Kako izboljšati in uravnovesit proizvodnjo hormonov s QiGong vadbo

Čeprav v kitajski medicini ne najdemo ekvivalent besedi »hormoni«, kot so le te mišljeni v zahodni medicini, pa kitajska medicina ima besedo Jing, ki ji pravimo tudi starševska esenca. Tradicionalno kitajska medicina pravi, da je starševsko esenco moč spremeniti v Qi, ki stimulira pravilno delovanje telesa in izboljšuje splošno vitalnost. Jing vpliva na aktivnost, mišljenje, rast in metabolizem. Je direktno povezan z močjo vašega Qi-ja. Za naš namen  bom besedo Jing v tem članku uporabljal kot ekvivalent hormonom, ki jih proizvedejo žleze z notranjim izločanjem.

kako spodbuditi delovanje hormonov

Tako kot Jing, hormoni determinirajo dolgoživost in tudi zdravje. Hormoni vplivajo na naše emocije in počutje, veliko vlogo pa imajo tudi pri nastanku depresij. Naučite se kako vplivati na proizvodnjo vaših hormonov s pomočjo stimulacije žlez in s tem ustvarite pozitivne spremembe v vseh aspektih vašega življenja.

Hormoni

hormoni mulekuleHormoni so kompleksni kemijski obveščevalci, ki jih proizvedejo žleze z notranjim izločanjem in se prenašajo s pomočjo krvi in limfe. Imajo izredno močan in globok vpliv na funkcije v človeškem telesu. Po kitajski medicini tako Jetra kot Ledvice nadzirajo rast in reprodukcijo, zato jih tesno povezujemo z endokrinim sistemom. Ledvica dajejo vitalno esenco, ki hrani kosti in vplivajo na seksualni razvoj. Jetra na drugi strani povezujemo z elementom lesa, ki promovira rast in cirkulacijo Krvi po telesu.

Ko je človek mlad, je pomembno da se proizvodnja hormonov  v telesu uravnoteži. Ko je človek star, je pomembno da  se proizvodnja hormonov v telesu poveča, saj se funkcije žlez z leti upočasnijo. QiGong vadba spodbuja telo na tak način, da uravnoteži ravnovesje hormonov v telesu. Pri starejših pa QiGong vadba  deluje tudi na  sam nivo hormonov v telesu. QiGong  zato še posrebaj dobro deluje na ženske, ki so v menopavzi oz. vanjo ravno vstopajo.

QiGong mojstri verjamejo, da  kadar z vadbo vplivamo na ene žleze v telesu (npr. nadledvične), s tem vplivamo na vse žleze. Hormoni, ki so proizvedeni v eni endokrini žlezi,  pošiljajo signale do drugih organov in drugih žlez. Medtem, ko nekatere žleze res delujejo neodvisne, večina deluje soodvisno in tvorijo kompleksno interakcijo. Te relativno majhne žleze imajo močan vpliv na splošno zdravje, tako zelo močno, da lahko okvara ene žleze sesuje celotni sistem telesa. Endokrini sistem vključuje hipofizo, hipotalamus, epifizo, ščitnico, obščitnica, timus, nadledvični žlezi, trebušna slinavka, jajčniki, moda.

 

 Žleze:  hipofiza, hipotalamus, epifiza

Hipofiza

HipofizaMožganski privesek ali hipofiza, je ena izmed glavnih žlez saj vliva na veliko drugih endokrinih žlez. To je mala siva struktura v velikosti zrna čičerike. Nahaja v koščeni vdolbini lobanjskega dna v tako imenovanem turškem sedlu v višini oči. Hipofiza izloča mnogo hormonov, ki regulirajo ključne procese v telesu.

