LEDVIČNI KAMNI

Ledvični kamni so kristalne strukture različnih velikosti. Nastanejo lahko iz odpadnih snovi, ki se izločajo v urinu. Običajno jih sestavlja kalcijev oksalat, sečna kislina in / ali ostali kristali. Ledvični kamni so sprva zelo drobni in se šele po več letih tako povečajo, da začno povzročati težave.

Ledvični kamni so pogosta bolezen, ki prizadene 10% moških in 3% žensk.

Ledvice so organ, ki je nenehno v pogonu. Ledvice odstranjujejo odvečne odpadne snovi in odvečno tekočino iz krvi. Ledvični kamni so motnja, ki lahko povzroči vnetje in poškodbe, ker motijo odvajanje urina. Ledvični kamni so lahko hudo boleči, odpravljajo pa se na več uspešnih načinov. Najbolj pomembno pri ledvičnih kamnih ni zdravljenje, temveč preventiva. Z zdravim načinom prehranjevanja in prehranskimi dodatki se nastanek ledvičnih kamnov z lahkoto prepreči.

tipi ledvičnih kamnov


Znaki in Simptomi

Ledvični kamni običajno ne povzročajo težav. Drobni ledvični kamni se brez težav izločijo s sečem; večji kamni ali njihovi odkruški pa lahko pri prehajanju skozi sečevod povzročajo izjemno boleče krčne stene sečevoda. To imenujemo tudi ledvične kolike. Simptomi se največkrat pojavijo nenadoma in vključujejo hudo bolečino, ki izvira v ledvenem predelu in se širi navzdol proti dimljam in spolovilu, slabost in bruhanje, napet in napihnjen trebuh, mrazenje, vročino, pogosto in boleče odvajanje seča in krvavo obarvan urin.

Vzroki

Sestavine v človeškem urinu so običajno topne. Za to poskrbi pravilen pH in izločanje inhibitorjev (zaviralcev) rasti kristalov. Ledvični kamni se pojavijo, če se poveča raven sestavin ledvičnih kamnov ali se zmanjšajo mehanizmi zaščite (neprimeren pH, nezadostno izločanje inhibitorjev).

Visoka pojavnost ledvičnih kamnov v zahodnem svetu je tudi posledica sodobnih prehranjevalnih navad. K nastanku ledvičnih kamnov pripomore premajhen vnos vlaknin, prevelik vnos predelanih in enostavnih ogljikovih hidratov, prevelik vnos sladkorja in soli, zauživanje večjih količin alkoholnih pijač, preveč živalskih beljakovin in prevelik vnos nezdravih maščob.

Dieta

Osebe, ki imajo ledvične kamne ali so nagnjene k nastajanju kamnov naj povečajo vnos vlaknin, sestavljenih ogljikovih hidratov, zelenolistne zelenjave; zmanjšati pa morajo vnos enostavnih sladkorjev. V prehrano je treba vnesti jedi, ki imajo visoko vsebnost magnezija in kalcija. To so ječmen, otrobi, koruza, ajda, ješprenj, soja, ovseni kosmiči, rjav riž, avokado, banana, indijski oreščki, kokos, arašidi in sezam, fižol lima ter krompir. Če so ledvični kamni sestavljeni predvsem iz kalcijevega oksalata je potrebno znižati vnos hrane, ki je bogata z oksalati. Izogibati se je potrebno pesi, jagodam, črnemu čaju, kakavu, špinači in rabarbari.

Študije so pokazale, da imajo vegetarijanci precej manjšo pojavnost ledvičnih kamnov, saj sveže sadje in zelenjava zmanjšujeta tveganje za njihov nastanek. Tveganje za nastanek ledvičnih kamnov si z visokim vnosom sadja in zelenjave zmanjšate tudi, če niste vegetarijanci in zauživate živalske beljakovine. Priporočljivo je pojesti 5 obrokov sadja in zelenjave na dan in si s tem zagotoviti dovolj kalija. Kalij je namreč pomemben pri preprečevanju nastajanja ledvičnih kamnov. Z njim so bogate marelice, jogurt (ta vsebuje tudi veliko kalcija), pomarančni sok in beli fižol.

