Maček

8 akupresurnih točk, ki odpravijo alkoholnega mačka

Alkoholni maček je posledica prekomernega pitja alkohola. Alkohol povzroči depresijo v centralnem živčnem sistemu. S tem se oslabi koordinacija, spomin in zmanjša prisebnost. Alkohol prizadene tudi vizualno ter slušno zaznavanje.

alkoholni maček

Posledica uživanja alkohola je razširitev krvnih žil ter padec glukoze (sladkorja) v krvi. Čeprav po eni strani dobro poznamo učinke alkohola na organizem, pa dejavnikov, ki povzročijo mačka, ne razumemo najbolje. Verjetno simptome mačka povzroči dehidracija, pomanjkanja spanja, kopičenje acetaldehida in nekaterih snovi, ki dajo pijači barvo, vonj in okus. Vodka, gin in ostale čiste alkohole pijače vsebujejo manj teh dodatkov, zato te alkoholne pijače po navadi telo bolje prenaša.

Akupresura

 Akupresura lahko lajša veliko negativnih simptomov, ki jih povezujemo z mačkom: utripajoč glavobol, bolečine v očeh, preobčutljivost na svetlobo in zvok, slabost in utrujenost. Akupresura poveča krvni obtok in sprosti mišice. Ko kri in energija prosto krožita, vse funkcije v telesu delujejo bolje in človek se počuti vitalno in poln energije. Povečan pretok krvi tudi omogoča telesu, da se hitreje razstrupi in opravi mačka. Čeprav so v tem članku opisane akupresurne točke, ki pomagajo premagati mačka, lahko te akupresurne točke uporabite tudi za uravnoteženje sistema in odstranitev negativnih vedenskih vzorcev, tako da lahko npr. premagate odvisnosti od alkohola. Če ste v preteklosti veliko pili ali če vas mika, da bi pili, pa tega nočete, lahko z akupresuro dvakrat dnevno odpravite skušnjavo.  Seveda je pametno, da si poiščete pomoč ali podporo skupine in da spremenite tudi druge vedenjske vzorce in prepričanja.

Odlične akupresurne točke za premagovanje alkoholnega mačka

Ni potrebno, da uporabljate vse te akupresurne tečke. Uporabite le eno ali dve, ko imate čas in proste roke.

Združena dolina - Hoku (Li 4)Združena dolina – Hoku (Li 4)

Pozor: Te točke ne smejo uporabljati nosečnice, saj lahko povzroči prezgodnje popadke.

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine (na splošno), še posebej prednje glavobole, ki so posledica mačka, bolečine v rami in porodne bolečine.

 

Nebesni steber (B 10 - Mehur)Nebesni steber (B 10 – Mehur)

Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici.

Pozitivni učinki: Odpravlja stres, sindrom izgorelosti, izčrpanost, nespečnost, težko glavo, napetost v očeh, trd vrat in bolečine v grlu.

 

Trebušna Žalost (SP 16 - Vranica)Trebušna žalost (SP 16 – Vranica)

Lokacija: Pod robom prsnega koša, polovice palca stran od linije z bradavico.

Pozitivni učinki: Lajša mačka, slabost, bolečine v želodcu, prebavne motnje, slab apetit, krče v trebuhu in kolcanje.

 

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Odpravlja glavobol, utrujene oči, mačka, alergije in artritis.

 

 

Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)Tretje oko (GV 24,5 – Nadzorujoči kanal)  

Lokacija: Neposredno med vašimi obrvmi v vdolbini, kjer most nosu sreča sredino čela.

Pozitivni učinki: Odpravlja glavobol, prebavne motnje in slabo samopodobo; pomaga tistim, ki imajo občutek, da je njihova duhovna rast blokirana.

 

Vesterni Dvorec (GV 16 – Vodilni meridian)Vetrni dvorec (GV 16 – Nadzorujoči kanal)

Lokacija: V središču na zadnji strani glave v veliki vdolbini pod zatiljem.

Pozitivni učinki: Lajša mačka, glavobol, vrtoglavico, trd vrat, zastoje v glavi in duševne motnje.

 

 

Obrazna lepota (St 3 - Želodec)Obrazna lepota (St 3 – Želodec)

Lokacija: Na dnu ličnic, neposredno pod zenico.

Pozitivni učinki: Lajša pristisk v glavi, pekoče oči, krvave ali otekle oči.

 

 

Vrtanje bambusa (B 2 - Mehur)Vrtanje bambusa (B 2 – Mehur)

Lokacija: V vdolbini zunaj mostu nosu, na notranjem robu obrvi.

Pozitivni učinki: Lajša mačka, rdeče in boleče oči, glavobol, meglen pogled, boleče sinuse, seneni nahod in zastoje v glavi.

 

 

Akupresurna terapija za odpravo mačka

Udobno se usedite.