V kitajski medicini je hipofiza povezana s točko Yintang. Tej točki pravimo tudi tretje oko in se nahaja na sredini obeh obrvi. Tretje oko povezujemo z notranjo zaznavo in zavestjo. Stimulacija/ kultivacija tretjega očesa omogoča zaznavo avre in energetskega polja okoli naših teles. V navezavi z hipotalamusom, hipofiza kontrolira normalno delovanje funkcij kot so spanje, apetit, telesno temperaturo, spolno dozorevanje in  reprodukcijo. Hormoni hipofize močno vplivajo na fiziologijo telesa in vplivajo na zdravje spolnih organov, ravnovesje tekočin v telesu, krvni pritisk, zadrževanje soli, proteine določenih kosti in na delovanje ščitnice in nadledvičnih žlez. Pri ženskah hormoni hipofize stimulirajo tudi  jajčnike, popadke med rojstvom, proizvodnjo mleka itd.

Hipotalamus

HipotalamusHipotalamus se nahaja v centru možganov blizu hipofize. Čeprav nekateri ne uvrščajo hipotalamusa v skupino enokrilnih žlez, pa ga tu omenjam, ker ima mnogo funkcij žlez.  Poleg endokrinega funkcij, ki jih opravlja skupaj z hipofizo, hipotalamus regulira biološko uro in spalni ritem. V telesu obstaja več kot 100 različnih internih ur, ki se nahajajo v organih, tkivih in drugih celicah v telesu, vse pa so sinhronizirane z hipotalamusom. Izločanje hipotalamusa tudi pomaga regulirati ravnovesje vode v telesu, metabolizem sladkorja in maščobe, telesno temperaturo in pri izločanju drugih endokrinih žlez. Hipofiza in hipotalamus integrirata simpatično in parasimpatično aktivnost živčnega sistema, kar regulira ritme telesa, kaj se zbudimo, kdaj zaspimo, pri ženskah pa tudi regulirata menstruacijski cikel in ovulacijo.

Epifiza

epifiza oz češarikaTako kot hipofiza, je bila epifiza obravnavana s strani starodavnih kultur kot tretje oko oz. kot  nebesno oko. Francoski filozof René Descartes je epifizo označil kot sedež človeške duše, lokacijo kjer se nahaja um. Prav tako se epifiza nanaša na kronsko čakro (točko stoterih srečanj), povezujemo pa jo tudi z duhovno zavestjo in razvojem višje zavesti.  Epifiza ima izredno pomembno vlogo pri delovanja človeškega telesa, kako zelo pomembno,  pa so pokazale komaj novejše raziskave.

Epifiza se nahaja globoko v možganih, njena primarna funkcija pa je izločanje melatonina, močne telesne kemikalije, za katero se verjame, da zavira električno aktivnost možganov in regulira dnevne telesne ritme. Najbolj znan  med njimi je dnevno/nočni ritem, ki mu pravimo cirkadialni ritem. Smatra se, da ravnovesje melatonina preprečuje »jet lag« in sezonsko depresijo. Melatonin stimulativno vpliva na imunski sistem in morda lahko tudi vpliva pri preprečevanju raka.  V kitajski medicini se že dolgo smatra da epifiza kontrolira hitrost spolnega razvoja in ima veliko vlogo pri zaviranju staranja.  Aktivacija epifize je pomembna za ohranjanje mladostnosti in vitalne energije.

Ko izvajate vizualizacijsko vajo za hipofizo, hipotalamus in epifizo, si predstavljajte sebe kakšni ste, ko vam te žleze delujejo popolno.

Ščitnica in obščitnica

Ščitnica in obščitnicaŠčitnica je železa  metuljaste oblike, ki se nahaja na spodnjem delu vratu pred sapnikom. Tehta skoraj 28g in sestoji iz mešičkov, napolnjenih s koloidom, ki izločajo hormona tiroksin in trijodtironin. Vsak organ v našem telesu, srce, pljuča, želodec, črevesje, koža, lasje, nohti, možgani, spolni organi itd. potrebujejo hormone ščitnice za pravilno delovanje. Skupaj z obščitnico, ščitnica regulira telesni metabolizem in ravnovesje kalcija. Omogoča normalen razvoj od rojstva do poznih let.

Ščitnica vpliva na bazalni metabolizem in indirektno vpliva na rast in presnovo. Temu pomaga tudi slina v ustih, ki se poveča skozi QiGong vadbo. Slini v kitajski medicini pravimo tudi »nebesna voda« in vsebuje snovi, ki ohranjajo optimalno zdravje, ko jo pogoltnemo. Ko se slina nabere v ustih med QiGong vadbo, jo pogoltnite z mislijo, kako blagodejno bo ta slina vplivala na vaše zdravje.

