QiGong belega žerjava

[row][alert type=”alert-block1″]

Poletni QiGong tečaj na prostem – QiGong belega žerjava – Junij 

Tečaj:  QiGong belega žerjava

 Čas: 1.6 – 30.6.2016

Lokacija: Park Fužinskega gradu – Ljubljana

Cena tečaja: 40 EUR

Za dodatne informacije pokličite: 031 631-186

Prijave na tečaj zbiramo pred začetkom vadbe v Fužinskem parku!

 qigong belega žerjava

V sredo 1.6.2016 se začne poletni QiGong  tečaj na prostem. Tečaj bo potekal  v mesecu juniju vsak ponedeljek, torek, sredo, četrtek in nedeljo od 19.00 do 20.15.

Tečaj bo potekal v Ljubljani na prostem v parku Fužinskega gradu . Obiskujete lahko popolnoma vse termine. Zaželena in priporočljiva je udeležba vsaj dveh terminov tedensko, da QiGong sitem belega žerjava  tudi osvojili in izvajali samostojno doma. Za vadbo ne potrebujete nobenega predznanja. Namenjena je vsem, tako začetnikom kot nadaljevalnim praktikom QiGonga.  Cena tečaja celotnega tečaja znaša 40 EUR.

Video predstavitev QiGong tečaja:

[responsive_vimeo http://vimeo.com/168519337]

Kako najdete Fužinski park? 

[responsive_vimeo http://vimeo.com/168376937]

 

Kaj je QiGong belega žerjava

Rezultat iskanja slik za white crane qigongQiGong belega žerjava je eden izmed najboljših sistemov za krepitev zdravja. Ta QiGong vam bo pomagal obnoviti in povečati moč vaše hrbtenice in prsnega koša. Prav tako pa bo pomagal okrepiti mišice, kite in vezi v telesu. Interno bodo vaje pomagale izboljšati zaloge in pretok Qi-ja (življenjske energije).  Te vaje so tudi koristne za lajšanje togosti sklepov, celjenje poškodovanih ali bolečih sklepov in preprečevanje bolezni hrbtenice in organov, ki se nahajajo v prsnem košu.

QiGong belega žerjava je bil prvotno razvit, da bi pomagal KungFu praktikantom belega žerjava manifestirati Jin (eksplozivno moč) z uporabo hrbtenice in presnega koša in da bi jim pomagal hitreje okrevati po rigoroznih treningih.  

QiGong kot imitacija belega žerjava

Med vadbo imitirate gibanje ptic selivk na dolge razdalje kot je žerjav. Te ptice lahko letijo na dolge razdalje, saj so premiki njihovih kril usklajeni z gibanjem njihovega prsnega koša. V QiGongu belega žerjava je najpomembnejši element gibanje prsnega koša in hrbtenice. Hrbtenica je izmenično usločena nazaj in upognjena naprej, medtem ko je prsnih koš izmenično usločen navznoter in upognjen nazaj. Rame so skozi vso vadbo sproščene.

Osnovni napotki za vadbo

Tako kot pri večini QiGong praks, je vaše telo sporočeno, vaše dihanje mehko in tekoče, vaš um pa je potopljen v globoko sproščeno stanje. Mišice, tetive in sklepi so popolnoma sproščeni. Pri tem QiGongu lahko uporabite dve strategiji dihanja: naravno trebušno dihanje ali budistično dihanje oz. inverzno trebušno dihanje ali daoistično dihanje. Praktikanti, ki bi želeli iti globlje pri kultivaciji notranje energije, lahko v vadbo vključijo dihanje Štirih vrat (več informacij o dihanju boste izvedeli na tečaju).

Če med vadbo začutite bolečino v sklepih, poskušajte nekoliko razširiti gib v območje bolečine. Bodite previdni, da ne naredite preveč ponovitev na enkrat. Čez čas postopoma razširite obseg gibanja in število ponovitev. (Če je sklep naslednji dan bolj boleč kot običajno, ste naredili preveč ponovitev.) Po nekaj mesecih redne vadbe, boste bili sposobni razširiti območje gibanja brez bolečin. V primeru, da imate kakšno resno poškodbo sklepov, se seveda pred izvajanjem vadbe vedno posvetujte z zdravnikom.

 

Osnovne vaje belega žerjava

Ogrevanje

Pomembno je, da ogrejemo mišice, kite, sklepe in še posebno hrbtenico, preden pričnemo vaje belega žerjava, tako da se telo lahko giblje lahkotno in tekoče.

Sproščanje sklepov

Stresamo zapestja in komolce

Stresamo celo telo

Zibamo roke levo in desno

Krožimo z trupom

Krožimo z boki

Noge skupaj in krožimo s koleni

 

Raztezanje (Medicinski QiGong štirih letnih časov)

Obe roki podpirata nebo

Veliki zmaj sprošča svoj vrat

Buda išče demona na dnu ocena

Horizontalno kroženje

Valovanje hrbtenice in masiranje notranjih organov

Beli žerjav maha s krili

Izbočimo prsni koš usločimo prsni koš

Beli žerjav maha z enim krilom

 

Vaje belega žerjava

Valovanje prstov

  • Ta vaja se lahko uporablja za enega izmed dveh ciljev: za sporočanje in lajšanje bolečine sklepov v prstih in za krepitev vzdržljivosti in moči kit in mišic v prstih.

Plavajoča hobotnica

  • Pri tej vaji se osredotočamo tako na prste kot zapestje. Cilji te vaje so podobni kot pri vaji valovanje prstov. Ta vaja tudi pomaga, da povečamo gibljivost zapestja in preprečuje nastanek krpalnega sindroma.

Širjenje navezen

  • Ta vaja poveča gibljivost zapestja prav tako pa tudi sprošča in mehča hrbet in prsa.

Padanje navzdol

  • Ta vaja sprošča zapestja, komolce in ramena in je namenjena za zdravljenje in preprečevanje poškodb, togosti in bolezni teh sklepov.

Leteče roke

  • Ta vaja uči koordinacijo rok. Tako kot prejšnja vaja blagodejno deluje na sklepe.

Navijanje                                                                                                                                                      

  • Ta vaja krepi energijo Jin. Sukanje zagotavlja dodatne koristi za ramena, komolce, in zapestja. Ko se mišice in kite ovijejo okoli kosti rok in ramen med zasukom, pritisk na piezoelektrične celice v kosteh ustvarja bioelektriko (Qi) in tako pomaga okrepiti zdravje kosti.

Žerjav krepi vrat

Te vaje krepijo kite in mišice vratu in tako preprečujejo poškodbe.  Vaje tudi pomagajo sproščati vratna vretenca.

Sprostimo pljuča

  • Ta vaja je namenjena temu, da ohladimo in pomirimo hrbtenico in prsni koš po QiGong vadbi. Vajo se lahko uporablja tudi po tem, ko končamo kakršenkoli naporni trening. Vaja pomaga razbiti stagnacijo Qi-ja in ujeta čustva, prav tako pa spodbuja cirkulacijo krvi in Qi-ja v prsih.


[/alert][/row]