10 Stvari, ki jih lahko naredite vsak dan, za boljše delovanje možganov

Um je dragocena stvar, pravzaprav najdragocenejša. Če želite izboljšati svoje možgane, če želite ohraniti oster um, tudi v pozni starosti, je tu seznam 10tih preprostih  aktivnosti, ki jih lahko naredite vsak dan, za boljše delovanje možganov.

1 . Zadremajte

zadremajteSpočito telo blagodejno deluje na funkcije možganov in blagodejno vpliva na počutje. Že 15 minutni popoldanski spanec, lahko naredi veliko razliko v vašem vsakdanjiku. Možgani tako kot mišice potrebujejo počitek. Nekatere regenerativne funkcije, kot tudi mentalne funkcije, se lahko izvršijo samo kadar možgani spijo. Dremež izboljša učinkovitost možganov, zakaj potem še bedite?

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166432808002416

2. Naredite nekaj kreativnega tik pred spanjem

2. Naredite nekaj kreativnega tik pred spanjemRaziskave kažejo, da so možgani bolj kreativni, kadar smo utrujeni. Izkoristite to. Če pišete roman, če ustvarjate sliko, če iščete novo poslovno idejo, lahko svoj navdih najlažje nadete tik pred spanjem, ko ste najbolj utrujeni. Poiščite svojo kreativno žilico in ustvarite nekaj lepega. (Pazite le, da to ne počnete prepogosto, aktiven um pred spanjem lahko povzroči nespečnost.)

3. Osredotočite se na eno stvar

kreativnostSte vedli, da možgani dobesedno ne morejo delati več stvari hkrati (miltitasking). Z osredotočanjem na eno samo nalogo,  bodo vaši možgani delovali na najvišjem nivoju in dosegli več, kot si lahko predstavljate. Poiščite nalogo, ki jo morate opraviti in se osredotočite samo na to. Pustite telefon v drugi sobi, ugasnite TV in se osredotočite. Vaši možgani vam bodo hvaležni.

4. Rekreirajte se

rekreacijaVerjetno ste že slišali, da rekreacija vodi do bolj zdravega življenja. Pomaga pa tudi vašemu umu. Vzemite si 15-30 minut dnevno in se gibajte. Ne potrebujete fitnes članarine oz. posebne telovadne opreme. Pojdite na sprehod. Zadnje raziskave so pokazale, da so ljudje med hojo 60% bolj kreativni, kot ko sedijo.

http://bjsm.bmj.com/content/early/2013/02/13/bjsports-2012-091441

5. Pišite (na pravi papir)

pišiteRačunalniki, tablice, telefoni, so poskrbeli, da vedno manj in manj pišemo na papir. Raziskave pa kažejo, da  vas rokopis naredi pametnejše. Pustite vaš računalnik na mizi, na vašem naslednjem sestanku pa raje  pišite na papir.

http://www.rd.com/health/why-handwriting-makes-you-smarter/

 

6. Vzemite multivitaminsko tableto vsak dan

vitaminiVaš avto potrebuje olje , vaš pametni telefon potrebuje baterijo in možgani potrebujejo hranila . Dnevna multivitaminska tableta bo poskrbela, da vaše telo dobi snovi, ki jih potrebuje. Prav tako pa bo pomagala tudi vašim možganom, vsaj tako pravi raziskava v  British Journal of Nutrition.

http://www.rd.com/health/why-handwriting-makes-you-smarter/

7. Naučite se novega jezika

učenje tujega jezikaUčenje novega jezika je eden od najboljših načinov, kako koristiti  svojim  možganom . Prisilite svoje možgane, da se prilagodijo. Učenje jezika lahko obogati  vaše  življenje in vam pomagajo raziskati nove kulture, ima pa tudi izjemen vpliv na možgane. Vpišite se na tečaj in razmigajte svoj um.

 

8. Naučite se TaiChi ali QiGong

taichi vadbaČudoviti počasni gibi v TaiChi in QiGong vadbi blagodejno vplivajo na vaše možgane.  Novi  gibi, ki se jih učite ustvarjajo nove sinaptične poti v možganih. Samo možgani, ki se razvijajo na stagnirajo. Ta oblika vadbe, tudi  krepi propriocepcijo. Propriocepcija je sposobnost zavestnega in podzavestnega prepoznavanja položajev lastnih  delov telesa v prostoru. Gre za neke vrste prostorsko inteligenco. Ta inteligenca vaš lahko reši številnih poškodb in bolečin.

9. Meditirajte

meditacijaMeditacija je ena izmed najboljših in najstarejših oblik sproščanja .  Pomagala vašemu telesu in umu. Raziskave kažejo, da meditacija blagodejno vpliva na skoraj vse dele možganov.  Preživite vsak dan del svojega časa v meditaciji. Počutili se boste bolj sproščeni in vaši možgani bodo resnično delovali bolje.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3289949/?tool=pubmed

10. Bodite optimistični 

optimizemOptimistični ljudje ne uživajo samo bolj kvalitetnega življenja, ampak imajo tudi boljše možgane. Ko mislite pozitivne misli, možgani uživajo številne pozitivne učinke. Glejte na življenje, kot na kozarec, ki je vedno napol polen in ne napol prazen, zdravje vaših možganov je na kocki.