežljivo izvajanje tudi takšnih vaj bo postopoma sprostilo blokade na prizadetih mestih in naredilo telo bolj pretočno.

Ne obstaja nobeno pravilo koliko ponovitev posamezne vaje bi morali narediti. Na Kitajskem pa je vseeno najbolj pogosta praksa 6 ponovitev vaj, pogosto pa je tudi, da se posamezno vajo ponovi trikrat ali petkrat.

Kaj so tipične sestavine vadbe?

 • Budistično dihanje – Dihanje v energetski center Dantian
 • Vaje za ogrevanje
 • Set Qigong vaj: kombinacija vaj glede na vašo starostno skupino ali glede na vašo zdravstveno težavo
 • Stoječa meditacija:  zavzamemo jo lahko pred ali po Qigong vajah
 • Masaža: lahko jo izvedemo kadarkoli tekom dneva, v postelji pred spanjem ali preden se odpravite spat
 • Meditacija: jutranja meditacija nam pomaga, da se osredotočimo na naše dnevne obveznosti; večerna meditacija pa nam pomaga pripraviti um na bolj miren počitek.

Vadite lahko sami, s svojimi prijatelji ali v krogu svoje družine. V veliko pomoč vam je lahko obisk pri zdravniku Tradicionalne kitajske medicine, ki vam bo pomagal določiti, kateri je vaš šibki meridian in organ. Tako boste lahko zase lažje izbrali vaje, ki jih morate bolj pogosto izvajati.

Kaj so najboljši pogoji za vadbo Qigonga?

Čas vadbe

Qigong lahko izvajate ob katerikoli uri podnevi ali ponoči, vseeno pa je najbolj priporočljiv čas ob zori ali mraku. Takrat je namreč v zraku naraven mir, saj je energija dneva (jang) in energija noči (jing) najbolj uravnovešena. To energijo se bolj občuti predvsem v podeželskem okolju.  

Stran neba vadbe

Veliko ljudi rado izvaja vaje tako, da zjutraj gledajo proti soncu, saj takrat lažje vsrkajo nebesni Qi. Proti večeru pa je priporočljivo, da se obrnemo proti jugu (ali proti severu na južni polobli), saj naj bi se Qi znotraj nas samodejno uskladil z Zemljinim magnetnim poljem tako, da lahko bolje absorbiramo zemeljski Qi.

Kadar vaje izvajamo v sredini dneva, smer v katero gledamo ni tako pomembna. Včasih se bolje počutimo, če gledamo proti soncu, včasih pa nam bolj ustreza, da čutimo sončno toploto na hrbtu.

Če izvajamo vaje na robu obale ali imamo pred sabo odprt pogled z višine, je priporočljivo, da zremo naravnost v horizont. To je v tem primeru bolj pomembno kot položaj sonca. Če vaje izvajamo v zaprtih prostorih, je priporočljivo, da zremo proti svetlobi, ki prihaja skozi okno.

Z redno vadbo Qigonga boste postali bolj občutljivi na smer vadbe in se boste samodejno postavili proti smeri prevladujočega vira energije.

Obstajajo pa tudi tradicionalne smernice, ki smer vadbe narekujejo na podlagi notranjih organov:

 • Vadba v smeri vzhoda krepi šibka jetra
 • Vadba v smeri zahoda pomaga pomiriti preveč aktivna jetra
 • Vadba v smeri zahoda pomaga krepiti šibka pljuča
 • Vadba v smeri vzhoda pomaga pomiriti tesna in preobremenjena pljuča
 • Vadba v smeri severa pomaga krepiti šiba ledvica
 • Vadba v smeri juga pomaga krepiti šibko srce

V splošnem velja pravilo, da vadite QiGong v tisti smeri kot vam najbolj ustreza. To je običajno boljše, kot če bi se držali pravil v teoriji. Če sami še niste dovolj občutljivi na smer vadbe, pa poskusite vaditi v različnih smereh in upoštevajte teorijo. Sčasoma boste na ta način ugotovili kaj vam najbolj ustreza.

