ČIŠČENJE KOSTNEGA MOZGA

[row] [alert type=”alert-success1″]

Vabim vas na QiGong delavnico

 Čiščenje kostnega mozga

 

QiGong na prostem

Čas: 4.6 – 29.6.2017
Lokacija: Park Fužinskega gradu – Ljubljana
Cena tečaja: 40 EUR

V nedeljo 4.6.2017 vas vabim na poletno QiGong delavnico na prostem. Tema letošnje delavnice je čiščenje kostnega mozga. Delavnica bo potekala  v mesecu juniju vsako nedeljo, ponedeljek, torek in sredo  od 18.30 do 19.45 in četrtek 19.30 do 20.45.
Delavnica bo potekala na prostem v parku Fužinskega gradu, Pot na Fužine 2, v Ljubljani. Obiskujete lahko popolnoma vse termine. Zaželena in priporočljiva je udeležba vsaj dveh terminov tedensko, da se boste QiGong vaj naučili in izvajali samostojno doma.

QiGong čiščenje kostnega mozga

OPIS SISTEMA – QIGONG ČIŠČENJE KOSTNEGA MOZGA

Čišćenje kostnega mozgaSklop qigong vaj, ki so namenjene ohranjanju močnih kosti in dobrega ravnotežja, imenujemo  ”čiščenje kostnega mozga”. Vaje so bile razvite sočasno z dvema drugima qigong formama, ki se osredotočata na ohranjanje močnih mišic in tetiv. Sklop vaj ”čiščenje kostnega mozga” izhaja iz 6. stoletja našega štetja, ko je indijski menih po imenu Da Mo pripeljal budistične vede na Kitajsko. Med svojim obiskom zdaj zelo znanega Shaolinskega samostana je opazil, da ima večina menihov zaradi dolgega sedenja pri meditaciji takšne ali drugačne zdravstvene težave. Da Mo je vaje ”čiščenje kostnega mozga” razvil z namenom, da bi menihi ohranili prožnost in zdrave kosti ter da bi pozdravili poškodbe kosti, kit in regenerirali kostni mozeg. To je bila tudi prva združitev meditacije in borilnih veščin v enoten in povezan sistem.

 

Cilji vadbe – Čiščenje kostnega mozga

Čiščenje kostnega mozgaGlavni cilj vaj ”čiščenja kostnega mozga” je spodbujanje ter usmerjanje življenjske energije in krvnega toka v kosti, kar v kostni mozeg pripelje kisik. Zaradi povezanosti vaj z meditacijo pa vadba vodi tudi v notranji mir in duhovni razvoj. Vaje predstavljajo podporo zdravju, daljšajo življenjsko dobo ter vodijo k bolj duhovnemu načinu življenja. ”Čiščenje kostnega mozga” s povezanostjo uma in telesa preprečuje staranje sklepov in kosti. Med izvajanjem vaj na nek način zares ”čistimobele in rdeče krvne celice, ki nastajajo v kostnem mozgu in ki so z leti postale ”umazane” oziroma manj učinkovite, kostni mozeg pa bolj zamaščen. Vaje očistijo naše telo ter naš duh. Ta oblika vadbe nas nauči uravnavati življenjsko energijo znotraj meridianov in notranjih organov. Vadba spodbuja kroženje življenjske energije predvsem v kosti in v možgane in jih na ta način nahrani. Pomaga pri ohranjanju nalog, ki jih imajo kosti v telesu ter zaradi dobrega pretoka energije v možganih tudi poživi našega duha.

Sklop vaj ”čiščenje kostnega mozga” sestavlja samomasaža, miselna zbranost, ki se zahteva za usmerjanje življenjske energije ter nadzor nad vašim dihanjem. Z vadbo preženete bolezen iz kosti in izboljšate kroženje krvi po telesu, povečate kroženje življenjske energije in izboljšate svojo prožnost. Vaje prispevajo k temu, da je vaša kri spet tako zdrava kot je bila, ko ste bili še otroci. Kri je v kitajski medicini imenovana tudi ”mati qija” oziroma ”mati življenjske energije”. Ko kri dobro kroži po vašem telesu, nahrani vse telesne organe, človeku pa prinese mladostno vitalnost.