Obščitnico sestavljajo štiri endokrine žleze, po dve za vsako ščitnico. Obščitnica proizvaja hormon, ki pomaga regulirati nivo kalcija in fosforja v telesu. Primerni nivo kalcija v telesu, je esencialnega pomena za mišice, kosti in živce. Če obščitnica proizvaja prevelike količine hormonov to privede do hiperparatiroidizma.

Hiperparatiroidizem povezujemo s številnimi težavami. Ljudje imajo mentalne težave, kost so depresija, razdražljivost in slabo počutje.  Zelo pogoste so tudi bolečine v trebuhu in slabost. Zaradi prevelike količine kalcija v telesu se v sečilih lahko pojavijo kamni.  Ljudje, ki trpijo za to vrsto bolezni, imajo lahko tanke in krhke kosti, ki jih spremlja bolečina. To se pojavi, ker obščitnica iz kosti pobere več kalcija, kot se ga nadoknadi. To je lahko resen problem še posedaj za starejše ljudi,  ki lahko hitro utrpijo težke zlome.  Uravnoteženje hormonov obščitnice ohranja dobre in trne kosti tudi v pozni starosti.

Ko pošiljate Qi v vašo ščitnico in obščitnico, se osredotočite na simptome, ki jih morda imate in si prestavljate kako vaše žleze žarijo od zdravja.

Žleza timus oziroma priželjc

Žleza timus oziroma priželjcJe mala žleza, ki se nahaja v prsih na zgornjem delu prsnice in sega vse do vratu. Ta žleza doseže svojo polno velikost med puberteto. S starostjo pa se ta žleza počasi zmanjšuje in začne slabeti.

Timus predstavlja pomembno komponento telesnega odziva na bolezni in ima ključno vlogo pri dozorevanju specifičnih  belih krvničk: T-limfocitov, ki jim pogosto pravimo tudi T-celice.

Obstaja mnogo obliki T-limfocitov, njihova osnovna funkcija pa je, da se borijo proti boleznim na celičnem nivoju. Kako zelo pomembno vlogo ima priželjc pri odrasli osebi še vedno ni jasno, jasno pa je, da je njegova vloga v sodobni medicini podcenjena.  Ravno zaradi tega je pomembno, da si vzamemo čas in naredimo vse kar lahko, da to železo ohranimo zdravo.

Trebušna slinavka

trebušna slinavkaZdrava trebušna slinavka vam pomaga prebaviti hrano, ohranja jasne misli in uravnava nivo sladkorja v telesu.  Trebušna slinavka je tako prebavni organ kot tudi endokrina žleza.  Nahaja se za spodnjim predelom želodca , takoj pod pljuči.

V svoji prebavni vlogi trebušna slinavka proizvaja prebavne sokove, ki vsebujejo encime. Te encimi se najprej zberejo  v pankreasov vod nato pa se izlivajo v  dvanajsternik, kjer pomagajo prebaviti  ogljikove hidrate, maščobe, in proteine.  Prebavno izločanje trebušne slinavke je tudi pomembno za preprečevanje želodčne kisline. Hormonsko, endokrino tkivo trebušne slinavke izloča inzulin in glukagone , ki regulirajo nivo glukoze (sladkorja) v krvi. Inzulin, ki ja najpomembnejši hormon trebušne slinavke, pomaga prenašati glukozo po našem krvnem obtoku do telesnih tkiv in celic. Ko telo proizvaja ravno pravšnje količine hormona in sokov, naš krvni sladkor in metabolizem spodbujata celostno zdravje. Pravšnja količina glukoze pomaga pri pravilnem delovanju možganov. Abnormalni nivoji glukoze, kot pri diabetikih, pa lahko poškoduje ledvica, oči, žile in živce. Vnetje trebušne je lahko akutno ali kronično, rak trebušne slinavke pa je ena nažetjih oblik raka. Poskrbite za trebušno slinavko in ona bo poskrbela za vas. Pošiljate veliko ljubezni in zahvale vaši trebušni slinavki in se ji zahvalite, da pomaga vašemu metabolizmu in  da ohranja pravi nivo sladkorja v vašem telesu.