 1. Korak

Držite v LI 4 (Združena dolina): Odprite levo roko pred sabo tako, da je dlan obrnjena navzdol. LI 4 je protivnetna točka, ki je v središču med palcem in kazalcem. Postavite desni palec na vrh mišice na levi roki med palcem in kazalcem in s kazalcem desne roke pritisnite spodaj. Izvajajte pritisk tako, da stisnete palec in kazalec desne roke. Pritisk naj bo usmerjen proti kosti, ki združuje palec in kazalec. Naredite nekaj dolgih, počasnih in globokih vdihov, kot izvajate pritisk na tej točki. Nato pritisnite LI 4 na vaši desni strani roki z levim palcem in kazalcem. Držite vsako stran po nekaj minut.

Združena dolina - (LI 4 – Debelo črevo) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj. Združena dolina - Hoku (Li 4) Pozitivni učinki: Odpravlja zaprtje, glavobole, zobobole, bolečine v rami, artritis in bolečine ob porodu.

 2. Korak

Trdno pritisnite na točki B 10 (Nebesni steber): Ponovno ukrivite prste in zataknite konice prstov za mišici na vratu. Trdno pritisnite akupresurno točko, medtem ko globoko dihate eno minuto.

Nebesni steber (B 10 - Mehur) Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici. Nebesni steber (B 10 - Mehur) Pozitivni učinki: Lajša čustvene stiske, izgorelost, izčrpanost, depresijo in težko glavo.

 3. Korak

Trdno pritisnite  (Vrata zavesti): Pritisnite palca pod zatilje v udrtino med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen. Pretisk postopno povečajte medtem, ko glavo rahlo nagnete nazaj. Držite ti točki, dokler ne občutite močnega in enakomernega pulza na obeh straneh. Držite eno minuto.

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave. Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Pozitivni učinki: Lajša glavobole, zastoje v glavi, artritis, bolečine v vratu in razdražljivost.

 4. Korak

Držite obe točki B 2 (Obrazna lepota) in St 3 (Vrtanje bambusa) skupaj: Položite palec in kazalec na zgornji greben očesnih jamic (B 2) blizu mostu nosu, pod robom obrvi. Začutili boste rahli udrtini. Nato odprite palec in kazalec druge roke in jih položite tik pod ličnico na obeh straneh. Držite to kombinacijo eno minuto, oči imejte zaprte.

Obrazna lepota (St 3 - Želodec)  Lokacija: Na dnu ličnic, neposredno pod zenico. Vrtanje bambusa (B 2 - Mehur) Lokacija: V vdolbini zunaj mostu nosu, na notranjem robu obrvi.

 5. Korak

Pritisnite točko SP 16 (Trebušna žalost): Ukrivite prste in položite blazinice prstov tik pod rebri v liniji z bradavicami. Držite točko eno minuto, medtem ko globoko dihate skozi nos.

Trebušna žalost (SP 16 - Vranica) Lokacija: Pod robom prsnega koša, polovice palca stran od linije z bradavico. Trebušna žalost (SP 16 - Vranica) Pozitivni učinki: Lajša mačka, slabost, bolečine v želodcu, prebavne motnje, slab apetit, krče v trebuhu in kolcanje.

 6. Korak

Držite GV 16 (Vetrni dvorec) in GV 24.5 (Tretje oko) skupaj: Pritisnite svoj palec v središče lobanje na zadnji strani glave v veliko votlino pod zatiljem. Držite ti točki eno minuto, oči imejte zaprte. Svojo pozornost usmerite na točko Tretje oko. Dihajte globoko in sprostite svoj um.

GV 24,5 Akne Vesterni Dvorec (GV 16 – Vodilni meridian) Lokacija: V sredini na zadnji strani glave, v veliki udrtini pod zatiljem.

 

Vesterni Dvorec (GV 16 – Vodilni meridian) Pozitivni učinki: Pomaga očem, ušesom, nosu in grlu; lajša duševne težave in glavobol. 7. Korak

Vaja za odpiranje zgornjega hrbta

Stoje razkoračeno, noge so iztegnjene. Na hrbtni strani položite skupaj dlani in prepletite prste. Počasi pripeljite zgornji del telesa naprej in navzdol, medtem ko vaše roke silijo proti nebu. Naredite nekaj globokih vdihov in izdihov v tem položaju, nato sprostite roke in pustite, da se zazibajo nekajkrat naprej in nazaj. Pokrčite kolena in se postavite v začetni položaj. Ta vaja pripelje kri v glavo in poveča cirkulacijo. 

vaja za odpravo alkoholnega mačka

 8. Korak

Masirajte Lv  3 (Točka treh milj):  Položite oba kazalca na vsaki nogi med palec in drugi nožni prst. Poiščite vdolbino med kostmi na vrhu stopala. Pritisnite proti smeri kosti drugega nožnega prsta in temeljito masirajte trideset sekund. To je odlična točka za sprostitev poti v glavi.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Pozitivni učinki: Lajša glavobole, utrujene oči in mačka. Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Pozitivni učinki: Lajša glavobole, utrujene oči in mačka.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

Marko Preston

0 Comments

Imate dodatno vprašanje glede člankov, urnika vadbe, vsebine ali pa želite le deliti svoje mnenje ali osebne izkušnje? Pustite na strani vaše sporočilo! (Da bo stran bolj interaktivna, je komentiranje zaželeno!)

Have your say!