10 magičnih učinkov, kako glasba učinkuje na vaš um

1. Učenje

učenje glasbeUčenje klavirja ne bo izboljšalo samo vaših glasbenih sposobnosti, ampak lahko izboljša tudi vizualne in verbalne sposobnosti. Študija otrok med 8 in 11 letom starosti, ki so hodili na glasbene tečaje, je pokazala, da učenje glasbenega inštrumenta ne učinkuje le na glasbene sposobnosti, ampak vpliva tudi na kognitivno in vizualno percepcijo.
Učinki glasbe na kognicijo vplivajo tudi na nevrološko oživčenje. Po raziskavah naj bi umirjena glasba, kot so npr. Mozartove mojstrovine, lahko zmanjšale število epileptičnih napadov. Te rezultati so objavljeni v eksperimentu leta 1998 “Mozart Effect on Epileptiform Activity.”

2. Chills

kurja polt  - chillsSte že kdaj dobili kurjo polt, ko ste poslušali glasbo. Vas je zazeblo (chills). Ljudje, ki so bolj odprti za izkušnje, pogosteje doživljajo kurjo polt ob poslušanju glasbe. Veliko bolj verjetno je, da bodo ti ljudje tudi igrali glasbeni inštrument. Po vsej verjetnosti glasba odpre ljudi, da bolj polno zaznavajo izkušnje in življenje. Polno zaznavanje pa je pot do polnega življenja.

 

3. Aktivno poslušanje glasbe povečuje srečo

intenzivno poslušanje glasbeČe ob glasbi nimate kurje poti, bi morali glasbi prisluhniti bolj. V raziskavi (2013), ki sta jo opravila Ferguson in Sheldon, so udeleženci raziskave, ki so poslušali klasične kompozicije Aarona Coplanda, medtem ko so aktivno poskušali biti srečnejši, svoje počutje dvignili veliko bolj kot tisti, ki so glasbo poslušali le pasivno. To nakazuje na to, da je lahko poslušanje glasbe prav tako neka oblika meditacije, kjer lahko krepimo svojo pozornost in s tem dvigujemo srečo. http://dx.doi.org/10.1080/17439760.2012.747000

4. Petje v zboru združuje

petje v zboru zbližujeKer je glasba pogosto družbena dejavnost, nas ustvarjanje glasbe združuje. Študija opravljena na finskih študentih, je pokazala, da so bili študentje, ki so bili vključeni v skupinske tečaje glasbe, veliko bolj zadovoljni s šolo na vseh področjih. Raziskave so tudi pokazale, da imajo ljudje zelo radi možnost, da se sinhronizirajo z drugimi. Ta občutek pripadnosti povzroči, da se imajo ljudje raje tudi znotraj skupine. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14613808.2013.829428#.U11g4fmSxBk

5 . Glasba zdravi bolezni srca

glasba zdravi bolezni srcaOziroma vsaj pomaga zniževati stres in anksioznost, ki so pogosti vzroki za nastanek bolezni srca in ožilja.
Pregled 23 študij, ki zajemajo skoraj 1.500 bolnikov, je pokazalo, da poslušanje glasbe zmanjša srčni utrip, krvni tlak in občutek tesnobe pri bolnikih bolezni srca ( Bradt & Dileo, 2009)

 

 

6. Zakaj žalostna glasba osrečuje

žalostna glasba osrečujeVsi glasbeni navdušenci vedo, da ima glasba lahko katarzičen učinek. Zanimivo pa je, da lahko nekaterim ljudem žalostna glasba izboljša počutje. Raziskave pravijo, da je to zato, ker ta glasba ustvari zanimivo mešanico čustev, negativnih kot tudi pozitivnih. Negativna čustva v glasbi zaznavamo, vendar jih ne čutimo močno. http://www.spring.org.uk/2013/07/why-do-we-enjoy-listening-to-sad-music.php

 

 

7. Vidimo bolj srečne obraze

srečni obraziGlasba lahko spremni počutje. Že samo 15 sekundo poslušanje glasbe lahko spremeni naše zaznavanje čustev na obrazih drugih ljudi.
Študija, ki jo opravil Logeswaran (2009 ), je ugotovila, da hitra doza vesele glasbe v udeležencih raziskave povzroči, da zaznavajo obraze drugih ljudi kot veliko srečnejše.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304394009003279

 

8. Barva glasbe

barva glasbeGlasba v ljudeh naravno vzbudi misel na določene barve. V različnih kulturah ljudje določeno vrsto glasbe povezujejo z odločeno vrsto barve.
V študiji, ki jo je opravil Palmer (2013), so ljudje tako iz Mehike kot iz ZDA pokazali izjemne podobnosti pri povezovanju bolj dolgočasnih, temnejših barv z bolj žalostno glasbo in lažje, bolj žive barve z veselo glasbo. Nadaljnja študija je tudi pokazala, da so bile te zveze med glasbo in barvami narejene na podlagi čustvene vsebine glasbe.

 

9. Lahko glasba povrne vid?

glasba lahko povrne vid60% ljudi, ki doživi možgansko kap, utrpi poškodbe v predelih možganov, ki nadzirajo vid. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki poslušajo svojo najljubšo glasbo, lahko delno obnovijo poškodbe v možganih, kar izboljša tudi vid. Torej je lahko glasba pomembno orodje pri rehabilitaciji bolnikov po možganski kapi.

 

 

10 . Otroci so rojeni za ples!

Otroci so rojeni za ples!Otroci se od 5 meseca naprej ritmično odzovejo na glasbo. Glasbo zaznavajo veliko bolj pomembno kot govor.
V študiji Zener in Eerola (2010), so otroci spontano plesali na različno glasbo. Otroci, ki so najbolj ujeli ritem, so se tudi najbolj smejali.
Morda imamo glasbo res v genih!
http://www.pnas.org/content/107/13/5768

1 Comment
  1. Why do Minor Chords Sound Sad?

    The Theory of Musical Equilibration states that in contrast to previous hypotheses, music does not directly describe emotions: instead, it evokes processes of will which the listener identifies with.

    A major chord is something we generally identify with the message, “I want to!” The experience of listening to a minor chord can be compared to the message conveyed when someone says, “No more.” If someone were to say the words “no more” slowly and quietly, they would create the impression of being sad, whereas if they were to scream it quickly and loudly, they would be come across as furious. This distinction also applies for the emotional character of a minor chord: if a minor harmony is repeated faster and at greater volume, its sad nature appears to have suddenly turned into fury.

    The Theory of Musical Equilibration applies this principle as it constructs a system which outlines and explains the emotional nature of musical harmonies. For more information you can google Theory of Musical Equilibration.

    Bernd Willimek

Imate dodatno vprašanje glede člankov, urnika vadbe, vsebine ali pa želite le deliti svoje mnenje ali osebne izkušnje? Pustite na strani vaše sporočilo! (Da bo stran bolj interaktivna, je komentiranje zaželeno!)

Have your say!