Jajčniki

jajčnikiZdrav nivo jajčnih hormonov v ženskem telesu spodbuja umerjenost, zbranost, dober spanec, močne kosti, zdravo kožo, vitalno energijo in seksualno vitalnost.

Jajčnika sta parni žlezi in sta podobni neoluščenim mandeljnom tako po obliki kot po velikosti.   Ležita levo in desno ob maternici v mali medenici. Jajčniki so odgovorni za fluktuacijo nivoja hormonov in so izredno pomembni za zdravje spolnih organov. Jajčniki skupaj s hipofizo in hipotalamusom, določajo kdaj ima ženska menstruacijo in kdaj bo nastopil porod. Ko nastopi menopavza, jajčniki začnejo proizvajati manjše količine estrogena in preneha se cikel menstruacij. Ženska se mora zavedati, da ni edina vloga jajčnikov delanje otrok.  Jajčniki so endokrine žleze, ki proizvajajo hormone, pred, med in po menopavzi. Po menopavzi proizvodnja estrogena in progesterona drastično vpade, vendar jajčniki še vedno proizvajajo androgene (moške hormone), kot so testosteron, čeprav v manjši količini.  Na srečo za ženske, se androgeni hormoni spremenijo v estrogen v maščobnih celicah.

Čeprav nivo hormonov z leti drastično upade, pa te spremembe nujno ne vodijo v zmanjšano vitalnost, moč in energijo.  S pravilno prehrano in redno  fizično aktivnostjo kot je QiGong, ženska lahko spodbuja pretok energije v jajčnikih in s tem poskrbi za dolgo vitalnost. Nasprotno s pogostim prepričanjem, nastop menopavze ne pomeni, da se jajčniki okvarijo, pomeni le spremembo od reprodukcijske funkcije k funkciji vzdrževanja.

Ne glede koliko ste stare ali v katerem življenjskem ciklu ste, ko usmerjate svoj Qi proti jajčnikom, s tem spodbujate delovanje le teh.  Z ljubeznijo in pozornostjo bodo vaši jajčniki skrbeli za vas celo življenje.

Nadledvični žlezi oz. nadledvičnici

Nadledvični žlezi oz. nadledvičniciNadledvične žleze nam pomagajo prebroditi stresna obdobja, krepijo imunski sistem, dvignejo nivo energije v telesu in ohranjajo čist um.

Nadledvični žlezi tudi nadledvičnici, nadobistnici, sta parni endokrini žlezi, ki se nahajata nad ledvicami. Posamezna železa je narejena iz dveh delov, rumenkaste skorje (cortex) in rdečkaste sredice (medulla), ki opravljata zelo različni funkciji. Zunanji del žlez, skorja proizvede spolne hormone, kot tudi hormone, ki urejajo metabolizem maščob, proteinov, ogljikovih hidratov in uravnavajo tekočine v telesu.  Te hormoni vplivajo tudi na nivo sladkorja in mineralov v krvi, imunske funkcije in krvni tlak. Drugi del celice sredice nadledvičnih žlez pomagajo premagovati fizični in emocionalni stres.

Skorja nadledvičnih žlez proizvaja hormoni, ki ohranjajo v ravnovesju mnoge telesne funkcije. Med njimi je najbolj znan hormon kortizol. Ta hormon ima mnogo učinkov, med drugim tudi pripravi telo na boj ali beg v stresnih situacijah, tako da dvigne nivo glukoze in zmanjša vse vnetne vnetja. Pravi nivo kotrizola v telesu je izrednega pomena. Ko je nivo kortizola v telesu povišan ali zmanjšanj lahko nastopijo številne zdravstvene težave.