Primeren prostor za vadbo

Qigong vadbo lahko izvajamo kjerkoli, vendar so določeni prostori boljši kot drugi. Najboljše je Qigong izvajati tam, kjer sta nebesni in zemeljski Qi najbolj bogata ter čim bolj stran od vrveža. Če ste v gorah ob slapu in je vreme primerno toplo, bo to idealen prostor za vaje. Prav tako je zelo primeren kraj za vadbo na plaži, saj premikajoča voda odda veliko Qi-ja. Gore ali obala so ponavadi tudi manj onesnaženi.

Če nimate na voljo gor ali obale, za vadbo Qigong izberite vsaj prostor, ki ni v neposredni bližini prometa in prometnih izpuhov. Prostor naj ne bo hrupen in naj vsebuje čim manj sevanja, ki prihaja iz elektronskih naprav.

Primerna oblačila za vadbo

Oblačila za vadbo naj bodo ohlapna in “naj dihajo”. Najboljše je, če so iz naravnih materialov. Med vadbo odstranite ure in zapestnice, saj omejujejo tok Qi-ja skozi zapestje ter obenem ustvarjajo nesorazmerje v teži rok. Če se težko ločite od ure in zapestnic, jih vsaj porazdelite na obe roki. Tako bosta roki bolj usklajeni v teži. V tem trenutku se vam teža ure in zapestnic morda ne zdi velika, vendar ob redni vadbi, ko postajate vse bolj in bolj občutljivi, vas bo nakit pričel ovirati.

Med vadbo vas ne sme zebsti, saj tako ne boste čutili koristi vadbe. Če je hladno, se raje topleje oblecite. Zelo pomembno je, da nimate mrzlih rok. Raje uporabite rokavice. Z redno vadbo se vam bodo dlani ogrele hitro po pričetku izvajanja vaj. Poskrbite, da boste imeli tudi topel trebuh in hrbet. Če ohladite spodnji Dantian in ledvica, se bo kroženje Qi-ja občutno zmanjšalo, kar je ravno nasprotno od tega, kar želimo pri Qigong vadbi doseči.

Zadržki za vadbo

Vadba Qigonga je odsvetovana, če imate akutno vnetje, vročino ali notranje krvavitve. Če imate kakšne posebne in izredno hude zdravstvene težave, se glede izvajanja Qigong vadbe raje posvetujte z zdravnikom.

Menstruacija in nosečnost

Vadba med menstruacijo in nosečnostjo je zelo priporočljiva, saj bo izboljšala kroženje Qi-ja, krvi in drugih telesnih tekočin. Vseeno pa se izogibajte naprednejši vadbi. Držite se osnov in bodite pozorni na dihanje. Če je vaša menstruacija zelo močna, je priporočljivo, da se med vadbo osredotočite na prsni koš. Osredotočenost na Dantian bi namreč še bolj povečala krvavenje.

Nosečnost bi morala prispevati k boljšem zavedanju trebuha in prizemljenosti. Tudi Qigong prispeva k boljšem zavedanju trebuha ter nas pomaga prizemljiti. Nosečnost je zato priložnost, da lahko naravno izboljšamo svoj Qigong. Vadba Qigonga lahko preko osredotočenosti na trebuh pomaga tudi pri dodatnem občutku povezanosti z vašim otrokom. Priporoča pa se, da od 6 meseca naprej ne izvajajte vač abdominalnega dihanja, ampak se osredotočite le na naravno dihanje.

Drugi dejavniki

Če ste doma in nameravate izvajati Qigong dalj časa, je priporočljivo, da se pred vadbo na hitro oprhate in otrete z brisačo. To samo po sebi osveži naš Qi. Če pa se vam ne da oprhati, prhanje spustite in raje pričnite z vajami. Qigong vam ne sme predstavljati sitnosti. Izvajate ga kot vam ustreza.

Če ste lačni, pred vadbo raje nekaj prigriznite. Občutek lakote bo namreč preprečil vašo osredotočenost in odločnost. Odsvetovano je, da se pred vadbo Qigonga obilno najeste. Qi bo takrat preusmerjen v prebavni sistem in bo slabo krožil drugje.

Priporočljivo je, da se pred vadbo izognete uživanju alkohola. Ta vas namreč naredi utrujene, šibke,  lahko se vam prične vrteti ali vam postane slabo. Če čutite, da pri vadbi niste več prisotni, raje prenehajte. Vadbo zaključite z gibi za harmonizacijo Qi-ja.