Akne

[row][alert type=”alert-block1″]

Akne

Znana kožna nadloga

 

Zdravilna hrana

▪ sadje in zelenjava

▪ proso

▪ rjavi riž

▪ omega 3

▪ niacin (B3)

▪ vitamin B6

▪ vitamin A

▪ vitamin E

▪ cink

akne1
Škodljiva hrana

▪ mleko in mlečni izdelki

▪ živila z visokim glikemičnim indeksom

▪ nezdrave maščobe

▪ gluten in enostavni ogljikovi hidrati

▪ procesirana živila

▪ alergeni

 

Akne so vnetna kožna sprememba, ki je pogosta predvsem v puberteti. Pojavi se tako pri moških kot ženskah in je moteča za osebo. Na koži se pojavljajo rdeče pike, ki se kmalu dvignejo nad nivo kože in se napolnijo z belkasto vsebino. Gre za vnetje žlez lojnic in dlačnih mešičkov, ki se nahajajo na obrazu, vratu, prsih in ramenih. Za aknami trpi okrog 80 odstotkov oseb med 12 in 24 let. Pojav v teh letih se prepleta s hormonskimi spremembami, ki se dogajajo v telesu. Redko se trajanje bolezni zavleče tudi v zgodnja trideseta leta. Pri moških se akne prenehajo pojavljati nekoliko kasneje, pri ženskah pa so tipično bolj izražene pred in med menstruacijo.

 

Koža je naš največji organ v telesu. Služi za zaščito pred zunanjimi vplivi, v veliki meri vpliva na uravnavanje telesne temperature ter zaznava spremembe okolja. Prav tako izloča odpadne snovi preko znoja in izločkov žlez lojnic. Na koži imamo nekoliko kislo okolje, ki preprečuje razrast škodljivim bakterijam in podpira rast bakterij, ki na koži delujejo zaščitno. Koža je direktno povezana z živčevjem in s spodaj ležečimi tkivi, s katerimi deluje v soodvisnosti. Kožne spremembe se tako lahko pojavijo ali poslabšajo zaradi težav z delovanjem drugih organov in organskih sistemov po telesu.

 

Simptomi in znaki

Aknasta koža je koža, na kateri vidimo mozolje z belo vsebino ali črno piko na sredi, poleg teh pa so prisotne še manjše površinske ciste in brazgotine. Obstaja več vrst aken, katerim je skupno, da se pojavijo zaradi težav z lojnicami ali lasnimi mešički. Sočasno z aknami se povečini pojavijo tudi številni ogrci, ki so najbolj pogosto na čelu, licih, bradi, prsih in hrbtu. V redkih primerih je lahko z aknami prekrito celotno telo, brazgotinjenje je lahko globlje in pusti trajne kožne poškodbe.

 

Vzroki

Že prej smo omenili, da se akne pojavljajo v obdobjih največjih hormonskih nihanj, ki se kasneje uredijo same od sebe. To je glavni razlog za pojav, na poslabšanje stanja in podaljšanje trajanja obolenja pa vpliva tudi nezdrava prehrana, nepravilna nega kože, slaba higiena življenjskega prostora in premalo gibanja. Izmed hormonov na pojav aken najpogosteje vplivata inzulin in testosteron. Dedno nagnjenje lahko vpliva na pojav aken, predvsem tistih vrst z resnejšimi simptomi. Vzrok zanje so lahko tudi nekatera zdravila, kot so steroidi, hormonski preparati, zdravila, ki vsebujejo jod, litij in antiepileptiki.

 

Dieta

Glede na vzroke, ki so povezani s hormoni, je potrebno prilagoditi prehrano. Znano je, da v primeru aken škoduje prekomerno uživanje mleka in mlečnih izdelkov, sladkorja in še nekaj drugih živil, ki jih naštevamo spodaj. V tednu dni pred spremembo prehrane je priporočljivo voditi sadno dieto, na kateri uživamo le sveže sadje in zadostno količino vode oziroma nesladkane limonade. Uživamo jabolka, hruške, grozdje, grenivke, ananas in breskve. Izogibamo se citrusom, bananam, suhemu, vloženemu ter kuhanemu sadju. Po tednu dni sadne diete preidemo na dieto, ki ima na telo bazični učinek. Največ moramo zaužiti svežega sadja in zelenjave, kalčkov, presnih oreškov in polnozrnatih izdelkov. Živila, ki so koristna, naštevamo spodaj. Kljub zdravi uravnoteženi prehrani so koristne sadne diete enkrat mesečno, ki naj bi trajale tri dni. V prehrani pazimo na zadostne količine vitaminov A, E in niacina.