Sredica nadledvičnih žlez izloča hormone kot so adrenalin, ki poveča srčni utrip, prisili srce v krčenje, pospeši pretok krvi do mišic in možganov, vpliva na sproščanje mišic in kontrolira astmo in alergije. Sredica tudi izloča noradrenalin, ki vpliva na mišice, metabolične procese, pritisk in odziv na stres. Sredica vpliva na simpatični živčni sistem, ki mobilizira naša sredstva za akcijo, odziv na stimulanse in nas pripravi na gibanje.

Po kitajski medicini je simpatični živčni sistem  Jang element. Medtem ko Jin predstavlja kvaliteto našega parasimpatičnega sistema in nadledvične skorje, ki vpliva na bolj notranji svet, hrane, vzdrževanja in skladiščenja. Jing/Jang ravnovesje znotraj nadledvičnih žlez je izrednega pomena.

Kitajska medicina gleda na nadledvične žleze in ledvice kot eno. Zdrave ledvice in nadledvične žleze so nujni pogoj za dolgo in zdravo življenje.

Pravilno delovanje nadledvičnih žele ohranja umirjeno stanje duha in dobro odpornost. Mnogo naših življenjskih razvad škoduje nadledvičnim žlezam. Kultiviranje in hranjenje ledvic oz. nadledvičnih želez je osrednjega pomena v kitajski medicini, še posebej, ko imamo za cilj dolgoživost.

Vaje za hormone

V tem sistemu vaj za hormone uporabljamo roke, da pošiljamo Qi do hipofize, hipotalamusa, epifize, ščitnice, obščitnice, trebušne slinavke, jajčnikov in nadledvičnih žlez. To bo spodbudilo žleze k njihovemu boljšemu delovanju, posledično pa bodo žleze služile kot katalizator za pravilno delovanje telesnih procesov. Te vaje se izvaja ne da bi se dotikali telesa, s pomočjo vizualizacij tako da pošiljate Qi preko laogong točk (center dlani) in skozi konice vaših prtov. Kako blizu telesa pridejo vaši prsti je vaša odločitev. Dovolite da gibi tečejo v koraku z vašo domišljijo.

Nabiranje Qi-ja

Vse vaje se začnejo z vajo nabiranje Qi-ja. Stojte sproščeno, z nogami nekje v širini ramen, roki sta ob bokih. Začnite z gibom za nabiranje Qi-ja tako,  da roki primeta pred telesom nekakšno navidezno žogo. S koleni se spustite nekoliko nižje. Med samim počepom se roki razpreta, kot bi se žoga med obema rokama malo povečala. Dlani sta ves čas usmerjeni ena proti drugi. Roke spuščamo proti zemlji in jih nato pripeljemo eno proti drugi, kot bi Qi med obema dlanema stisnili. Ko naberemo med rokama Qi zemlje, roki pripeljemo do lokacije endokrine žleze, kjer Qi nato pošljemo v to žlezo.

Vaja za hipofizo, hipotalamus in epifizo

Vdihnite ko naberete Qi-zemlje in ga pripeljite tik nad krono glave. Z izdihom namerno začnite mahati z srednje napetimi rokami, ki naj vibrirajo. Pošiljate Qi vaši hipofizi, hipotalamusu in epifizi. Vse tri žleze se nahajajo v centru možganov. Pustite da se pozornost ustavi na vsaki od posameznih žlez po izdihu.

Tiho se zahvalite vaši hipofizi, ki pomaga vsem vašim ostalim žlezam, da pozitivno vpliva na številne funkcije v vašem telesu od reprodukcije do rasti. Pošiljajte dobro namero vašemu hipotalamusu, ki kot del možganov povezuje vaš živčni sistem z endokrinim sistemom in kot endokrina žleza direktno vpliva na hipofizo. Pošiljate ljubezen in hvaležnost vaši epifizi, da v vas ustavlja procese staranja, pri ženskah regulira menstruacijo in pomaga jajčnikom izločati hormone in pomaga pri pravilnem delovanju možganov. Izvajajte enkrat v enem vdihu in izdihu.

