NEPLODNOST

Običajno pari nosečnost jemljejo za tako samoumevno in preprosto, da večino svojih plodnih let porabijo za primerno zaščito pred nosečnostjo. Po več letih zaščitenih spolnih odnosov, ko se par odloči za otroka, pa se večkrat zgodi, da ugotovi, da je zanositi pogosto precej bolj zapleteno kot se je sprva zdelo.

Zelo poenostavljeno povedano mora za zanositev ženska vsakič ob pravem času izločati več hormonov, ki povzročijo, da jajčeca v jajčnikih dozorijo in se sprostijo v jajcevod. Moški mora prav v tem času v procesu oploditve prispevati dovolj veliko količino semenske tekočine (na desetine milijonov semenčic), v kateri so semenčice dovolj gibljive, da pripotujejo v jajcevod, kjer pride do oploditve jajčeca. Oplojeno jajčece si potem utre pot do maternice in se vsadi v maternično steno. Če se pojavi težava v kateremkoli koraku v opisanem postopku oploditve, ne more priti do zanositve.

Znaki in Simptomi

Postopek oploditve je še veliko bolj zapleten kot je opisano v uvodu članka. Zaradi tega lahko traja več mesecev poskusov zanositve, preden ženska dejansko zanosi. Ne glede na to se šteje, da je par neploden, če v enem letu rednih in nezaščitenih spolnih odnosov še vedno ne pride do zanositve.

Vzroki

V zadnjih nekaj desetletjih se je stopnja neplodnosti občutno povečala. Strokovnjaki ocenjujejo, da je v plodnih letih kar 16 – 25 % parov, ki ima večje težave zaradi katerih ne morejo spočeti otroka. Kot pri večini drugih bolezni, ki so v porastu, je veliko primerov neplodnosti pripisati sodobnemu načinu življenja in spremembam, ki so se pojavile v drugi polovici dvajsetega stoletja. Slaba prehrana, stres, razne prehranjevalne motnje, preintenzivna vadba ter izpostavljenost številnim toksinom iz okolja pušča posledice na telesu.  Možnost zanositve se precej zmanjša, če ima eden izmed parov oslabljen katerikoli sistem v telesu; še težje je, če sta oslabljena oba partnerja.

Poleg navedenih dejavnikov imajo v sodobnosti ljudje tekom življenja večje število spolnih partnerjev v primerjavi s preteklostjo. Povečana spolna dejavnost, predvsem večje število spolnih partnerjev pa poveča tveganje za prenos bolezni, ki škodujejo reproduktivnim organom. Prav tako se vedno več parov za otroka odloči kasneje v življenju, v tridesetih ali zelo poznih tridesetih letih, ko plodnost, predvsem pri ženskah, začne naravno upadati.

Vzrok za neplodnost pogosto tiči tudi v hormonskem neravnovesju. Hormonsko ravnovesje je pomembno za oba spola. Pri ženskah, ki ne morejo zanositi se pogosto odkrije, da imajo prenizko raven hormona progesterona ali preslabo delovanje ščitnice (hipotiroidizem). Pri moških je prav tako pogosto problematično delovanje ščitnice ali nizek nivo hormona testosterona.

Pri nekaterih parih je vzrok za težave pri zanositvi tudi to, da ne vedo natančno kdaj v menstrualnem ciklusu je primeren čas za oploditev. Največja možnost zanositve je, če ima par spolne odnose dan ali dva pred ovulacijo in ne na dan ovulacije. Mnogokrat je težko kar tako določiti kdaj pri ženski bo nastopila ovulacija, vendar so na voljo že zelo natančni domači testi, ki jih lahko kupite v lekarni ali drogeriji in ki natančno povedo čas ovulacije. Poleg domačih testov vam je v pomoč lahko tudi merjenje bazalne temperature. Ta pomaga določiti čas ovulacije pri ženski. Metoda je sicer manj zanesljiva kot prej omenjeni testi, bazalno temperaturo si morate meriti več mesecev zapored, preden lahko na ta način ugotovite kdaj je nastopila ovulacija.

V spopadanju z neplodnostjo se običajno veliko več pozornosti nameni ženski. Pri zdravljenju pa ne smemo pozabiti na moške, saj je vzrok za neplodnost po nekaterih raziskavah v kar 40 % v moški semenski tekočini. Največkrat težavo predstavlja premajhno število semenčic v semenski tekočini, zmanjšana gibljivost semenčic ter njihova nepravilna oblika.