Hrana, ki škoduje aknasti koži

Mlečni izdelki in mleko vplivajo na porast testosterona, enega izmed dveh glavnih hormonov, ki sta odgovorna za moteče kožne pojave. Mleko in mlečni izdelki

Mlečni izdelki in mleko vplivajo na porast testosterona, enega izmed dveh glavnih hormonov, ki sta odgovorna za moteče kožne pojave. Mleko vsebuje tudi številne rastne dejavnike, ki so specifično potrebni v obdobju rasti. Kadar hitra rast mladičev preneha, mleka ne potrebujejo več. Negativna povezava med mlečnimi izdelki in kožo preneha, kadar uživamo fermentirana živila. Ta vsebujejo bakterije, ki predelajo rastne dejavnike v neaktivne snovi, tako se le te ne absorbirajo v naše telo.

 


visok glikemični indeksŽivila z visokim glikemičnim indeksom

Glikemični indeks je odraz stopnje povišanja krvnega sladkorja po zaužitju določene živila. Označuje se tudi s kratico GI. Višji, kot je GI nekega živila, bolj se krvni sladkor v krvi poviša, kadar le to zaužijemo. Visoka nihanja glukoze slabo vplivajo na akne, zato je potrebno nivo krvnega sladkorja uravnavati v čim bolj enakomernih vrednostih.

 

Živila z nezdravimi maščobami, lahko zelo poslabšajo izgled aken. Nezdrave maščobe

Živila z nezdravimi maščobami, lahko zelo poslabšajo izgled aken. To so vse vrste ocvrte hitre hrane, pečen piščanec, margarina, čips, pica in druge jedi z nasičenimi maščobami.

 

 

 

Težave s kožo nastanejo tako ob uživanju velikih količin glutena kot tudi uživanju enostavnih ogljikovih hidratov. Gluten in enostavni ogljikovi hidrati

Težave s kožo nastanejo tako ob uživanju velikih količin glutena kot tudi uživanju enostavnih ogljikovih hidratov. Oboje je pogosto prisotno v istih živilih, saj je vsebnost tako glutena kot enostavnih OH visoka v žitaricah, ki sestavljajo velik delež moderne prehrane. Ob uživanju le teh pride do sprememb v črevesju, kot so uničene črevesne resice ter posledično slaba prebava. Povečane pore v črevesju, ki so posledica slabega vpliva na črevesne celice, prepuščajo večje molekule, kot bi jih sicer. To sčasoma vodi do pojava alergij, vnetja in kožnih sprememb, kot so akne. Ljudje, ki trpijo za celiakijo, imajo naštete težave bolj izražene. Vendar prihaja do sprememb zaradi uživanja žitaric z glutenom tudi pri ostalih ljudeh, vzrok pa niso žitarice same po sebi, temveč  preveliko uživanje omenjenih živil.

 

procesirana hranaProcesirana živila

Obrok procesirane hrane vsebuje visoke vrednosti inzulina, ki vodijo v hitro rast tkiv in povečajo proizvodnjo androgenov (med drugim testosterona), kar prispeva k slabšim simptomom in znakom kožnih sprememb.

 

 

alergena hranaAlergeni

V redkih primerih je prisotna še neodkrita preobčutljivost na določena živila. Velikokrat je vzrok morska hrana ali jodirana sol. Morebitno preobčutljivost je treba ciljno dokazati, kar pomeni, da iz prehrane začasno izločimo točno določeno živilo in v obdobju nekaj tednov opazujemo odziv telesa. V kolikor se telesni simptomi izboljšajo in se ponovno vrnejo, ko spet uvedemo živilo v prehrano, lahko z dokaj veliko verjetnostjo trdimo, da je bilo le to vzrok za poslabšanje ali pojav bolezenskega stanja.

 

Hrana, ki lajša akne

sadje in zelenjavaSadje in zelenjava

Največ od vseh živil naj bi zaužili sadja in zelenjave. Vsebujejo pomembne antioksidante, vitamine in minerale, ki prispevajo k normalnem poteku fizioloških procesov v koži. Poleg tega zagotavljajo dober vnos vlaknin in hranilnih snovi, ki ne škodujejo zdravju kože.

 

ProsoProso

Namesto žitaric, ki vsebujejo gluten, izberimo bolj zdravo alternativo, kot je proso. Ta ponuja več vlaknin, B vitaminov, antioksidantov in ostalih hranilnih snovi, kot katerakoli izmed najpogosteje uporabljanih žitaric.

