ATLETSKO STOPALO

Atletsko stopalo ali tudi tinea pedis je glivična okužba stopal, ki povzroča vnetje, srbenje, pojav mehurjev, luščenje in pekoč občutek stopal in nog. Glivice dobro uspevajo v toplih in vlažnih okoljih, tudi v notranjosti čevljev ali v športnih garderobnih omaricah. Že samo ime pove, da tovrstna glivična okužba največkrat prizadene ljudi, ki se veliko ukvarjajo s športom, čeprav prizadene tudi ostale. Atletsko stopalo je hitro nalezljivo in se prenaša iz okuženega človeka na ostale preko brisač, tal v skupnih kopalnicah, na bazenih, v telovadnih garderobah, savnah in podobnih okoljih. Prizadene predvsem mlade, starejše od 15. let, moški so za okužbo bolj dovzetni kot ženske. Atletsko stopalo se pojavlja pri kar 15% populacije. Okužbo se najpogosteje dobi, če oseba nosi potne nogavice in čevlje. Okužba se iz stopala lahko prenese tudi na nohte prstov na nogi.

Znaki in Simptomi

Atletsko stopalo je nadležno in trdovratno glivično obolenje stopala. Največkrat se pojavi med prsti, lahko pa tudi na drugih predelih stopala in nohtih. Simptomi atletskega stopala so rdeča, razpokana in luskasta koža med prsti. Na okuženih področjih se lahko tvorijo ranice in mehurji, prizadeti deli kože pa pogosto srbijo ali povzročajo pekoč občutek. Okuženi nohti so rumeno – rjave barve.

Vzroki

Glivično okužbo stopal največkrat povzročata mikroorganizma T. rubrum in T. mentagrophytes var. Interdigitale. Bolj dovzetni za pojav atletskega stopala so ljudje, ki so nedavno jemali antibiotike dva tedna ali več, saj so zdravila porušila razmerje med dobrimi in slabimi mikroorganizmi ter uničila tudi tiste bakterije, ki sicer pomagajo preprečiti glivično okužbo. K okužbi nas podvrže tudi dolgotrajnejša uporaba kortikosteroidov ter ošibljen imunski sistem. K atletskem stopalu pripomore še slaba higiena (stopalo v vlažnem okolju) ter dieta z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov.

Dieta in življenjski slog

V primeru, da ste nagnjeni k atletskem stopalu je izjemno pomembno, da poskrbite, da so vaša stopala čim bolj čista in suha. Najbolj priporočljivo je, da nosite bele bombažne nogavice, ki jih lahko operete pri visokih temperaturah, predhodno jih je dobro namakati tudi v klorovem belilu (Varikina). Če se vaša stopala močno potijo, zamenjajte nogavice večkrat dnevno, obutev pa mora biti takšna, da stopala dihajo.  Najbolj priporočljivi so sandali ali obutev z odprtim sprednjim delom. Na bazenih ali v podobnih okoljih (telovadnice, športne garderobe) imejte obute vodoodporne natikače, ki bodo preprečili neposreden stik s tlemi, kjer se nahajajo glivice.

Atletsko stopalo se da z vztrajnim pristopom največkrat pozdraviti doma. V nekaterih primerih pa je okužba tako močna ali pa je glivični okužbi pridružena še bakterijska okužba, kar zahteva zdravniško pomoč. V primeru, da glivično obolenje še kar vztraja ali pa se po mesecu dni poslabša, se po pomoč obrnite na svojega osebnega zdravnika.

Ob okužbi bodite pazljivi tudi na zdravo prehrano, še posebno na vnos sladkorja in enostavnih ogljikovih hidratov. Teh mora biti čim manj, namesto tega posegajte po sestavljenih ogljikovih hidratih, ki so bolj zdravi, pa tudi nasitijo nas za dalj časa, zaradi česar potreba po sladkarijah upade.

Prehranski dodatki, ki pomagajo pri soočanju z atletskih stopalom:

Vitamini, minerali in antioksidanti

cink za zdravljenje pučniceCink

Cink krepi imunski sistem in posledično se naše telo lažje spopada z glivično okužbo.

 

Drugi dodatki

ProbiotikiProbiotiki

Probiotki bodo pomagali telesu povrniti dobre bakterije in ostale mikroorganizme, ki zavirajo in preprečujejo glivična vnetja. So eden izmed najbolj priporočljivih dodatkov pri kakršni koli glivični okužbi v telesu. Na tržišču je na voljo mnogo vrst probiotikov. Pri uporabi sledite navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

Zelišča

česenČesen

Česen uničuje glivice in pomaga pri borbi z okužbo. Poleg uživanja česna v prehranskih dodatkih se pri atletskem stopalu priporoča, da tanke rezine svežega česna za nekaj dni položimo v svoje čevlje.

Grenivkine pečkeEktrakt grenivkinih pečk

Olje grenivkinih pečk je že vrsto let poznano kot eno izmed boljših naravnih sredstev s protiglivičnim delovanjem. Pri dolgotrajnejših okužbah stopal je izjemno priporočljivo.

 

kanadski zlati koren proti herpesuKanadski zlati koren

Tudi kanadski zlati koren se pri atletskem stopalu uporablja topično. Ta rastlina vsebuje dva alkaloida, ki delujeta protiglivično. Ob glivični okužbi stopal se priporoča, da namočite stopala v tem zdravilnem čaju trikrat dnevno. Za nožno kopel potrebujete 30 gramov kanadskega zlatega korena v prahu, tega prelijte s polovico litra vode. Čaj kuhajte 15 minut, nato ga precedite. Precejeno mešanico uporabite za nožno kopel, po približno 15 minutah kopeli pa stopala temeljito obrišite in osušite.

Kaprilna kislinaKaprilna kislina

Kaprilna kislina je nasičena maščobna kislina, ki se naravno nahaja v kokosovem olju in olju palmovih jedrc in uničuje stene glivic, kar povzroči, da glivice umrejo.

 

olje čajevca proti herpesuOlje čajevca

Olje čajevca je primerno za topično uporabo – vtremo in vnesemo ga na prizadete dele kože. Olje čajevca je odlično protiglivično zeliščno zdravilo. Če so glivice na stopalu močno razširjene se priporoča, da namočite svoja stopala v nožno kopel. V toplo vodo kanite 10 do 15 kapljic olja čajevca, nato pa namakajte stopala približno 10 minut. Ko končate s kopeljo je zelo pomembno, da stopala dobro osušite, še posebno med prsti, nato pa nerazredčeno olje vtrite direktno na prizadete dele stopala in pustite, da olje čajevca deluje.

olje origanaOlje origana

Olje origana deluje protimikrobno in je močno naravno protiglivično sredstvo. Ekstrakt olja lahko uživamo oralno, lahko pa olje le natremo na prizadete dele kože. V primeru hujših okužb ni nič narobe, če posežemo tako po enem in drugem načinu pomoči.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Cink: vzemite 50 mg na dan

Česen: trikrat na dan vzemite dve 500 mg tableti česnovega ekstrakta

Ekstrakt grenivkinih pečk: vzemite 200 mg kapsule ekstrakta dva ali trikrat na dan

Kaprilna kislina: do 1000 mg v kapsuli na dan

Olje origana: trikrat na dan vzemite 500 mg tableto olja origana ali nanesite olje na prizadete dele kože. V primeru trdovratnejše okužbe olje posezite tako po ekstraktu v kapsulah kot po topični rabi olja.

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books