Kadar se par spopada z neplodnostjo imata lahko oba partnerja kakšno anatomsko nepravilnost, ki prispeva k težavi. Pri ženskah so pogosti zamašeni jajcevodi, ki so posledica okužbe s klamidijo. Pogosta je tudi manjša ali večja pregrada maternice. Moški imajo lahko težave s krčnimi žilami v modih, kar strokovno imenujemo varikolela. V večini primerov takšne anatomske nepravilnosti uspešno odpravimo s precej preprostimi in rutinskimi operacijami ali posegi.

Pari, ki po daljšem času kljub trudu vseeno ne zanosijo, lahko poskusijo z biomedicinsko pomočjo pri oploditvi. Pri tem so v veliko pomoč ljudje, ki so odločijo darovati semensko tekočino ali jajčeca.

Na žalost kljub napredni sodobni in komplementarni medicini ni mogoče zagotoviti uspeha za zanositev. Preden se podate v invazivne načine zdravljenja, ki so telesno in duševno naporni, se dobro pogovorite z zdravniki o tveganjih ter možnostih za uspeh. V vsem trudu za zanositev ne pozabite, da je veliko parov doživelo uspeh šele, ko so utrujeni od vseh diagnostičnih postopkov in zdravljenja sklenili, da je čas, da se prenehajo truditi. Sprostitev, ki je nastopila po takšni odločitvi, je pripomogla k zanositvi.

Glavni vzroki za neplodnosti:

▪ slaba prehranjenost, pomanjkanje hranil

▪ stres

▪ spolno prenosljive bolezni

▪ toksini iz okolja

▪ anatomske nepravilnosti

▪ hormonsko neravnovesje

▪ policistični jajčniki, endometrioza

▪ motnje hranjenja (posebno anoreksija)

▪ prekomerna fizična vadba

▪ debelost

▪ obremenjenost s težkimi kovinami

Dieta in življenjski slog

Če ste naleteli na težavo pri zanositvi, je najbolj priporočljivo, da si oba s partnerjem vzameta nekaj časa premora od nadaljnjih poskusov ter nekaj mesecev posvetita procesu obnavljanja in zdravljenju telesa. Vložita svoj trud v zdravo prehrano, poskusita okrepiti svoje telo z raznimi zelišči in protokoli, ki pripomorejo k uravnavi hormonov ter učinkovitemu obvladovanju stresa. Veliko parom je uspelo zanositi, ko so se naučili spopadati s stresom. Poleg tega je obvladovanje stresa pomembno tudi zaradi tega, ker v veliki meri pripomore, da je rojen otrok zdrav in krepak. Prav tako vam bo vsak starš potrdil kako pomembno je, da znate obvladovati stres, saj je starševstvo pogosto psihično in fizično naporno. Večkrat na teden se gibajte in v vaš vsakdan vnesite sproščanje ali kakšno obliko meditacije.     

Splošni napotki pri soočanju z neplodnostjo:

▪ V primeru, da kadite, se morate zavedati, da cigaretni dim zmanjšuje plodnost, obenem pa tudi škodljivo vpliva na razvoj plodu. Če skušate zanositi, se morate izogibati dimu vseh vrst.

▪ Telesne vaje, ki izboljšajo cirkulacijo so zelo priporočljive ob soočanju z neplodnostjo. Nikakor pa ne pretiravajte, saj to možnost zanositve precej zmanjša.

▪ Ženske s prekomerno telesno težo imajo slabše možnosti za zanositev. Zdravo hujšanje je v tem primeru eden izmed nujnih ukrepov.

▪ Za moške je pomembno, da se zavedajo, da mora semenska tekočina ostati čim bolj hladna. Iz tega razloga so testisi ločeni od preostalega telesa. V primeru, da je temperatura okoli testisov previsoka, se semenčica lahko poškodujejo ali umrejo. Izogibajte se savnam, vročim kopelim in ne nosite tesno prilegajočega perila.

▪ Ženska naj po spolnem odnosu še približno 15 minut leži v postelji. Pri tem lahko drži svoja kolena navzgor. Na ta način fizično prepreči iztek semenske tekočine, kar naj bi po nekaterih mnenjih doprineslo k zanositvi.