 

 

rjav rižRjavi riž

Uživanje rjavega riža je dobro, kadar imamo akne, zaradi povečane vsebnosti vlaknin, ki spodbudijo prebavo k boljšemu delovanju. Aminokisline, ki se nahajajo v rjavem rižu, so koristne za obnovo kožnih celic.

 


omega 3 proti depresijiOmega 3

Omega 3 maščobne kisline pomagajo zaceliti akne, saj blažijo vnetje. Delujejo namreč antioksidativno, kar pomeni, da se čas vnetja skrajša, simptomi pa umirijo. Omega 3 se nahajajo v lanenem olju, ribah, chia semenih, orehih, morski hrani, soji, špinači.

 

tunaNiacin (B3)

Niacin je esencialni vitamin, ki ga potrebujemo za regulacijo presnove maščob v telesu in uravnavanje nivoja glukoze v krvi. Dobri viri vitamina B3 so ribe, izmed katerih izstopa tuna; perutnina, svinjina, jetra, arašidi, govedina, gobe, grah, sončnična semena ter avokado.

 

vitamin b6Vitamin B6

B6 pripomore k uravnavanju hormonskih sprememb, ki so pogoste v obdobju pubertete, ko se najbolj pogosto pojavljajo tudi akne. Najdemo ga v mesu, ribah, polnozrnatih živilih, stročnicah, leči, avokadu, preških, krompirju, bananah in zeleni listnati zelenjavi.

 

Vitamin A hranaVitamin A

Vitamin A pripomore k zdravju kože. Beta karoten, ki se v telesu pretvarja v vitamin A, najdemo v sadju svetlih barv in temno zeleni zelenjavi. Loj in maščobni izločki ter odmrle celice na površini kože prispevajo k dolgotrajnejšemu zdravljenju aken. Vitamin A uravnovesi nastajanje in odmiranje kožnih celic ter preprečuje njihovo nalaganje na povrhnjici.

 

Vitamin eVitamin E

Normalne vrednosti vitamina E v prehrani varujejo kožo pred brazgotinami, ki se pojavijo ob koncu razvoja kožnih sprememb. Vitamin E dobimo z uživanjem temno zelene listnate zelenjave, oreškov, semen, avokada, školjk, rib, rastlinskih olj, brokolija, buč in sadja. Priporočen dnevni vnos je 20 miligramov.

 

cink v hraniCink

Cink spodbuja in ureja normalne nivoje hormonov in s tem pripomore k hitrejšemu celjenju aken. Bogati viri cinka so morska hrana, rdeče meso, perutnina ter polnozrnata živila.

 

 

 

Druga priporočila

Zadostna mera gibanja je pomembna, saj sedeči način življenja vodi v nabiranje toksičnih snovi v telesu ter s tem poslabša kožne težave. Stres vpliva na celotno telo in se kaže tudi s povečano kožno prizadetostjo. Skupaj z velikimi spremembami na fizični ravni se v obdobju pubertete hitro razvija in spreminja tudi posameznikova identiteta, zaradi česar je to obdobje eno izmed najbolj spremenljivih v človekovem življenju. Biti moramo torej pozorni na zadostno količino spanca in počitka, ki skupaj z redno telesno vadbo in pravilno prehrano umirja velika nihanja hormonov. Odsvetovano je kajenje, saj le to vpliva na zožitev žil in zmanjša pretok krvi v koži, ki je nujen za njeno normalno obnavljanje.

 

Koristijo dnevne tople obloge na mestih, kjer se pojavljajo akne. Tako se pore odprejo in se akne hitreje zacelijo. Ko imamo občutek, da obloge več ne oddajajo toplote, speremo kožno površino s hladno vodo. Zelo blagodejno vpliva tudi morska voda in sončenje. Lokalno lahko težave blažimo z maskami, ki jih pripravimo iz kumaric, korenja ali jogurta. Masko pustimo na obrazu delovati pol ure in jo po tem speremo s hladno vodo. Kadar imamo akne tudi na hrbtu, prsih ali rokah, so blagodejne solne kopeli, ki jih izvajamo vsaj dvakrat tedensko. Uporabimo morsko sol, oziroma sol z veliko magnezijevega sulfata (imenovana tudi Epsom sol).


Viri

▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

▪ Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.

▪ Andrews, R. Fighting acne with food; can what you eat worsen or help your acne? Dostopno 6.10.2016 na spletnem naslovu: http://www.precisionnutrition.com/all-about-acne-nutrition

▪ 5 Foods to Eat-and 5 not Eat-to Reduce Acne Outbreaks. Dostopno 6.10.2016 na spletnem naslovu: http://www.annmariegianni.com/5-foods-that-reduce-breakouts/

[/alert][/row]