Ker k nastanku kamnov pripomorejo enostavni ogljikovi hidrati je pomembno, da se odpovemo belemu kruhu in testeninam. Namesto tega raje posezimo po polnovrednih žitaricah. Že tako majhen ukrep zniža raven kalcija v urinu, kar preprečuje nastanek ledvičnih kamnov, ki jih sestavlja predvsem kalcijev oksalat.


Sladkor, posebno prečiščen, veliko pripomore k nastanku ledvičnih kamnov. Če želimo zmanjšati tveganje za to bolezensko stanje, se moramo saharozi, prečiščenem belem sladkorju in drugim enostavnim sladkorjem odpovedati. Sladkor namreč povzroča pretiran porast kalcijevega oksalata v urinu, kar vodi v nastajanje ledvičnih kamnov. Poleg sladkorja k nastanku ledvičnih kamnov pripomore tudi sol. Pretirana uporaba soli namreč prav tako povzroči zvišanje kalcijevega oksalata v urinu. Pomembno pa se je zavedati, da nam ni treba zmanjšati vnosa kalcija. Ta namreč znatno zmanjša absorpcijo oksalatov.

Eden izmed najbolj preprostih, vendar zelo pomembnih ukrepov za preprečevanje ledvičnih kamnov je pitje zadostnih količin vode – najmanj 2 litra dnevno. To izpere ledvice, pospeši izločanje urina in redči njegovo koncentracijo, kar deluje kot uspešen preventivni ukrep.

Prehranski dodatki, ki preprečujejo nastanek ledvičnih kamnov:

Vitamini in minerali

kalcij in magnezijKalcij

Čeprav so ledvični kamni v večini sestavljeni iz kalcija in oksalata, kalcij varuje pred ledvičnimi kamni. Če kalcija primanjkuje se oksalati izločijo z urinom, to pa pomeni, da morajo skozi ledvice, kjer lahko tvorijo kamne. Kalcija nam zato ne sme nikoli primanjkovati.

kalij za urejanje pristiskaKalij

Kalij naj bi imel zmožnost preprečiti nastanek ledvičnih kamnov. Veliko kalija vsebuje sveže sadje in zelenjava, poleg ustrezne prehrane pa se priporoča še dodajanje kalijevega dopolnila.

 

magnezijMagnezij

Magnezij pomaga raztapljati majhne ledvične kamne, še preden postanejo hujša nadloga. Dodajanje magnezija v obliki prehranskih dopolnil je iz tega razloga zelo priporočljivo.

 

vitamin b6Vitamin B₆

Vitamin B₆ je diuretik. To pomeni, da spodbuja odvajanje urina in tako izpira ledvice. Pomemben pa je tudi, ker razgrajuje ledvične kamne. Osebe, ki imajo ledvične kamne ali jim ti nenehno nastajajo morajo nujno uživati dodatke vitamina B₆.

Zelišča

medvedika proti ledvičnim kamnomMedvedika

Medvedika je rastlina s katero pogosto zdravijo vnetja sečil. Je tudi blag diuretik. Ker so zdrava sečila del preventive za nastanek ledvičnih kamnov jo je zelo priporočljivo uživati v prehranskih dodatkih ali zeliščnih čajih, ki zdravilno vplivajo na sečila.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Kalcij:                                   1000 mg / dan

Kalij:                                     99 mg trikrat / dan

Magnezij:                           500 mg / dan

Vitamin B₆:                        50 mg do trikrat / dan

 

Viri:

Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

Mindsel, E. (2010), Vedno zdravi. Z vitamini, minerali, zelišči in zdravo hrano. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.