Zakaj bi morali meditacijo učiti v šolah

Si lahko predstavljate… učilnico polno otrok, ki tiho sedijo z zaprtimi očmi… mirni, brez pogledov sem in tja, brez drezanja, smejanja in pečanja… po vsem tem, pa se otroci osredotočijo na to, kar se učijo. Predstavljajte si otroke s samokontrolo. Otroke, ki so bolj kreativni in sodelujoči. Se sliši nemogoče? Pa ni! V tujini obstaja nov trend v šolah: MEDITACIJA. Milijone odraslih že prakticira meditacijo zaradi njenih fizičnih, čustvenih, mentalnih in duhovnih učinkov in meditacija v šolah (vsaj v tujini) postaja razširjena praksa.

Mnogo naprednih učiteljev  v svoje ure že vključuje nekaj minut meditacije. Zelo pogosto se otroci učijo meditacije v šolah za borilne veščine, čas pa je, da ta trend postane bolj razširjen.

CD Meditacija – Vas zanima kako meditirati kot Zen mojster ŽE DANES! Oglejte si CD v naši TRGOVINI!

Meditacija BrainWave – brez težav v meditativno stanje. Oglejte si CD v naši TRGOVINI!

Se spomnite vaših šolskih dni? En del odraščanja, na katerega ste morda pozabili ali pa ste ga potlačili, je bil vsekakor stres. Vsak otrok  se ukvarja z neko obliko akademskega pritiska, zbadanjem sovrstnikov, pričakovanji staršev, s telesnimi spremembami, razvojem jaza,  samozavestjo itd. To je vsekakor precej za vsakega otroka in lahko povzroči veliko stresa. Meditacija predstavlja najbolj učinkovito metodo za eliminiranje stresa, saj se spopade z vzrokom težav in ne samo z njihovim prekrivanjem. Čeprav redno gibanje in šport predstavlja odlično metodo za spopadanje s stresom, pa ne vpliva na vzroke stresa. Le meditacija ima to moč.

 

Kako lahko meditacija pomaga otroku

Meditacijo lahko otroci izvajajo prav tako učinkovito kot odrasli.  Otroci vseh starostnih skupin se lahko naučijo različnih tehnik meditacije, ki vključujejo dihanje, objektno meditacijo, mantre, brainwave entrainment, vodeno meditacijo ali vizualizacijo. Učinki meditacije v šoli so večji fokus, izboljšane mentalne sposobnosti, večji občutek kooperacije in skupnosti in še veliko več. Meditacija prav tako odlično deluje na otroke z motnjo pozornosti in hiperaktivnosti (ADHD) in pri drugih učnih težavah. Otroci z ADHD, ki redno meditirajo, imajo večjo sposobnost koncentracije, zbranosti in si zapomnijo več kot bi si sicer.

Majhni otroci imajo tako velike koristi od meditacije kot starejši in odrasli. Na majhne otroke zelo pozitivno vpliva vodena meditacija, ker morda še ne morejo razumeti bolj ezoteričnih konceptov kot je »prazna glava« ali kaj pomeni biti pozoren na svoje misli. Tu je nekaj primerov, kako lahko vodena meditacija pomaga v šoli.

domislija• Meditacija lahko pomaga pri učenju težkih snovi. Ker so besede prevedene v slike v možganih, lahko izkušen učitelj pomaga učencem ustvariti mentalne slike konceptov oz. idej s pomočjo že znanih predstav. S tem omogoča, da otrok razvija svojo kreativnost in domišljijo in ustvarja nove interpretacije.

 

matematika• Pomaga otrokom pri reševanju logičnih problemov tako, da jih vodi, da si predstavljajo rešitev in da se ne osredotočajo toliko na problem.

 

 

otrok meditira• Pomaga otrokom, da se začnejo bolje zavedati svojega telesa, ko učitelj usmerja njihovo pozornost navznoter.

 Starejši otroci in najstniki lahko občutijo koristi meditacije skozi večjo samozavest. Vsakodnevne stresne situacija bodo videli v povsem drugačni  luči. Učitelj lahko skozi vodeno meditacijo otroku pomaga razviti močan občutek empatije in sočutja do drugih. Meditacija se lahko uporablja tudi za umiritev uma pred izpiti. Vsi vemo kako negativno lahko stres vpliva na našo sposobnost reševanja problemov in na naš spomin.

Meditacija ima fizične učinke, ki pripomorejo pri učenju: fizično spremeni možgane (na bolje!). Številne znanstvene raziskave so pokazala, da meditacija povečuje število sivih celic v predelih možganov, ki jih povezujemo z učenjem, srečo, spominom, empatijo in sebstvom. Meditacija zmanjšuje število sivih celic na področjih možganov, ki jih povezujemo s stresom. Vendar to še ni vse. Zaradi meditativne prakse možganska skorja postane debelejša, s tem pa se ojačajo »procesne sposobnosti« možganov.

Šole, ki so že uvedle meditacijo v svoj učni načrt, kažejo boljše rezultate na testih in pri drugih merljivih dosežkih (večji procent učencev, ki nadaljuje študij).

Meditacija predstavlja odličen dodatek k pouku. Otroci se naučijo veliko stvari v šoli. Vendar stvari, ki se jih naučijo skozi meditacijo, predstavljajo morda najboljša orodja, ki jih lahko uporabijo v vsakodnevnem življenju: fokus, koncentracija, vztrajnost, potrpežljivost, samozavest, samozavedanje, samokontrola in še več. Tudi če bi meditaciji vzeli vse kognitivne pozitivne učinke, ki jih ima, bi predstavljala vreden dodatek vsakemu pouku. Raziskave so pokazale tudi znižanje odsotnosti zaradi bolezni, zmanjšanje nasilja in  neprimernega obnašanja v šolah kot del pozitivnih učinkov redne meditacije.

0 Comments

Imate dodatno vprašanje glede člankov, urnika vadbe, vsebine ali pa želite le deliti svoje mnenje ali osebne izkušnje? Pustite na strani vaše sporočilo! (Da bo stran bolj interaktivna, je komentiranje zaželeno!)

Have your say!

Trgovina - Izdelki za zdravje Magnetni izdelki iz turmalinabakrena zapestnicaBrainwave avdio-terapijaturmalin nogavicemandala obesek in verizicanapihliva zračna opornicaakupresurni prstan iz napestnicagignong masažna metlicabakrene nogavice baner
CD Meditacija – Vas zanima kako meditirati kot Zen mojster ŽE DANES! Oglejte si CD v naši TRGOVINI!

CD Meditacija – Vas zanima kako meditirati kot Zen mojster ŽE DANES! Oglejte si CD v naši TRGOVINI!