QiGong vaje v tem setu pomagajo krepiti kostno maso na več načinov. Krepijo ledvica, ta pa hranijo kosti. Oživljena energija ledvic uravna in krepi hormonski sistem, s tem pa posredno tudi kosti. Vaje krepijo mišice telesa, na ta način pa se poveča tudi kostna masa. Naše največje mišice v telesu so na kosti pritrjene s kitami. Vsakič, ko se mišica skrči, prenese silo na kost na katero je pritrjena. Kost se na takšen pritisk odzove s povečanjem kostne mase. Poseben prispevek vadbi poda tudi vizualizacija, ki pomaga kostnemu mozgu vliti energijo ter poživiti telo in duha.

 

5 RAVNI NA KATERIH DELUJE QIGONG

Qigong mojstri že od nekdaj vedo, da življenjska energija oziroma ”qi” ali ”či” teče na petih različnih ravneh.

Zareča kožaPRVA RAVEN – KOŽA

Prvo raven predstavlja koža. Ko izvajate vajo ”dvigovanje neba”, se lahko pojavi občutek, kot bi drobne žuželke lezle po vaši koži. To kar čutite je življenjska energija na ravni kože.

 

 

mišiceDRUGA RAVEN – MESO

Ko življenjska energija prodira globje v telo, se pretaka po mesu ter mišicah v telesu. Vadba učinkuje tako, da vaše roke naredi trdne in močne kot železo. Mogoče je, da čutite ali pa ne čutite energije v mišicah, vsak posameznik, čuti vadbo na svoj način. Ko je vaša življenjska energija v mišicah, se to čuti kot jeklena moč.

 

meridiani 150 x 150TRETJA RAVEN – MERIDIANI TELESA

Ljudje imamo v telesu meridiane oziroma energetske poti, po katerih se pretaka življenjska energija, vsak meridian pa je povezan s točno določenim organom. Imamo 12 glavnih meridianov ter 8 dodatnih. Vsi so nevidni, vendar tvorijo zapleteno energijsko mrežo po celem telesu. Na tretji ravni se meridiani napolnijo z življenjsko energijo.

 

Notranji organi 1ČETRTA RAVEN – ORGANI

Iz meridianov nato življenjska energija potuje v notranje organe. Na tem nivoji energija prodre iz meridianov v notranje organe, kar organe naredi bolj zdrave.

 

 

Zarece kostiPETA RAVEN – KOSTI IN KOSTNI MOZEG

Čisto na koncu življenjska energija priteče na najglobjo raven, to je v kosti in kostni mozeg. Po teoriji kitajske medicine ta raven zajema tudi živčni sistem.

 

 

Koristi qigong vaj za kostni mozeg z zahodne perspektive

V kostnem mozgu nastajajo tako bele kot rdeče krvne celice, ki so ključnega pomena za obrambni sistem telesa. S sklopom vaj “čiščenje kostnega mozga” povečamo količino teh krvnih celic, saj se z vadbo poveča globoka cirkulacija, tudi globje v kosteh.

Rdeče krvničke

Sodobne raziskave so pokazale, da se gostota kosti lahko poveča s pomočjo pritiska na strukturo skeleta. Iz tega razloga je qigong za kosti dobra izbira, ki pripomore k močnemu skeletu. Kostna gostota je izjemno pomembna, še posebno pri preprečevanju obolenj kot je osteoporoza, ki pa je v starosti zelo pogosta. Večja kostna gostota zmanjšuje tveganje za pojav te bolezni, pri kateri so kosti krhke in šibke ter se hitro zlomijo.

Mišice, ki so neposredno povezane s kostmi, bodo ob krčenju in popuščanju pri izvajanju qigong vaj proizvajale električne impulze. Ti električni impulzi bodo preko teh vaj spodbujali kroženje življenjske energije in jo pripeljali globoko v kosti. Izvajanje qigong vaj ”čiščenje kostnega mozga” bo vašemu telesu zagotovilo zadnji potisk energije ”či” globoko v telo. Po vajah boste lahko čutili kako vaše celotno telo vibrira vse do jedra.

 

 Imena vaj in zaporedje: 

1. Nabiranje zvezd

2. Vlečenje vola za rep

3. Spuščanje navzdol medtem ko se raztegujete

4. Primemo se za uho in pogledamo navzgor

5. Goska se počasi spušča

6. Modri zmaj pokaže svoje Kreplje

7. Lačni tiger ujame svoj plen

8. Molitev

9. Igranje na nebesni boben

 [/alert][/row]