ANGINA PEKTORIS

Angina pektoris je bolezen, ki nastane zaradi nezadostne preskrbljenosti s količino kisika v srčni mišici. To povzroči stiskanje ali občutek teže v prsih. Angina pektoris je pogosto znanilec srčnega infarkta. Telesni napor in stres povečajo potrebe srca po kisiku, zaradi česar je to mnogokrat sprožilec bolezni.

Znaki in Simptomi

Značilni simptomi so občutki stiskanja, tičanja, tesnobe, pritiska in teže za prsnico. Pogosto je spremljevalec angine pektoris tudi visok krvni pritisk. Običajno simptomi sledijo takoj po naporu (psihičnem ali fizičnem). Sprožilci angine pektoris so prav tako lahko čustvena napetost, mrzlo vreme ali večji obroki. Bolečina, ki nastane kot posledica angine pektoris lahko seva tudi v levo ramo oziroma lopatico, levo roko ali čeljust. Bolečina običajno traja od ene do dvajset minut.

 

Vzroki

Angina pektoris je skoraj vedno posledica asteroskleroze – kopičenja holesterolnih oblog, ki postopoma zožijo krvne žile (koronarne arterije) ter zaprejo pot oskrbovanja srca s krvjo in kisikom. Posledica takšne zapore se kaže v zmanjšani oskrbi srčnega tkiva s kisikom. Ko je pritok kisika do srčne mišice znatno zmanjšan ali ko se pojavi povečana potreba srca po kisiku, nastane angina pektoris. Angina pektoris lahko nastane tudi kot posledica hipoglikemije (nizkega krvnega sladkorja).

Obstaja pa tudi druga, redkejša vrste angine – Prinzmetalova angina pektoris. Vzroki zanjo niso holesterolne obloge koronarnih arterij, temveč krč koronarne arterije. Simptomi te oblike angine se običajno pojavijo v mirovanju ali nenadno čez dan ali noč. Bolj pogosta je pri ženskah, ki so stare pod 50 let. Najobičajnejše se ta angina zelo dobro odzove na dodaten vnos magnezija v telo.

Ker so vzrok za angino zožene arterije, je najbolje, da arterije razširimo ali pa, da srčni kirurg očisti arterijo. Zoženo oziroma zamašeno arterijo je možno premostiti tudi s pomočjo obvoda (bypass).

Ukrepi za zdravo življenje bolnikov

Napade angine pektoris poskušamo obvladovati z nekaj splošnimi ukrepi in pa z uporabo zdravil ter prehranskih dodatkov. Kadilci morajo obvezno opustiti kajenje, saj to pospešuje razvoj asteroskleroze. Nikotin oži srčne žile, zvišuje krvni tlak in pospešuje srčni utrip. Osebe morajo vzdrževati normalno telesno težo, saj debelost povišuje tveganje za napade angine pektoris. Priporočljiva pa je tudi zmerna telesna aktivnost, ki naj bo takšna, da kljub obremenitvi ne sproži napada bolezni. Z dieto je potrebno zmanjšati vnos maščob, če preiskava krvi pokaže, da so te previsoke. V primeru, da ima oseba še sladkorno bolezen ali visok krvni tlak je nujno zdravljenje tudi teh bolezni, saj dodatno škodljivo vplivajo na razvoj angine pektoris. Bolniki potrebujejo tudi urejen ritem dela in počitka; v hladnih vremenskih razmerah pa se morajo zelo toplo obleči, saj je hlad velika obremenitev za srce.

Prehranski dodatki

Angina pektoris je resna bolezen, ki zahteva skrbno zdravljenje in spremljanje. V najhujših primerih, včasih pa tudi v začetni fazi blažje do zmerne oblike angine pektoris, so nujno potrebna zdravila. Naravna zdravila so na mestu pri zelo blagih primerih angine pektoris in le kot dodatno – torej ne samostojno – podporno zdravljenje pri težjih oblikah bolezni. Čez čas in ob pogoju, da se oseba dobro odziva na dodatke je možno bolezensko stanje nadzorovati brez konvencionalnih zdravil.

 
Vitamini, minerali in antioksidanti

magnezij proti angini pektorisMagnezij

Pomanjkanje magnezija lahko povzroči krče v koronarnih arterijah. Pri ljudeh, ki so doživeli nepričakovan srčni napad se pogosto ugotovi, da so imeli precejšnje pomanjkanje magnezija. Magnezij pomaga razširiti koronarne arterije, preprečevati nastanek krvnih strdkov in normalizirati srčni utrip.

Drugi dodatki

arginin za zdravo srceArginin

Arginin je aminokislina, za katero se je izkazalo, da je koristna pri več srčno žilnih boleznih, vključno z angino pektoris. Tako koristna je zato, ker zvišuje nivo ogljikovega oksida, s čimer izboljšuje pretok krvi in zmanjšuje nastajanje krvnih strdkov. Izboljšanje, ki sledi dodajanju arginina je precej veliko. V eni izmed študij se je izkazalo, da arginin še posebno pomaga pri telesni vzdržljivosti, ki je sicer zaradi angine pektoris zelo zmanjšana.

karnitin za zdravo srceKarnitin

Karnitin je vitaminom podobna sestavina, ki srcu pomaga porabiti kisik bolj učinkovito. Pomaga pri prenosu in razgradnji maščobnih kislin v celicah.
  

q12 za zdravo srceKoencim Q – 10

Koencim Q – 10 pomaga pri preprečevanju kopičenja maščobnih kislin in igra pomembno vlogo pri proizvodnji energije v celicah. Več manjših študij je pokazalo, da je koencim Q – 10 učinkovit in varen dodatek pri uravnavanju angine pektoris.

pentatin za zdravo srcePantetin

Pantetin je derivat pantotenske kisline – vitamina B5, ki je glavna komponenta koencima A. Ima pomembno vlogo pri presnovi aminokislin, ogljikovih hidratov in maščob ter je pomemben za sintezo večjega števila snovi. Za bolnike z angino pektoris je pomemben, ker nivo pantetina upade, ko je oskrba srca s kisikom nizka. Preprečuje bolezni srca in ožilja.

Zelišča

glog zdravi srceGlog

Glog je grm, ki je tako učinkovit pri boleznih srca, da ga nekateri imenujejo tudi srčni tonik. Je dobro naravno zdravilo pri zdravljenju angine in odpovedovanju srca, ki nastane zaradi mašenja koronarnih arterij. Izboljšuje pretok krvi v srcu. Študije so pokazale, da glogov izvleček pomaga preprečevati napade angine pektoris in znižuje krvni pritisk. Pri zauživanju glogovih izvlečkov se je najbolje držati navodil za uporabo na embalaži izdelka.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Arginin: 6 g / dan

Karnitin: do 2 g / dan

Koencim Q – 10: do 100 mg / dan

Magnezij: do 250 mg / dan

Pantetin: 900 mg / dan

Viri:

Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.

Murray, M., Pizzorno, J. (2012), The Encyclopedia of Natural Medicine. Third Edition. New York: A Division of Simon & Schuster, Inc.