Prehrana:

Jejte zdravo in polnovredno hrano. Poudarek naj bo na sadju in zelenjavi, čim več hrane pa naj bo organsko pridelane. Priporočljivo je tudi uživanje soje v zmernih količinah in uživanje rib nekajkrat na teden. Vitamin E dobro vpliva na hormonsko ravnovesje v telesu. Zagotovite si ga z s hladno stiskanimi olji oreščkov in semen. Prav tako so dober vir vitamina E pšenični kalčki, ki jih lahko dodajate smoothijem, kosmičem in solatam. Esencialne maščobne kisline pripomorejo k zdravim žlezam. V telo jih lahko vnesete z uživanjem rib ter lanenimi semeni ali oljem iz lanenega semena. Moški naj si pogosto privoščijo bučna semena. So bogat vir cinka, ki je pomemben za zdravo moško semensko tekočino. Poleg zelenjave in sadja je za oba partnerja pomembno, da jesta še stročnice, polnozrnate žitarice in druge vire vlaknin. Poskrbite, da boste na vsaki dve uri spili kozarec vode. Na ta način boste spodbujali svoje splošno zdravje in izboljšali počutje ter odplaknili strupe, ki so lahko vzrok za nepravilno delovanje reproduktivnega sistema.

Iz jedilnika izločite sladkor ter belo, prečiščeno moko, ki je oropana vseh hranil. Izogibajte se ocvrti in predelani hrani. Ko jeste meso, naj bo njegov izvor organski. Meso namreč vsebuje veliko kemikalij, ki posnemajo učinke estrogena. Presežek lahko zmanjša število semenčic v semenski tekočini ter plodnost. Izogibajte se alkoholu, ki zmanjšuje število semenčic ter na splošno oslabi imunski sistem. Uživanje kofeina so nekatere raziskave povezale z neplodnostjo ter s povečanim tveganjem za spontane splave. Prenehajte s pitjem kave. Zaradi kofeina se izogibajte tudi čokoladi ter čajem, ki vsebujejo kofein.

Prehranski dodatki, ki se priporočajo pri spopadanju z neplodnostjo:

Vitamini in minerali

cink za zdravljenje pučniceCink

Cink dobro vpliva na zdravje reproduktivnih organov. Študije so pokazale, da ta mineral izboljša kvaliteto semenske tekočine, število ter gibljivost semenčic.

 

C vitamin hranaVitamin C

Vitamin C dobro vpliva na zdravo moško semensko tekočino. Raziskave so pokazale, da prav tako dobro vpliva na lajšanje težav žensk pri neplodnosti.

 

vitamin e varuje pred holesterolomVitamin E

Ta vitamin se je izkazal kot pomemben dodatek pri boju z neplodnostjo.

 

Zelišča

ginsengAmeriški ginseng

Ta rastlina povečuje število semenčic ter povečala kakovost semenske tekočine.

 

Navadna konopljika za simtome PMSNavadna konopljika

Navadna konopljika je rastlina, ki je pomembna predvsem za žensko hormonsko ravnovesje. Stimulira jajčnike, kar pripomore k ovulaciji ter normalizira raven progesterona.

 

Drugi dodatki

arginin za zdravo srceL – arginin

Tudi ta aminokislina naj bi povečevala število semenčic ter povečala kakovost semenske tekočine.

L – karnitin

L – karnitin je snov, ki jo človeško telo proizvaja iz aminokislin lizina in metionina. Čeprav ga mnogi poznajo kot pripomoček za hujšanje, saj spodbuja kurjenje maščob, izboljša tudi gibljivost semenčic, zaradi česar se ga priporoča pri spopadanju težav z neplodnostjo.

Naravna progesteronska kremaNaravna progesteronska krema

Kremo si nanesete enkrat na dan. Kremo začnite uporabljati po ovulaciji. Če med uporabo zanosite, uporabljajte kremo do zadnjega tromesečja nosečnosti; razen, če vam je zdravnik svetoval drugače.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Ameriški ginseng: moški naj vzamejo 300 mg izvlečka rastline na dan

Cink: moški naj vzamejo 30 mg cinka, dvakrat dnevno

L – arginin: moški naj vzamejo 2000 mg, dvakrat dnevno. dodatek se vzame na prazen želodec.

Navadna konopljika: 160 – 240 mg vsako jutro

Naravna hormonska krema: 20 mg kreme ali ¼ čajne žličke nanesite na notranjo stran zapestja oziroma na predele, kjer je koža najtanjša (vrat, notranja stran stegen, prsi)

Vitamin C: 500 mg, dvakrat dnevno

Vitamin E: 400 IU / dan

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision