Plevel na polju – Kako odstraniti negativne misli

0
1570

Plevel na polju

Nekoč, v starodavni Kitajski, je živel modrec, ki je v oddaljenem templju učil tri učence. Vsakih nekaj mesecev so se modrec in učenci že zgodaj zbudili in odpravili na dolgo pot proti mestu, da bi kupili zaloge, ki so jih potrebovali za preživetje.

Na eni izmed takšnih poti proti mestu, so se ustavili ob polju, ki je bilo polno plevela, da bi počili. Modrec je med počitkom rekel svojim učencem: “To polje je kot človeški um in plevel predstavlja negativne misli. Povejte mi, kakšen je najboljši način, da plevel izkoreninimo?”

Prvi učenec je hitro odgovoril: “Preprosto učitelj. Plevel z rokami potegnimo iz zemlje.”

Drugi učenec se ni strinjal: “To ni dovolj učinkovito. Poglej koliko je plevela na polju. Utrudil bi se, še preden bi prišel do tretjine polja. Najbolj pametno bi bilo za puljenje plevela uporabiti orodje, na primer lopato. Z lopato bi lahko v istem času naredil več z manj truda.”

 

Modrec se je z odobravanjem nasmehnil in dejal: “Dali ste mi tri zelo različne in zanimive odgovore. Povejte mi, se vaši odgovori skladajo s tem kar vas učim? Kako se odgovor nanaša na Dao?”Tretji učenec je stresel z glavo: “Tudi to ni dovolj učinkovito. Poglej kako veliko je polje. Tudi z lopato bi za puljenje plevela porabil veliko preveč časa in se izčrpal. Najboljši način, kako se znebiti plevela, je ogenj. Polje je potrebno ograditi, potem pa požgati vse znotraj ograde. To sicer vzame nekaj časa in truda, toda ko polje ogradimo in zanetimo ogenj, se lahko le naslonimo in čakamo, da bo ogenj opravil nalogo.”

Prvi učenec je spet zelo hitro odgovoril: “Puljenje plevela z rokami je kot soočenje z vsako negativno mislijo posebej: najprej jo trdno zagrabimo in potem uživamo v tem, ko jo izkoreninimo iz našega uma. Verjamem, da je to Dao v najčistejši in najbolj osebni obliki.”

Drugi učenec je nekoliko pomislil in nato odgovoril: “Tako kot je na tem polju preveč plevela, da bi ga potrgali z rokami, je v našem umu preveč negativnih misli, da bi odstranili eno po eno. Potrebujemo orodje kot je meditacija, potrebujemo mantre in sutre. Ta duhovna orodja so blizu nam in drugim, ki sledijo poti – Dao, torej je jasno, da se moja zamisel sklada z Daom.”

Tudi tretji učenec se je pred odgovorom zamislil. “Moja metoda izkoreninjanja plevela je kot pogovor z bogovi in budo. Požig polja je kot uporaba božje moči, ki iz uma v trenutku odstrani negativne misli. To je najmočnejša metoda, torej mora biti najbolj blizu Dau.”

Modrec se je zopet nasmehnil z odobravanjem spregovoril: “Vse razlage, ki ste mi jih povedali so smiselne. Nadaljujemo z našo potjo, toda želim, da med hojo še nekaj časa vsak zase potiho razmišljate o mogočih rešitvah.”

Minilo je nekaj mesecev in ponovno je nastopil čas, da modrec in učenci krenejo v mesto po zaloge. Med potjo so zopet hodili mimo polja, ob katerem so se nazadnje ustavili. Tokrat je polje izgledalo povsem drugače, kmetje so ga spremenili v riževa polja.

Modrec se je obrnil k svojim učencem in rekel: “To je razlog zakaj na zadnji poti nobenega izmed vaših odgovorov nisem označil za pravilnega. Nihče izmed vas se ni dotaknil nivoja Dao.”

Prvi učenec je bil radoveden: “Kaj je bilo narobe z rešitvami, ki smo jih predlagali?”

Modrec je odgovoril: “Vse rešitve so bile le začasne. Plevel bi zrastel nazaj, ne glede na to, kako bi ga izkoreninili. Edini način kako bi to lahko preprečili je, da plevel nadomestite z nečim drugim, na primer z riževimi semeni in polji, ki jih pravkar gledate.

Podobno je tudi z našim umom. Ni dovolj, da negativne misli le izkoreninimo, temveč moramo posaditi semena pozitivnih misli. To je edini način, ki zagotavlja, da se negativizem ne bo vrnil.”

Obrazložitev zgodbe

Kot je rekel že sam učitelj, so vsi učenci podali sprejemljiv odgovor. Obstaja veliko načinov kako slediti Dau in ob različnem času nam pomagajo različni načini. Načini so različno učinkoviti in odvisni od osebnega značaja osebe, ki je ta način izbrala.

Introspektiva

Najbolj osnoven način je izpostavil prvi učenec – introspektiva. Za vse nas se iskanje poti prične med raziskovanjem samega sebe. Namesto, da bi se ozirali navzven, se osredotočimo navznoter, v svojo notranjost. To je izjemno pomembno, saj se odgovori na najbolj pomembna vprašanja v našem življenju nahajajo v nas samih, v našem srcu in ne v zunanjem svetu.

Meditacija

Drugi učenec je opozoril na orodja, ki nam prav tako lahko pomagajo pri notranjem iskanju. Eno izmed takšnih orodij je branje. V starodavnih časih so učenci brali sutre in se pomembne odstavke učili na pamet. V današnjih časih imamo na voljo dostop do teh starih tekstov, poleg tega pa se lahko učimo tudi iz drugih virov. Lahko se učimo od misli, izkušenj in pogledov drugih ljudi, ki prav tako skušajo slediti poti -Dao.

Zelo pomembna je tudi meditacija. Meditacija ne zajema le tipične oblike sedeče meditacije, temveč tudi dinamične oblike meditiranja, kjer je telo v gibanju. Ena izmed takšnih oblik meditaicje je Tai chi ali Qigong vadba, kjer se telo giba, um pa je miren. Na kitajskem se to imenuje “dong zhong chan”, kar pomeni “meditacija znotraj gibanja”.

Duhovne prakse

Tretji učenec je govoril o pogovoru z bogovi. Začetniki lahko vidijo v čaščenju bogov le posameznike, ki ležijo na kolenih in obrazu ter častijo božanstva, vendar je pogovor z bogovi več kot to. Božanstva so le prikaz različnih vrlin, s poglabljanjem svoje duhovne prakse lahko te vrline prenesemo v svoje življenje.

Obstaja več posameznikov, ki je več let porabilo za učenje, za sledenje poti – Dao, vendar so obstali na določeni točki ali pa ponavljali eno in isto. To se običajno zgodi, kadar tehnike niso dovolj dobre, ker jim manjka bistven element, ki ga je izpostavil modrec – izkoreninili so plevel, vendar je plevel zrasel nazaj.

Plevel ni nič drugačen kot druge rastline. Popolnoma naravno je, da raste. Enako je tudi z negativnimi mislimi v našem umu. Tako dolgo kot živimo in dihamo nas bodo spremljale negativne misli. Nekateri bodo zaradi tega rekli, da nam glede plevela oziroma negativnih misli ni nič potrebno ukreniti, kar ni resnično. To lahko primerjamo s tem, da bi na našem vrtu dovolili, da se plevel razraste kolikor hoče. Narave to res ne bo motilo, vendar vi sami ne boste imeli vrta na katerem bi se lahko sprostili in odpočili.

Najpomembnejše sporočilo, ki ga je podal modrec je, da se z negativnimi mislimi ne spopadamo tako, da jih poskusimo zatreti ali zanikati, temveč jih premagamo s pozitivnimi mislimi. To velja tudi za druga področja v našem življenju. Če želimo bolj zdravo in bolj močno telo, moramo sprejemati boljše odločitve glede našega življenjskega sloga, prehranjevalnih navad in vadbe ter zmanjšati nezdravo izbiro. Če želimo postati bolj prijazni in boljši kot oseba, moramo krepiti prijaznost in dobroto v našem srcu, ki bosta zasenčili slabe in krute misli. Na ta način bodo spremembe, ki smo jih naredili, postale stalnica v našem življenju in ne le začasne koristi začasnih ukrepov.