Vaja za ščitnico in obščitnico

Naj bo vaš vrat vzravnan in centriran, vendar na napet. Vdihnite in zberite v rokah Qi zemlje in jih pripeljite pred vrat. Izdihnite in pošiljajte Qi iz vaših rok v ščitnico. Zahvalite se ščitnici, da omogoča organom zdravo delovanje in ohranja optimalni metabolizem. Osredotočite se na vašo obščitnico, ki se nahaja ob ščitnici. Tiho se ji zahvalite za njeno delovanje, da vam pomaga ohraniti optimalni nivo kalcija in fosforja v telesu, ki podpira vaše kosti. Izvajajte enkrat v enem vdihu in izdihu.

Vaja za timus (priželjc)

Timus se nahaja malo nad sredino vaših prsi na zgornjem delu prsnice. Vdihnite in zberite v rokah Qi zemlje in jih pripeljite tik nad vaše prsi. Izdihnite in pošljite energijo in lepe misli timusu. Zahvalite se mu za jačanje vašega imunskega sistema in za ohranjaje zdravih celic. Ko zaključite tapkajte dvanajstkrat s pestjo po vaši prsnici. Ko tapkate se predstavljate kako  timus žari z žarečo energijo. Izvajajte enkrat v enem vdihu in izdihu.

Vaja za trebušno slinavko

Vdihnite in zberite Qi zemlje. Izdihnite ko položite roke nad levo stranjo trebuha in se osredotočite na vašo trebušno slinavko. Rahlo mahajte z rokami in pošiljajte Qi v trebušno slinavko. Zahvalite se trebušni slinavki, da uravna vaš krvni sladkor, ki omogoča pravilno oskrbo vaših celic in se ji ob enem zahvalite za zdravo prebavo. Izvajajte enkrat v enem vdihu in izdihu.

Vaja za jajčnike (pri moškem moda)

Vdihnite in zberite v rokah Qi zemlje. Izdihnite,  ko položite roke nad sramno kost. Z rokami pošiljate valove energije vašim jajčnikom, ki so vam dajali jajčeca in redno menstruacijo vsa ta leta. Zahvalite se vašim jajčnikom za uravnotežen nivo spolnih hormonov (estrogen, testosteron, progesteron), kar vam daje miren spanec, zdravo kožo, močne kosti in tkiva in  močno spolno energijo.

Moški vajo izvajajo na enak način le da gre zahvala tu modom, za proizvodnjo semenčic, testosterona in za močan libido. Izvajajte enkrat v enem vdihu in izdihu.

Vaja za nadledvične žleze

Zberite Qi iz zemlje, ko vdihnete. Izdihnite in položite roke nad ledveni del hrbta in jih valujoče premikajte. Pomislite na to, kako so vam nadledvične žleze  do sedaj vedno pomagale premagati stres. Recite jim, kako zelo jih cenite, in jim obljubite, da boste znižali stres v svojem življenju. V mislih pošiljajte nadledvičnim žlezam energijo, zato da bodo še naprej uspešno premagovale stresne situacije, pomagale izboljšati imunski sistem, kontrolirale ravnovesje elektrolitov, uravnale nivo holesterola, ohranjale normalno delovanje metabolizma, izboljšale gostoto kosti in ohranjale zdrav energetski nivo telesa.

Napolnite vaše endokrine žleze z energijo

Stojte ali sedite udobno z rokami ob telesu ali na vašem trebuhu. Koncertirajte se na točko stoterih srečanj na vrhu vaše glave. Pripeljite živo pisano energijo v to točko iz neba in si predstavljajte kako ta energija teče navzdol po vašem telesu. Vizualizirajte si hipofizo, hipotalamus, epifizo, ščitnico, obščitnico, trebušno slinavko, jajčnike (moda), in nadledvične žleze, kako se kopajo  v tej pisani energiji Qi-ja.  Ko ste pripravljeni pošljite to energijo v dantian in jo tam shranite. Uživajta v občutku miru in spokojnosti, ki preplavi vaše telo.


0 Comments

Imate dodatno vprašanje glede člankov, urnika vadbe, vsebine ali pa želite le deliti svoje mnenje ali osebne izkušnje? Pustite na strani vaše sporočilo! (Da bo stran bolj interaktivna, je komentiranje zaželeno!)

Have your say!